Sähköpotkulautoihin tietokonenäkö ja tekoälyä

Mikromobiiliyritys Luna ja Euroopan johtava sähköpotkulautayhtiö Voi Technology ovat käynnistäneet yhteistyön, joka tuo ensimmäisenä maailmassa tietokonenäön sähköpotkulautoihin.

Skuutteihin integroitu tekoäly mahdollistaa jalankulkijoiden havaitsemisen reaaliaikaisesti.

Teknologia on tuttu jo huippuluokan autoista löytyvistä ratkaisuista. Voi saa yhteistyön myötä käyttöönsä myös erittäin tarkkaa paikannustekniikkaa.

Tekoälyllä pystytään hallitsemaan senttimetrin tarkkuudella, missä sähköpotkulaudalla voi turvallisesti ajaa ja pysäköidä.

Teknologia perustuu huippuluokan kamera-antureihin ja Edge AI -algoritmeihin. Niiden ansiosta voidaan tunnistaa, ajetaanko sähköpotkulaudalla pyörätiellä, jalkakäytävällä vai maantiellä.

Esimerkiksi kovaa vauhtia kävelytiellä ajavaan sähköpotkulaudan toimintaan voidaan puuttua etäohjauksen avualla Voin ja kaupungin asettamien turvallisuusbarometrien mukaisesti.

Uusi teknologia auttaakin Voita vastaamaan näkövammaisten ja kävelijöiden toiveisiin sähköpotkulautojen turvallisemmasta käytöstä.

– Lähes äänettömästi ja suurella nopeudella liikkuvat potkulaudat ovat näkövammaisille hankalia. Jos kuitenkin liikennesääntöjä noudatetaan, pysäköidään potkulaudat niin, että ne eivät ole kulkuväylillä, soitetaan kelloa ja ajetaan kohtuullisella nopeudella selvin päin, tilanne on näkövammaiselle jalankulkijalle jo parempi. Turvallisuutta edistävät uusimmat teknologiset ratkaisut, kuten tekoäly ja tietokonenäkö, ovat aina myös erittäin tervetulleita parannuksia sähköpotkulautoihin, järjestöpäällikkö Markku Möttönen Näkövammaisten liitosta kommentoi.

Kokeilu alkaa tällä viikolla Northamptonissa Isossa-Britanniassa, ja se on kaksivaiheinen. Ensimmäinen vaihe keskittyy tietojen keräämiseen tekniikan toimivuudesta. Seuraavassa vaiheessa tekniikka integroidaan sähköpotkulautoihin.

Pilotista saatavien kokemusten perusteella teknologiaa voidaan ottaa käyttöön myös muissa maissa, kuten Suomessa.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //   

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here