Suomalainen toivoo ulkomailla saadun parkkisakon katoavan taivaan tuuliin!

31.7.2018 13.35

EasyParkin kesäkuussa 2018 teettämän kyselytutkimuksen mukaan tänä kesänä 43 prosenttia suomalaisista matkustaa ulkomaille. 

Ajokortin omistavista matkailijoista reilu viidennes tekee matkan pääsääntöisesti omalla autolla. Lisäksi auton vuokraaminen on joka kymmenennen suunnitelmissa. 

Lähes joka kolmas jättää parkkimaksun maksamatta

Pysäköinnistä maksaminen ei ole ulkomaanmatkalla itsestäänselvyys.
Kyselyyn vastanneista 27 prosenttia kertoo, että he eivät maksa pysäköinnistä lainkaan.

Ne, jotka hoitavat parkkimaksun myös Suomen rajojen ulkopuolella pelaavat varman päälle. Jos pysäköinti maksetaan automaattiin paikallisella valuutalla tai vaihtoehtoisesti luottokortilla, 55 prosenttia kertoo maksavansa varmuuden vuoksi ylimääräistä.

Pysäköinnin maksamisessa ruotsalaisautoilijat eroavat suomikuskeista. Kun suomalaisista kolmannes ei maksa parkkimaksua ulkomailla, on vastaava luku länsinaapurissa 12 prosenttia.

Myös parkkeerauksen ylimaksussa ruotsalaiset toimivat eri tavalla. Ruotsalaisista jopa 77 prosenttia kertoo maksavansa ulkomailla parkkeerauksesta varmuuden vuoksi ylimääräistä.

– Onhan se ymmärrettävää, että varsinkaan lomamatkalla parkkimaksu ei ole ensimmäisenä mielessä. Sen verran siihen olisi kuitenkin hyvä kiinnittää huomiota, ettei pysäköintivirhemaksu turhaan pienennä matkabudjettia. Maasta riippuen yhden parkkisakon hinnalla viettää koko perhe vaikkapa mukavan illan juomineen ja ruokineen, toteaa EasyParkin Tuomas Liukkonen.

Parkkisakon toivotaan katoavan taivaan tuuliin

Suurin osa pysäköintivirhemaksuista tulee, kun asioilla meneekin kauemmin kuin oli ajateltu. Toiseksi eniten sakkoja napsahtaa niille, jotka eivät maksaneet pysäköinnistä lainkaan. Kolmas syy on se, että auto parkkeerattiin pysäköintialueen ulkopuolelle.

– Vanhanaikainen kolikko- ja korttimaksu on sakkorysä. Siitäkin huolimatta, että moni maksaa etukäteen varmuuden vuoksi ylimääräistä. Kun ollaan lomamatkalla ja mennään tutustumaan nähtävyyksiin, niin aikaa voi kulua huomattavasti enemmän kuin mitä ennakkoon ajateltiin. Kirkkoon voikin olla jonoa tai nähtävyys viekin mielenkiinnollaan ajantajun. Jos parkin hoitaa puhelimen sovelluksella, aikaa pystyy lisäämään etänä. Voi rauhassa nauttia mielenkiintoisista kohteista sen sijaan, että juoksee helteessä edestakaisin mittarille, Liukkonen kertoo.

Maksukehotus tulee useimmiten kotiin

Jos suomalainen saa ulkomaalaiselta pysäköinninvalvojalta tuulilasiin maksukirjeen, on toimintamalli selvä. Suurin osa maksaa laskun mutisematta eräpäivänä.

Kyseenalaisempi toimintatapa on niillä 31 prosentilla, jotka uskovat enemmän ihmeisiin. Kyselytutkimuksen mukaan tämä ryhmä odottaa, josko lapun mukainen maksukehotus ei koskaan löytäisi perille.

– Toivo on aika harvoin toimiva strategia. Varsinkin tänä päivänä, kun monet maat ovat digitaalisesti yhteydessä toisiinsa myös pysäköinninvalvonnan osalta. Vuokra-autoilijan kannattaa muistaa, että autovuokraamo pystyy veloittamaan sakon suoraan luottokortilta. Tämä on mainittu monen vuokraamon sopimusteksteissä, mutta saattaa siltikin tulla yllätyksenä. Ylimääräisen rivin luottokortin laskulta voi välttää, kun lisää vuokra-auton rekisterinumeron kännykän pysäköintisovellukseen ja hoitaa parkkimaksun sitä kautta, Liukkonen päättää.

EasyParkin tutkimusyhtiö YouGovilla teettämään sähköiseen kyselytutkimukseen vastasi 853 ajokortin omistavaa suomalaista. Vastaajista 418 oli naisia ja 435 miehiä. Kyselytutkimus toteutettiin 27.–28.6. 2018.

 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here