Päivän ralliauto: Eipä uskoisi, että tällä autolla ajettiin Jyväskylän Suurajojen luokkavoittoon!

Yleensä Päivän ralliauto -jutuissa on hieman isompia ja arvokkaampia entisten aikojen ralliautoja. Nyt vuorossa on tavallista vaatimattomampi ralliauto.

Tällä Fiat 500 -mallilla ajettiin vuonna 1959 Jyväskylän Suurajojen luokkavoittoon alle 500-kuutioisten luokassa — koska muita osallistujia luokassa ei ollut.

Vuonna 1959 Jyväskylän Suurajot oli saanut EM-osakilpailun arvon. Alvi Tuutti ja Juhani Salmi osallistuivat tällä Fiatilla kisaan numerolla 1. Autoon asennettiin ennen kisaa siihen aikaan harvinaiset turvavyöt.

Kuva: CvB.

Fiat 500 -perusmallin moottori oli 479 kuutiota ja tehoa siinä oli 13 hevosvoimaa. Auton huippunopeus oli 85 km/h tai 95 km/h mallista riippuen. Ei ole tiedossa, oliko tämä ralli-Fiat viritetty millään lailla.

Katso tästä muita Päivän ralliautoja.

Kilpailureitti oli 1 771 kilometriä pitkä. Reitti kulki silloin Tuohikotin, Kouvolan, Helsingin, Haminan, Lappeenrannan ja Punkaharjun kautta takaisin Jyväskylään. Sen jälkeen kierrettiin vielä Jämsän, Tampereen ja Vilppulan kautta.

Vuonna 1959 reitin varrella oli 14 kiritaivalta, yksi mäkikoe, kaksi rata-ajoa ja yksi taitoajokoe, joilla pituutta yhteensä 103,5 kilometriä.

Tuutti ja Salmi ajoivat Fiatillaan yleiskilpailun sijalle 60.

Auto oli vuonna 2016 esillä Classic Motorshow -tapahtumassa.

Tekstin lähde: Näyttelyteksti.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //  

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän