Kysely: Mieluummin jäädään kotiin kuin etsiskellään vapaata parkkipaikkaa

Kuva: Matti Sulanto.

Suomalainen autoilija ei halua ottaa riskiä, että joutuisi etsiskelemään vapaata parkkiruutua. Ennemmin jätetään kokonaan menemättä, jos on epäilys, että saattaisi mennä korttelin kiertämiseksi.

EasyParkin kyselyyn vastanneista autoilijoista peräti 81 prosenttia jättää menoja väliin, koska arvioivat, että parkkipaikan löytäminen saattaa olla vaikeaa.

Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi viihdetapahtumat ja ostoskeskukset. Eli ainoastaan 19 prosentille ei ole merkitystä, millaiset pysäköintimahdollisuudet kohteessa on ja kuinka vaivatonta siellä ylipäätään on toimia moottoriajoneuvon kanssa.

– Mieluummin jäädään kotiin kuin etsiskellään pysäköintitilaa. Tämä tieto on erittäin merkityksellinen esimerkiksi tapahtumajärjestäjille ja kauppiaille. Miksei myös kuntien kaavoittajille ja pysäköinninsuunnittelijoille. Onhan se vaikkapa jääkiekkoseuran, sirkuksen, keikkajärjestäjän tai kaupunginteatterin kannalta karmea tilanne, jos iso osa potentiaalisista kävijöistä jää saapumatta jo pelkästään pysäköinnin hankaluuden takia. Se vaikuttaa suoraan liiketoiminnan tuottoihin, EasyPark Suomen maajohtaja Aleksi Kolehmainen sanoo.

– On tärkeää huomata, että kyse on käytännön lisäksi mielikuvista. Neljä viidestä jättää toisinaan itseään kiinnostavan paikan väliin nimenomaan arvionsa vuoksi. Pelin voi menettää jo silkalla maineella. Luonnollisesti pysäköintitilan konkreettinen lisääminen tai vähintäänkin optimoiminen on ensimmäinen askel tuon mielikuvan taklaamiseksi, mutta Suomessakin on paljon paikkoja, jossa konkreettinen tilan määrä on kunnossa. Siksi tullaankin mielikuviin. Pysäköimisen vaivattomuutta kannattaa edistää kaikin tavoin. Esimerkiksi parkkipaikkanavigaattorilla, pysäköintimaksun maksamisen kätevyydellä, kaiken ylimääräisen muistamisen minimoimisella ja parkkihalleissa vaikkapa kamerapysäköinnillä, Kolehmainen jatkaa.

Toki parkkitilan löytämisen vaikeus ei koske vain liiketoiminnan harjoittajia, vaan myös esimerkiksi julkisia liikuntapaikkoja ja nähtävyyksiä.

Tiedot selviävät pysäköintipalveluja tarjoavan EasyParkin tammikuussa Suomessa teettämästä kyselytutkimuksesta, johon vastasi 1042 Suomessa asuvaa autoilijaa. Vastaajista 56 prosenttia oli miehiä ja 44 prosenttia naisia.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here