Uusi Mitsubishi ASX tähtää sporttiseen perhesarjaan

Tulevan vuoden maalis-huhtikuun vaihteessa myyntiin tuleva Mitsubishi ASX tavoittelee nyt 35-50 -vuotiaita uuden auton ostajia, kun tähän saakka ostajakunta on painottunut yli 60-vuotiaisiin.

– ASX tulee nyt takaisin ja se on meille tärkeä juttu, arvioi maahantuoja Astara Finlandin brandijohtaja Jyrki Mäkinen.

Mäkinen luonnehtii uutta ASX:ää tärkeäksi virstanpylvääksi ja uudeksi aluksi Mitsubishille Euroopassa. ASX on niin sanotun allianssin yhteistuote, jota myyvät eri variaatioin myös Renault ja Nissan. Yhteistuotantoautoa tullaan valmistamaan nyt myös Euroopassa.

Kuva: Jukka Viitasaari.

Hintoja ei vielä laukkaavan inflaation, komponenttien toimitusvaikeuksien ja turbulentin markkinatilanteen vuoksi julkistettu, mutta Mäkinen lupaa niiden olevan tiedossa tammi-helmikuun vaihteessa. Suhteessa kilpailijoihin ja allianssin sisarmalleihin ASX aiotaan kuitenkin pitää hintakilpailukykyisenä.

– Kun aiemmin hinnat nousivat tyypillisesti uuden vuosimallin tullessa markkinoille, hintoja saatetaan joutua nostamaan useita kertoja vuodessa, Mäkinen huomauttaa.

Ennen Outlander-mallin markkinoille tuloa ASX oli Mitsubishin myydyin malli, mutta sittemmin sen myynti on hiipunut noin 600 auton vuosimyyntiin. Vuoden 2023 marras-joulukuun vaihteessa esitellään myös uusi versio Mitsubishi Colt-mallista.

Kuva: Jukka Viitasaari.

– Olemme eläneet 2-3 mallin varassa, mutta nyt kaivattu muutos ryhtyy realisoitumaan, kun saamme mallistoon kaksi uutta lisäystä, Mäkinen iloitsee.

– Ensi vuosi tulee olemaan meille kiireinen, hän ennustaa.

Sporttisuutta katosta lattiaan

Niin sanottuun katumaasturien B-segmenttiin sijoittuva ASX on saanut tukevan keulan ja selvästi dynaamista sporttisuutta tavoittelevan sivulinjan. Aiempi malli oli profiililtaan korkea, mikä yhdistettynä lyhyehköön pituusmittaan teki autosta kantikkaan. Myös uuden ASX:n joihinkin malleihin on saatavissa auton muusta väristä riippumatta musta katto.

Sisätilat ovat kohtuulliset ja soveltuvat sopuisalle pienelle perheelle; takamatkustajien on kuitenkin mieluummin oltava lyhytsäärisiä. Sinänsä materiaalivalinnat ovat laadukkaita ja miellyttäviä. Tavaratila on 332-litrainen, jota voi kasvattaa 69 litralla siirtämällä takaistuimet etuasentoon.

Kuva: Jukka Viitasaari.

Ohjaamossa kojetaulun keskellä komeilee säädyllisen kokoinen nykyautojen trendinmukainen kosketusnäyttö, joka on saatavana joko seitsemäntuumaisena vaaka-, tai 9,3-tuumaisena pystynäyttönä, joissa on vakiona sekä Applen CarPlay, että Googlen Android Auto.

Parhaissa malleissa on vakiona Bosen äänentoistojärjestelmä. Uutta on myös kustomoitava niin sanottu Multi-Sense -järjestelmä, josta kuljettaja voi säätää mieleisekseen muun muassa voimalinjaa, alustan dynamiikkaa ja ohjausvastusta; ajotiloja ovat eco, pure ja sport. Lisäksi My Sense -sovelluksella kuljettaja voi personoida omaa ajokemustaan ja sisätilojen valaistusta.

Myös turvavarusteet on päivitetty tämän päivän mahdollisuuksien mukaisiksi.

Kuva: Jukka Viitasaari.

Kenties merkittävin uudistus on uudet voimalinjat: autoa on jatkossa saatavana 1,0-litraisena bensaturbona kuusivaihteisena manuaalina, 1,3-litraisena kevythybridinä sekä manuaali-, että automaattivaihteisena, 1,6-litraisena bensahybridinä, sekä malliston lippulaivana 1,6-litraisena ladattavana hybridinä, jossa on kaksi sähkömoottoria ja 10,5 kilowattitunnin akkuun, mikä on harvinainen B-segmentin suveissa.

Kiinnostaako autot ja liikenne? Tilaa tästä Autotodayn uutiskirje!

Menneinä vuosina ASX:n vuosittaiset uudistukset ovat olleet enemmän kosmeettisia, mutta uudet voimalinjat päivittävät autot nykykaikaan. Kilpailijoista ja oman allianssin malleista ASX:n erottaa myös viiden vuoden, tai 100 000 kilometrin tehdastakuu, viiden vuoden ajoturvapalvelu ja kahdeksan vuoden, tai 160 000 kilometrin akkutakuu.

Mitsun come-back

Uuden ASX:n ostajan tulisi arvostaa ympäristöä, edistyksellistä teknologiaa ja modernia muotoilua. Samassa segmentissä kisaavat muun muassa Ford Puma, Hyndai Kona ja Suzuki Vitara, jotka eivät myöskään ole näille arvoille immuuneja.

Tässä kokoluokassa myydään arvioiden mukaan noin 10 000 uutta autoa vuonna 2023. Vuosina 2017-2020 ASX oli 10:nneksi myydyin suv noin 600 kappaleen vuosimyynnillä, mutta nyt maahantuojan tavoitteet ovat selvästi korkeammalla.

Kuva: Jukka Viitasaari.

Kullakin allianssin merkillä on jatkossakin omat jakelukanavansa, eli niitä ei tulla löytämään saman jälleenmyyjän katon alta.

Mäkisen mukaan maahantuoja kehittää parhaillaan myös muun muassa subscription-perusteisia uusia rahoitusmalleja auton hankinnan helpottamiseksi. Autojen valmistuslinjojen konsolidoituessa esimerkiksi hankinta- ja muut oheispalvelut tulevat entistä tärkeämmiksi valintaperusteiksi.

Uudistunut Mitsubishi ASX Suomeen maaliskuussa

Syksyllä esiteltävä uusi Mitsubishi ASX tarjolla viidellä eri voimalinjalla

Uusi Mitsubishi ASX Suomeen keväällä 2023

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän