Puolet autoilijoista pitää muita autoilijoita yleisimpänä häiriötekijänä liikenteessä

Kuva: Matti Sulanto.

Liikenne on yhteispeliä, joka useimmiten sujuu mukavasti. Kaikki tietävät liikenneturvallisuuden merkityksen, mutta toisinaan ajon aikana on häiriötekijöitä.

Nokian Renkaiden teettämässä tutkimuksessa selvitettiin, mitkä asiat yleisimmin häiritsevät suomalaisten keskittymistä liikenteessä, todetaan Nokian Renkaiden tiedotteessa.

Vastaajien mielestä selvästi yleisin häiriötekijä liikenteessä on muiden autoilijoiden käyttäytyminen, jonka valitsi 47 prosenttia vastaajista.

Kysymykseen vastatessa sai valita enintään kolme omaa keskittymistä useimmin häiritsevää tekijää.

Matkapuhelimeen puhuminen ajon aikana niin, että pitää sitä kädessään, on ollut kiellettyä jo vuodesta 2003.

Silti kännykänkäyttöä pidetään edelleen toiseksi isoimpana häiriötekijänä liikenteessä. Sen valitsi 31 prosenttia vastaajista.

Kolmanneksi yleisimpänä syynä keskittymisen herpaantumiseen pidetään navigointia ja oikean reitin etsimistä (29 %).

– Erilaisten laitteiden käyttö on tiedostettu riskitekijä liikenteessä. Kännykänkäytön lisäksi kuljettajan huomio voi siirtyä pois ajamisesta siksi, että uudemmissa autoissa monia toimintoja käytetään näytön avulla. Valikkojen selaaminen häiritsee keskittymistä enemmän kuin pelkkä fyysisen painikkeen painaminen, miettii Nokian Renkaiden tuotepäällikkö Mikko Järvinen.

Katso tästä muita YouGov-tutkimuksia.

Laitteiden käyttöön ajon aikana liittyy myös se, että musiikin kuuntelun ja kanavien tai soittolistojen valitseminen häiritsee 10:tä prosenttia suomalaista kuljettajista, ja 4 prosenttia vastaajista myöntää urheilun tai TV-sarjojen katsomisen ajaessa olevan yleisimpien keskittymistä häiritsevien tapojen joukossa.

Nokian Renkaiden tilaaman tutkimuksen toteutti YouGov-tutkimuslaitos helmi-maaliskuussa 2020, ja siihen vastasi 1000 suomalaista.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here