Näillä pienillä vinkeillä vähennät parkkipaikkakolhujen riskiä!

20.8.2018 22.45

Tuliko autoon kolhu parkkipaikalla? Törmäsikö takana ajava takapuskuriin? Liikenteessä tapahtuu paljon harmittavia, pienempiä kolareita. LähiTapiolan tiedotteessa kerrotaan, mitkä ovat tyypillisimpiä vahinkoja ja miten niitä voi välttää.

1. Peruuta parkkiruutuun jo saapuessa.

Ongelma: Autojen koko kasvanut viimeisen reilun kymmenen vuoden aikana mutta parkkiruutujen koko ei. Ruudut ovat ahtaita ja pieniä.

Ratkaisu: Suunnitellaan fiksuja pysäköintipaikkoja. Tehdään isompia parkkiruutuja ja jätetään ruutujen väliin tilaa, jotta oven mahtuu avaamaan. Hyvä suunnittelu ei vähennä oleellisesti parkkiruutujen määrää. Hyvä nyrkkisääntö on, että jos peruutat, peruuta mieluummin saapuessa kuin lähtiessä. Liikkeellelähtö helpottuu, kun lähdet ruudusta etuperin. Näkyvyys on parempi ja lähtö turvallisempaa ja nopeampaa. Keskity, ole huolellinen.

2. Peräänajoja voi ehkäistä ennakoinnilla.

Ongelma: Peräänajoja tapahtuu ympäri vuoden, vaikkakin riski on suurempi talvella lumisella ja jäisellä kelillä. Kaupunkien sisäänajoteillä peräänajoja sattuu eniten, ja seurauksena ovat ihmisille tyypillisimmillään niskavammat, autoille peltivahingot. Vammat ovat vakavampia, jos nopeudet ovat suuria.

Ratkaisu: Pidetään riittävä välimatka. Ennakoidaan tilanteita. Luetaan liikennettä. Keskitytään. Jo pienikin huomion herpaantuminen – ajatukset kiinnittyvät radioon, puhelimeen, maisemaan tai matkustajaan – voi olla kohtalokas.

3. Risteyksissä kannattaa vilkaista sivulle aina kaksi kertaa.

Ongelma: Uusien autojen ohjaamon pilarit ovat paksuja ja leveitä ja voivat haitata näkyvyyttä. Toinen auto jää helposti niiden taakse piiloon.

Ratkaisu: Vilkaise risteyksissä sivullesi aina vähintään kaksi kertaa. Yksi vilkaisu ei riitä.

4. Kaikkien kannattaa ottaa aikaa risteyksissä.

Ongelma: Esimerkiksi ikääntyvien kuljettajien on vaikea hahmottaa nopeuksia ja etäisyyksiä risteysalueilla.

Ratkaisu: Älä hosu risteysalueella. Älä pidä kiirettä jonossa. Risteyskolareita sattuu monista eri syistä. Tyypillisin on havaintovirhe. Kuljettaja ei ole nähnyt toista osapuolta tai hän ei ole keskittynyt ajamiseen vaan katse tai ajatus on ollut muualla. Joskus kuljettaja on ajanut päin punaisia.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän