Suomalaisyhtiön vallankumouksellinen elektroniikkaratkaisu hyväksytty autoteollisuuden käyttöön

24.5.2018 12.40 

 
Tactotek, muoviin valetun rakenteellisen elektroniikan (IMSETM) yhtiö, on läpäissyt autoteollisuuden osavalmistajien testit yhdelle IMSE-osalleen, jota tullaan käyttämään autojen sisätilaratkaisuissa, todetaan Tactotekin tiedotteessa.

Tactotek on tehnyt tiivistä yhteistyötä tietyn autoteollisuuden toimijan (OEM) kanssa, joka on myös ollut rahoittamassa perinteisen elektronisen osan uudistamista vastaamaan uudenaikaisia IMSE-suunnittelusääntöjä, hyödyntäen TactoTekin tuotteistamia IMSE-osia teknologian todentamiseen ja testaukseen. 

Lue myös: ETN: Oululaisyhtiön avulla elektroniikkaa istutetaan autojen puupaneeleihin

Testit suoritettiin riippumattomassa testilaboratoriossa autoteollisuuden toimijan valvonnassa.

Kyseinen toimijan rahoittama ja testattu IMSE-ratkaisu on Tactotekin mukaan vallankumouksellinen. Se pitää sisällään enemmän toiminnallisuuksia kuin perinteinen vastaava osa.

– Asiakkaamme lähestyi meitä hyvin rohkealla ja kekseliäällä teollisen muotoilun idealla. Haastavan muotoilun lisäksi osan piti olla entistä toiminnallisempi. Tämän idean toteutukseen pystyy vain IMSE-teknologia, kommentoi Miikka Kärnä, Tactotekin tuoteprojekteista vastaava johtaja.

– Meidän haasteemme oli luoda IMSE-ratkaisu, joka vastaa asiakkaan tarpeisiin niin muotoilun, toiminnallisuuden kuin luotettavuudenkin osalta. Jatkuva tuotekehitys tuotti tulosta: tuloksena oli IMSE-osa, joka on koko rakenteeltaan aidosti 3-ulotteinen, vain 3,5 mm paksu ja 60 % kevyempi kuin perinteinen edeltäjänsä.

Ominaisuuksiensa lisäksi IMSE-osa sisältää printattua elektroniikkaa ja kosketussäätimiä, useita painikkeita ja liukukytkimiä, printattuja 3D-läheisyystunnistimia sekä 33 lediä, jotka tuovat sekä tunnelmaa, että toimivat painikkeiden opastusvaloina.

Kaikki printattu elektroniikka ja ledit ovat ruiskuvaletun 3-ulotteiseksi muotoillun muovin sisässä.

Tuloksena on rakenteellinen, helposti asennettavissa oleva yksittäinen osa.

Toisin kuin perinteisessä kokoonpantavassa rakenteessa, tämä kyseinen IMSE-ratkaisu tarvitsee vain yhden muottityökalun ruiskuvalua varten. Tämän lisäksi perinteiseen teknologiaan verrattuna kokoonpanovaiheiden määrä vähenee radikaalisti entisestä.

Riippumattomat laboratoriot testasivat IMSE-osaa autoteollisuuden erittäin tiukkoja vaatimuksia vastaavasti.

Testeissä testattiin mm.

  • Lämpöshokkirasitusta (välillä -40C – +85C)
  • Toimintaa korkeassa ja matalassa lämpötilassa
  • Muuttuvaa kosteutta ja lämpötilaa
  • Sähköisten häiriöiden sietoa (EMC)
  • Tärinäkestävyyttä ja häiriöäänien tasoa.

Tactotekin IMSE-osat täyttivät kaikki vaatimukset, todetaan tiedotteessa.

Tactotek suunnittelee ja valmistaa IMSE-ratkaisuja pääkonttorillaan ja tuotantotiloissaan Oulussa.

IMSE-ratkaisuja voidaan joko valmistaa Tactotekin tuotantotiloissa, tai teknologia voidaan lisensioida suoraan kumppaneiden käyttöön.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here