Terrafame alkaa tuottaa akkukemikaaleja sähköautojen akkuihin

Muutama päivä sitten kerroimme BASFin perustavan sähköautojen akkumateriaalitehtaan Harjavaltaan. Nyt myös entinen Talvivaara lähtee mukaan sähköautojen akkubisnekseen.

Monimetalliyhtiö Terrafamen hallitus on tehnyt 24.10.2018 myönteisen investointipäätöksen akkukemikaalitehtaasta.

Sähköajoneuvojen akuissa käytettäviä kemikaaleja valmistava tehdas rakennetaan yhtiön nykyiselle teollisuusalueelle Sotkamoon. Terrafame on jo solminut pääteknologioita koskevat sopimukset avaintoimittajien kanssa.

Akkukemikaalien valmistuksen aloittaminen parantaa selvästi yhtiön kannattavuutta ja tukee osaltaan mahdollisuuksia panostaa toiminnan jatkuvaan parantamiseen. Samalla avautuu uudelle ja nykyiselle henkilöstölle ainutlaatuisia mahdollisuuksia kehittää omaa osaamista.

– Olemme vieneet tehdashanketta eteenpäin määrätietoisesti esiselvityksestä vuoden 2017 syksystä lähtien, joten yhtiön hallituksen nyt tekemä investointipäätös on odotettu ratkaisu. Tuotantoteknologiamme mahdollistaa hiilijalanjäljeltään erinomaisen tavan tuottaa sähköautojen akuissa tarvittavia nikkeli- ja kobolttisulfaattia. Tavoitteenamme on, että tehdas valmistuu vuoden 2020 lopulla ja kaupallinen tuotanto päästään aloittamaan vuoden 2021 alussa, toteaa Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen.

Sähköajoneuvojen kysyntä maailmassa on lähtenyt nopeaan kasvuun, ja tämä heijastuu myös akkujen valmistukseen ja kehitykseen.

Sähkö- ja hybridiajoneuvoissa käytettävien akkujen koko kasvaa autojen toimintasädevaatimusten kasvaessa, ja nikkelin osuus litiumioniakuissa nousee.

Jo tällä hetkellä merkittävä osuus Terrafamen nikkeli-kobolttisulfidituotannosta menee sähköajoneuvojen akkukemikaalien valmistukseen, mutta jalostus kemikaaleiksi tehdään nyt muualla kuin Terrafamella.

Akkukemikaalitehtaan investointikustannukset ovat noin 240 miljoonaa euroa.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here