Ny Teknik: Maalämmön avulla torjutaan teiden liukkautta

Arkistokuva. Kuva: Matti Sulanto.

Chalmersin teknillisen korkeakoulun tutkijat selvittävät mahdollisuutta pitää talvella maantiet sulana maalämmön avulla, todetaan Ny Teknik -lehdessä.

Jutun mukaan ei ole mitenkään erikoista lämmittää teitä, esimerkiksi Jönköpingenin lähellä on jo käytetty kaukolämpölaitoksen hukkalämpöä tien lämmitykseen.

Nyt on kuitenkin tutkijoiden ideana käyttää maalämpöä samalla tavalla kuin talojen lämmityksessä.

Kesän lämpö talteen talvea varten

Tutkijoiden mukaan on vain yksi merkittävä ongelma. Talon lämmitykseen tarvitaan vähän energiaa ja ympäri oleva maa täydentää helposti maalämpökaivon energiavarastoa. Tien lämmitykseen tarvitaan kuitenkin enemmän energiaa, eikä maasta saisi riittävästi energiaa.

Tähän on keksitty ratkaisuksi aurinkolämpö. Auringolla voitaisiin ”ladata” järjestelmää kesällä ja käyttää energia talvella.

Teknisesti tien pohjaan laitetaan lämpöputkia samalla tavalla kuin talojen lattialämmityksissä. Ne olisivat parisen senttiä tienpinnan alla.

Kesällä aurinko lämmittäisi tien, ja lämpöä siirtyisi maahan. Lämmin neste kiertäisi maalämpökaivon kautta ja lämmittäisi kaivon ympärillä olevaa kalliota. Näin lämpö olisi tallessa talvea varten.

Tämä menetelmä ei kuitenkaan sovi kaikille teille. Tekniikan toiminta vaatii paljon aurinkolämpöä, eli paljon aurinkotunteja ja valoisat illat. Lisäksi maaperässä ei saa olla jäähdyttäviä pohjavesivirtauksia.

Viidessä vuodessa todellisuutta

Tekniikkaa on testattu ja kalibroitu Östersundin läheisyydessä olevassa testipaikassa.

Projektin rahoittajina ovat toimineet Ruotsin ja Norjan tielaitokset.

Projektin tavoitteena on ottaa käyttöön tekniikka erityisen ongelmallisissa paikoissa, esimerkiksi mäissä. Samalla voitaisiin vähentää suolausta.

Seuraavaksi on tarkoitus valita oikea tienpätkä testipaikaksi, ja odotettavissa on, että tekniikka olisi käytännössä viiden vuoden sisällä, todetaan jutussa.

Lue koko juttu tästä.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //  

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here