Vilkun käyttö unohtuu usein liikenneympyrässä

Suuntamerkkiä on näytettävä käännyttäessä, vaihdettaessa kaistaa tai poistuttaessa liikenneympyrästä.

Liikenneturvan seurantojen mukaan lähes yhdeksän kymmenestä autoilijasta vilkuttaa kääntyessään, mutta tätä huomattavasti harvempi liikenneympyrästä poistuessaan.

Liikenneturva tarkkailee* vuosittain autoilevien suuntamerkin käyttöä risteyksissä ja liikenneympyröissä.

Vuoden 2020 seurannoissa kuljettajista 88 prosenttia käytti vilkkua risteyksessä, mutta vain 75 prosenttia liikenneympyrässä. Peräti joka neljäs kuljettaja jättää siis vilkuttamatta liikenneympyrästä poistuessaan.

– Liikenneympyrästä poistuttaessa on näytettävä suuntamerkkiä. Tilanne on sama kuin muissakin liittymissä: aikeesta poistua kerrotaan muille tienkäyttäjille näyttämällä vilkkua. Liikenneympyrään tullessa vilkkua ei tarvitse näyttää, Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo kertaa.

Vilkun käyttämättömyys ei johdu tietämättömyydestä

Vilkun käyttämättä jättäminen liikenneympyrässä ei pääsääntöisesti johdu tietämättömyydestä. Kun Liikenneturva selvitti suomalaisten tietämystä liikennesäännöistä**, vain kuudelle prosentille kuljettajista oli epäselvää vilkun käyttäminen liikenneympyrässä.

– Kun kuljettaja itse tietää minne on menossa, ei vilkun käyttämättömyyden seuraukset välttämättä aukene hänelle itselleen. Suuntamerkin näyttämättömyyden seuraukset kertautuvatkin muille tielläliikkujille. Kun suuntamerkkiä näyttää hyvissä ajoin ja riittävän pitkään ennen ratin kääntämistä, antaa myös muille aikaa ja tilaa toimia. Se säästää myös turhia jarrutteluja sekä ehkäisee mahdollisia vaaratilanteita, Vuoristo muistuttaa ja kannustaa ajattelemaan vilkuttamista tekona liikenteen turvallisuuden ja sujuvuuden eteen.

– Jos tien päällä yhtään mietityttää, että pitäisiköhän tässä käyttää vilkkua, niin käytä sitä, Vuoristo tiivistää.

*Liikenneturvan seurannoissa havainnoidaan käyttikö kuljettaja suuntamerkkiä kääntyessään vai ei. Kuljettajan tulkitaan antaneen suuntamerkin, vaikka se ei tapahtuisikaan hyvissä ajoin ennen kääntymistä. Suuntamerkin antamisen on kuitenkin tapahduttava käännyttäessä, eikä esimerkiksi kääntymistä edeltävän kaistanvaihdon yhteydessä. Havaintoja tehtiin vuonna 2020 yhteensä 7777 ajoneuvosta risteyksessä ja 7966 ajoneuvosta liikenneympyrässä.

**Liikenneturva selvitti 15 vuotta täyttäneen väestön tietoisuutta liikennesäännöistä helmikuussa 2020. Kantar TNS Oy:n toteuttamaan kyselyyn vastasi yhteensä 1060 henkilöä, joista autoilevia oli 82 prosenttia.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Hyvä kysymys!