Autotoday 10 vuotta sitten: ”Alan toteamus: auton saa suojata ruostumista vastaan”

Kuva: Arekl.

Kymmenen vuotta sitten keskusteltiin aktiivisesti auton ruostesuojauksesta. Epäselvää oli, saako uuden auton suojata jälkikäteen.

Alan toteamus: auton saa suojata ruostumista vastaan

Auton omistajien keskuudessa on ollut epätietoisuus ruosteeneston jälkikäsittelyn vaikutuksesta tehtaan myöntämään puhkiruostumattomuustakuuseen.

Nyt ovat automaahantuojat ja ruosteenestoala yhdessä todenneet, että ruosteeneston jälkikäsittely on sallittu ja tehtaan takuu pysyy voimassa.

Tämä päätös noudattaa kuluttaja-asiamiehen tulkintaa kyseisestä asiasta. FI-Sertifioidut ruosteenestoliikkeet täyttävät automaahantuojien kriteerit ruosteeneston jälkikäsittelylle.

Monet autonomistajat ovat olleet epätietoisia, miten menetellä kun he haluavat teettää autolleen ruosteenestokäsittelyn ja samalla parantaa korin äänieristystä. Lähinnä kysymyksiä on herättänyt säilyykö auton alkuperäinen tehdastakuu ja mitä aineita jatkokäsittelyssä saa käyttää. Huollossakaan ei asiakkaalle aina ole osattu antaa oikeaa informaatiota. Kuluttajaviraston kanta on, ettei FI hyväksytty ruosteeneston jatkokäsittely katkaise tehdastakuuta.

Maahantuojille lähetettiin kysely koskien ruosteeneston jatkokäsittelyjä heidän edustamiinsa automalleihin. Alla luettelo palautetuista vastauksista. Useissa vastauksista tuli ilmi, että edellytyksenä tehtaan takuun voimassa pysymiselle on ruiskutettavien aineiden yhteensopivuus tehdaspinnotteiden kanssa, samoin se ettei koriin porata lisäreikiä.

Ruosteenestoliikkeet joille on myönnetty FI-sertifikaatti, käyttävät jatkokäsittelyissä standardihyväksyttyjä ruosteenestoaineita ja työmenetelmiä. Tiedot standardin vaatimukset täyttävistä liikkeistä joilla on oikeus käyttää FI-merkkiä, löytyvät Autoalan Ruosteenestoliikkeiden Keskusliiton kotisivuilta osoitteesta http://www.arekl.fi.

Alla olevasta listasta puuttuvat merkittävistä merkeistä muun muassa Mitsubishi, Renault, Saab ja Smart.

Renaultin nimi on kuitenkin kuvassa, joka on julkaistu Areklin kotisivuilla.

Näitten autojen omistajien kannattaa varmistaa ruosteeneston vaikutus takuuseen, ennen kuin ruosteenestokäsittelee autonsa. Mitsubishin, Saabin ja Renaultin maahantuojat ovat myös ilmoittaneet, että ruosteenestokäsittely on sallittu, kunhan noudatetaan tehtaan ohjeita.

Organisaatiot ja merkit, jotka sallivat ruosteeneston jatkokäsittelyn
Volvo Auto Oy Ab: Volvo
Toyota Auto Finland Oy: Toyota
Suzuki/Isuzu Motor Finland Oy: Suzuki, Isuzu
General Motors Finland Oy: Opel
Helkama auto Oy: Skoda
Volvo Finland Ab: Volvo Trucks
Chrysler Finland Oy: Chrysler, Jeep, Dodge
BMW Group Suomi: BMW, Mini
VV-Auto Group Oy: VW, Audi, Seat
Hyundai Motor Finland Oy: Hyundai
Delta Motors: Fiat, Alfa, Kia
Nissan Nordic: Nissan
Honda Motor Finland: Honda
International Motors Nordic Ab: Subaru
Veho Group: Citroën, MB
Oy Ford Ab: Ford
Maan Auto Oy: Peugeot
Inchape: Mazda, Jaguar, Land Rover

Juttu oli Autotodayssa 12.4.2009

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

 

1 KOMMENTTI

  1. Ruosteenest0-suojaus ei eristä ääntä, mutta estää kyllä ja hidastaa rustumista oikei tehtynä. Tutkittu juttu. Jos vaihdat autoa 3-vuden välein,ei kannata suojata: Joku toinen saa myöhemmin ruostuneen romun.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here