Kuljetusyrittäjä on rikoksilla aiheuttanut 1,4 miljoonan vahingot


27.3.2018  15.55

Itä-Suomen poliisilaitoksen talousrikostutkinnassa on tutkittu Keski-Savossa toimineen kuljetusalan yrittäjän liiketoiminnassaan tekemiä törkeitä veropetoksia, törkeitä kirjanpitorikoksia ja törkeitä velallisen rikoksia, todetaan poliisin tiedotteessa.

Epäillyt rikokset ovat alkaneet vuonna 2011 ja jatkuneet vuoteen 2014.

Tutkintapyyntöjä asiassa ovat tehneet Verohallinto, konkurssipesien pesänhoitajat ja ulosottovirasto. 

Asiakokonaisuus siirtyy esitutkinnan jälkeen syyttäjälle syyteharkintaan.

Veroja jätetty maksamatta

Poliisin mukaan yrittäjä on kuljetusliiketoiminnassaan käyttänyt hyväksi liikekumppaninsa yritystä sekä toiminnassaan useita yhtiöitä ketjuttamalla niitä siten, että tosiasiallista liiketoimintaa on harjoittanut koko ajan mainittu yrittäjä.

Ennen taustayhtiöiden ajautumista konkurssiin yhtiön vastuuhenkilöiksi on useissa tapauksissa rekisteröity bulvaanityyppinen henkilö.

Yhtiöitä on poliisin mukaan hyödynnetty varojen siirtelyissä ja siten muun muassa verojen maksamisten laiminlyönnissä.

Edelleen yhtiöitä on hyödynnetty tavaraliikennelupien haltijoina. Tutkinnat ovat koskeneet seitsemän eri yhtiön toimintaa.

Poliisin tiedotteen mukaan velallisen rikoksia on toteutettu nostamalla perusteettomasti varoja yhtiöistä, siirtämällä erilaista kuljetus- ja maansiirtokalustoa läheisyhtiöiden välillä ilman todellisia kauppahintojen maksuja ja hävitetty velkojien ulottumattomiin kalustoa muun muassa viemällä sitä ulkomaille.

Hävitetty omaisuus on ollut osittain hukkaamiskiellon alaista ulosmitattua omaisuutta.

Vankeutta enintään 4 vuotta

Kaiken kaikkiaan lukuisilla rikoksilla on aiheutettu asianomistajille noin 1,4 miljoonan euron vahingot.

Poliisin esitutkinnan aikana yrittäjä on ollut vangittuna. Esitutkinnassa on yrittäjän omaisuuteen kohdistettu vakuustakavarikko sekä takavarikoitu kalustoa, jota oli pyritty kätkemään kolmannelle taholle. Tältä osin asiaa on tutkittu törkeänä rahanpesuna, tiedotteessa todetaan.

Rikoslain mukaan törkeästä veropetoksesta, törkeästä kirjanpitorikoksesta ja törkeästä velallisen epärehellisyydestä tulee tuomita vankeutta 4 kuukaudesta 4 v

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän