Poliisi varoittaa pimeistä takseista – Helsingissä poliisilla tutkittavana muutama seksuaalirikos

Arkistokuva.

17.5.2018 13.45

Helsingin poliisin tietoon on tullut kuukauden sisällä muutama niin sanotussa pimeässä taksissa tapahtunut epäilty seksuaalirikos. Epäiltyjen toiminta antaa viitteitä suunnitelmallisuudesta.

– Epäillyt ovat ajelleet yöllä taksitolppien ja ravintoloiden läheisyydessä. Uhrit ovat nousseet autojen kyytiin ravintola-illan jälkeen. Uhrit ovat olleet vahvasti päihtyneitä, ja rikoksista epäilyt ovat käyttäneet heidän tilaansa hyväksi, toteaa rikoskomisario Saara Asmundela Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisinmukaan tuntemattomien henkilöiden kyytiin nouseminen varsinkin keskellä yötä on aina riski. Oikeassa taksissa on asianmukaiset tunnukset.

Hälytyskellojen tulisi soida, jos autossa ei ole taksimittaria tai se on pois päältä tai jos auto lähtee ajamaan selvästi väärään suuntaan.

– Jos kuljettajalla ei ole selitystä asialle eikä hän palaa oikealle reitille, kannattaa soittaa hätänumeroon, Asmundela neuvoo.

Mikäli on joutunut seksuaalirikoksen uhriksi, tulee rikosilmoitus tehdä välittömästi soittamalla hätänumeroon 112. Puhelun aikana ja sen jälkeen neuvotaan kaikki tarvittava, esimerkiksi mitä tutkimuksia uhrille on tehtävä ja mistä hän saa tukea, todetaan poliisin tiedotteessa.

Poliisille tulee tehdä rikosilmoitus, jos henkilö on rikkonut toisen henkilön fyysistä koskemattomuutta.

– Sanallinen ehdottelu ei täytä rikoksen tunnusmerkistöä, vaikka se epäasiallista käytöstä onkin. Mikäli tällaista tapahtuisi virallisessa taksissa, asiasta voisi antaa palautetta taksiyritykselle tai taksitarkastajalle. Pimeiden taksien kohdalla tällaista mahdollisuutta ei ole.

Tuoreissa seksuaalirikostapauksissa uhrit ovat olleet naisia, mutta pimeään taksiin tai tuntemattoman kyytiin nouseminen on riski sukupuolesta riippumatta. Pimeiden taksimatkojen aikana on tapahtunut myös muun muassa anastusrikoksia, joiden yhteydessä on käytetty väkivaltaa.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here