Nämä nastarenkaat poistettava myynnistä — vaadittu hyväksyntä puuttuu!

”Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on valvonnassaan havainnut, että kolmelta nastarenkaalta puuttuu vaadittava hyväksyntä. Tämä tarkoittaa sitä, että hyväksymättömien renkaiden osalta ei ole varmistuttu tien tarpeettomasta kulumisesta. Tällaisten hyväksymättömien nastarenkaiden myyminen on kiellettyä, joten rengaskauppiailta odotetaan nyt pikaisia toimenpiteitä”, kertoo Traficomin ylitarkastaja Mika Loponen.

Valvonnassa havaitut hyväksymättömät renkaat ovat:

  • WINRUN WINTER-MAX S1 WR60
  • ANTARES GRIP 60 ICE
  • TRAZANO ICEMASTER SPIKE

Hyväksymätöntä rengasta ei saa käyttää liikenteessä – kuluttajilla voi olla oikeus hyvityksiin

Ajoneuvolain mukaan nastarengasta ei saa käyttää liikenteessä, jos sitä ei ole asianmukaisesti hyväksytty.

”Ajoneuvon käyttäjä voi saada poliisilta sakon tai ajoneuvon katsastus hylätään, jos ajoneuvossa on hyväksymätön nastarengas”, toteaa Loponen.

Lue myös: Ajatko tällaisilla nastarenkailla? Moottori-lehden mukaan Suomessa myynnissä laittomia nastarenkaita!

Hyväksymättömät nastarenkaat ostaneilla kuluttajilla voi olla oikeus hyvityksiin kuluttajansuojalain virhesäännösten perusteella. Kuluttajan kannattaa olla yhteydessä yritykseen, jolta on renkaat ostanut ja pyrkiä sopimaan, miten tilanne hyvitetään. Jos osapuolet eivät pääse hyvityksestä yksimielisyyteen, kuluttaja voi tarvittaessa kääntyä KKV:n kuluttajaneuvonnan puoleen.

Ohjeita rengasliikkeille: miten tarkistan nastarenkaan soveltuvuuden myyntiin?

Nastarenkaiden hyväksyntävaatimukset jakaantuvat kahteen erilaiseen menettelyyn riippuen nastamäärästä renkaan vierintäkehän pituuden metriä kohden.

Toimintaohjeet rengasliikkeille sen varmistamiseksi voiko nastarengasta myydä:

  1. Laske kaikki nastarenkaassa olevat nastat
  2. Selvitä nastamäärä renkaan vierintäkehän pituuden metriä kohden jakamalla laskettu nastamäärä renkaan dynaamisella vierintäkehän pituudella
    (Esimerkiksi 205/55R16 kokoisen renkaan dynaaminen vierintäkehän pituus on 1,928m)
  3. Mikäli nastamäärä renkaan vierintäkehän pituuden metriä kohden on enintään 50 kappaletta, selvitä valmistajalta mitä nastaa renkaassa on käytetty ja vertaa Traficomin tyyppihyväksyttyjen nastojen luetteloon. Jos nasta löytyy luettelosta, voi nastarengasta myydä.
  4. Mikäli nastamäärä renkaan vierintäkehän pituuden metriä kohden on 51 kappaletta tai enemmän, selvitä löytyykö nastarengas Traficomin hyväksyttyjen rengas-nasta -yhdistelmien tyyppihyväksyntäluettelosta. Jos nastarengas löytyy luettelosta, voi nastarengasta myydä.

Lisätietoja

Ajoneuvolaki 6 § 2 momentti
Ajoneuvolaki 44 § 5 momentti
Traficomin määräys ajoneuvon nastarenkaiden tekniset vaatimukset ja tyyppihyväksyntä
Hyväksyttyjen nastojen ja rengas-nasta-yhdistelmien luettelot
Traficomin tieliikenteen markkinavalvonta

 

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //  

1 KOMMENTTI

  1. Haluaisin nähdä / tietää valvooko joku oikeasti että autossa ei ole näitä kyseisen mallisia renkaita? Poliisin tietotaidosta; kuulemma poliisi ei valvo lainkaan moottoripyöriä koska ”eivät tajua niistä mitään”.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän