Volvo Trucks lisää äänihälytykset sähkökuorma-autoihinsa

Parantaakseen sähkökuorma-autojensa kokonaisvaltaista turvallisuutta Volvo Trucks on kehittänyt sähkökuorma-autoihinsa ääneen perustuvan hälytysjärjestelmän varoittamaan jalankulkijoita, pyöräilijöitä ja muita tienkäyttäjiä lähestyvästä kuorma-autosta.

Sähkökuorma-autot ovat äänimaailmaltaan lähes äänettömiä, joten tarvitaan erikseen lisätty varoitusääni kertomaan lähestyvästä autosta. Äänihälytysjärjestelmän äänet on Volvon tiedotteen mukaan suunniteltu miellyttäviksi ja häiritsemättömiksi sekä kuljettajalle että muille lähellä oleville.

Ajoneuvon ollessa liian hiljainen on siihen jatkossa lisättävä ulkoinen ajoneuvon äänihälytysjärjestelmä (AVAS).

Heinäkuun 2021 alusta alkaen kaikkien EU:n alueen uusien sähköajoneuvojen vaaditaan täyttävän tietty äänitaso niiden kulkiessa alle 20 km/h nopeudella. Äänen taso on riippuvainen ajoneuvon ajonopeudesta: esimerkiksi ajettaessa 20 km/h äänen tulee olla vähintään 56 desibeliä.

Vastatakseen lainsäädännön vaatimuksiin ja säilyttäen samalla sähköajoneuvojen alhaisemman melutason edut, Volvo Trucks on kehittänyt äänimaailman sähköautomalleilleen.

Akustiikka-asiantuntijoiden kehittämä

Äänihälytysjärjestelmän äänialue on tulosta Volvo-konsernin omien akustiikan asiantuntijoiden tekemästä perusteellisesta tutkimuksesta ja testauksesta.

– Olemme erityisen ylpeitä siitä, että olemme kehittäneet korkealaatuisia, ensiluokkaisia ääniä, jotka ovat riittävän havaittavia varoittamaan kuorma-auton lähellä olevia ihmisiä, mutta silti miellyttäviä sekä kuljettajalle että muille tienkäyttäjille, sanoo tiedotteessa Anna Wrige Berling.

On tärkeää huomata, että sähkökuorma-autot ovat varoitusäänistä huolimatta paljon hiljaisempia kuin perinteiset dieselkuorma-autot.

– Sähkökuorma-autojen varoitusääni on suunniteltu olemaan tunkeutumatta seinien läpi. Sähköautomme mahdollistavat hiljaiset yötoimitukset ja parantavat kuljettajien työoloja sekä hiljaisempaa ja puhtaampaa ympäristöä, Wrige Berling sanoo.

Neljä erilaista ääntä

Volvon sähköajoneuvoille kehittämä akustinen hälytysjärjestelmä ei perustu vain yhteen ääneen. Yhteensä ääniä on neljä. Ne ilmoittavat lähellä oleville ihmisille kuorma-auton toiminnoista: eteenpäin liikkumisesta, joutokäynnistä, peruutuksesta jne.

Äänet vaihtelevat voimakkuudeltaan kuorma-auton nopeuden mukaan ja taajuus muuttuu kiihdytyksen ja hidastumisen aikana.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here