Tampereella pelaavat MM-kisajoukkueet kulkevat peleihinsä täyssähköbusseilla

Jääkiekon MM-kisojen joukkueet kulkevat Tampereella peleihinsä ja hallille pääosin Scanian täyssähkölinja-autoilla, joiden hiilijalanjälki on perinteisiä linja-autoja huomattavasti pienempi.

Autot omistaa ja pelaajia kuljettaa lahtelainen kuljetusyritys Bus Travel Oy Reissu Ruoti.

Liikenteen sähköistyminen tapahtuu nyt erittäin ripeästi, ja suurimmat kaupungit kulkevat kehityksen etunenässä.

Sähköistymisessä määräävänä tekijänä on puhtaita ajoneuvohankintoja koskeva direktiivi ja laki ajoneuvo- ja liikennepalveluhankintojen ympäristö- ja energiatehokkuusvaatimuksista, jossa säädetään julkisten ajoneuvo- ja liikennepalveluhankintojen ympäristö- ja energiatehokkuusvaatimuksista.

Näillä pyritään viemään eteenpäin päästövähennyksiä liikenteessä ja kasvattamaan nolla- ja vähäpäästöisten ajoneuvojen osuutta julkisissa hankinnoissa.
Suomalaista suunnittelua

Scanian täysin sähköiset linja-autot lanseerattiin jo 2019, ja Suomeen ne saapuivat keväällä 2022. Ensimmäiset kuusi autoa otti käyttöönsä Reissu Ruoti.

–Osuvaa, että autot menevät MM-kisojen jälkeen Lahteen Reissu Ruodin käyttöön, sillä sähkölinja-autojen suunnittelusta suuri osa on tehty nimenomaan Lahdessa, kertoo myyntipäällikkö Mikko Riihimäki Scanialta.

Täyssähköiset linja-autot ovatkin suurelta osalta kotimaisia ja Euroopassa valmistettuja.

Miellyttävää matkustusta sekä lisäturvaa tärinästä ja äänestä

–Autot ovat miellyttäviä, hiljaisia eivätkä tuota lainkaan pakokaasuja kaupungin keskustan ilmaan, kuvailee Riihimäki Scanian täyssähkölinja-autoja.

Matkustajat on huomioitu linja-autoissa monin tavoin, muun muassa puhelimen lataaminen onnistuu autossa olevien usb-pistokkeiden avulla. Matkustamossa on suosittu materiaalivalintoja, jotka vähentävät sen melutasoa, ja tehokas ilmastointi tekee matkustamisesta mukavaa.

Täyssähköiset linja-autot eivät liikkuessaan pidä juuri lainkaan ääntä, joten turvallisuusnäkökulmiin on ollut välttämätöntä kiinnittää enemmän huomiota.

–Autoihin on lisätty äänitehosteita, jotka tilaaja voi itse määrittää. Äänisignaaleilla voidaan varoittaa muuta liikennettä lähestyvästä linja-autosta. Tämän lisäksi tehosteita on lisätty varoittamaan kuljettajaa muusta liikenteestä. Ohjaamon penkin tärinä huomauttaa kuljettajaa lähellä olevasta pyöräilijästä ja jalankulkijasta. Penkki jopa tärisee vain siltä puolelta, mistä kevyenliikenteen edustaja on lähestymässä, kertoo Riihimäki.

Tämän lisäksi ohjaamon kojelaudan valotehosteet kiinnittävät kuljettajan huomion liian lähellä olevaan muuhun liikenteeseen.

MM-kisojen yksi kantavista arvoista on ympäristövastuullisuus

–Tämän vuoden MM-kisoissa tehdään monia asioita ensimmäistä kertaa vastuullisuuden näkökulmasta. Ympäristövastuu on ollut mukana kisojen järjestelyissä alusta lähtien. Pyrimme pitämään MM-kisojen negatiiviset ympäristövaikutukset mahdollisimman pieninä, kertoi Suvi Aherto.

Huomiota kiinnitetään erityisesti ympäristöystävälliseen liikkumiseen, sillä liikenne on tutkitusti kisojen suurin päästölähde. Tampereella onkin nyt tehty rakentavia linjanvetoja, joilla näitä päästöjä pystytään vähentämään turvallisuudesta ja mukavuudesta tinkimättä.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän