Autotoday 10 vuotta sitten: ”Kolaritesti videolla: pikkuinen Toyota murskaa ison Volvon”

Kymmenen vuotta sitten julkaisimme mielenkiintoisen videon kolaritestistä. Vastakkain oli iso vanha Volvo ja pieni uusi Toyota.

Kolaritesti videolla: pikkuinen Toyota murskaa ison Volvon

Kuvitelma että iso auto aina on turvallisempi ei pidä paikkaansa. Tämä selviää hyvin ruotsalaisen Folksam-vakuutusyhtiön tekemässä testissä. Siinä uusi Toyota Yaris ajoi nokkakolarin 90-luvun Volvo 945 -mallin kanssa. Tulos yllätti.

Kokeen perusteella voidaan todeta, että pieni uusi auto voi olla turvallisempi kuin iso vanha.

Testiin valittiin vanha iso auto turvatyynyllä ja pieni uusi hyvin turvalliseksi havaittu automalli.

Valituiksi tulivat 90-luvun Volvo 945 ja uusi Toyota Yaris. Yaris on saanut EuroNCAP-testissä viisi tähteä. Volvo 945 arvioitiin aikoinaan erääksi turvallisimmaksi autoksi.

Testitilanteessa autot törmäsivät toisiinsa 64 kilometrin tuntinopeudella. Törmäysala oli noin 40 prosenttia autojen keuloista.

Folksamin edustaja toteaa, että tällaisessa kolarissa molemmat kuljettajat olisivat todennäköisesti selvinneet hengissä, mutta Volvon kuljettajalle olisi tullut erittäin vakavia vammoja molempiin jalkoihin ja lantioon. Volvon kuljettaja olisi todennäköisesti kuollut vastaavassa kolarissa, jos autossa ei olisi turvatyynyä.

– Testitulos osoittaa miten paljon pienten autojen turvallisuus on parantunut viimeisten vuosien aikana. Nykyään istutaan vähintään yhtä turvallisesti pienessä uudessa autossa kuin vanhassa isossa. Jos vanhasta autosta puuttuu turvatyynyt, on pikkuauto jopa turvallisempi, toteaa Anders Kullgren, joka Folksam-yhtiössä vastaa liikenneturvallisuustutkimuksesta.

Juttu oli Autotodayssa 23.3.2009.

 

Katso tästä muut Autotoday 10 vuotta sitten -jutut.

2 KOMMENTIT

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here