Harva suomalainen harkitsee luopuvansa autostaan

Kuva: CvB.

Suomalaisista auton omistajista 80 prosenttia ei edes harkitse luopuvansa omasta autostaan.

Tämä käy ilmi Otavamedia Oy:n ja NettiX Oy:n teettämästä tutkimuksesta, jossa selvitettiin suomalaisten kiinnostusta liikkumisen uusista palveluista.

Uusia liikkumisen palveluja, kuten autojen yhteiskäyttöpalveluja, vuokrauspalveluja tai eri kulkuvälineitä yhteen kokoavia palveluja, on käyttänyt vasta 6 prosenttia suomalaisista.

Palvelujen käytön esteenä on autoiluun ja yleensäkin liikkumiseen liittyvät rutiinit. Lisäksi omien henkilö- ja maksutietojen luovuttaminen digipalveluihin epäilyttää vielä 52 prosenttia suomalaisista.

Liikkumisen muutos tulee hiljalleen

Vaikka vain harva suomalainen on kokeillut uusia liikkumisen palveluja, uusista mahdollisuuksista on tutkimuksen mukaan kiinnostunut peräti 44 prosenttia suomalaisista. Yksityisleasing kiinnostaa 11 % suomalaisista.

Ympäristöön liittyvät asiat ovat auton pitämisen kalleuden ja vaivannäön jälkeen suurin syy, kun harkitaan autosta luopumista. Lähes kolmannes väestöstä harkitsee sähkö- tai hybridiauton hankkimista.

Suomalaiset uskovat, että yhteiskunnallinen päätöksenteko ohjaa entistä vahvemmin ympäristöystävällisten autojen hankintaa.

Otavamedia Oy ja NettiX Oy teettivät Frankly Partnersilla Tulevaisuuden liikkuja -tutkimuksen selvittääkseen, miten suomalaiset haluavat liikkua tulevaisuudessa. Ketkä käyttävät liikkumisen uusia palveluja ja ketkä eivät. Miten liikkumisen ja autoilun muutoksiin suhtaudutaan ja minkälaisia liikkujia suomalaiset ylipäätänsä ovat.

Tutkimuksen kvalitatiivisessa osiossa haastateltiin OP:n DriveNow- ja Kausiauto-palveluiden käyttäjiä. Tästä saadut hypoteesit todennettiin väestöä edustavalla online-kyselyllä Norstat Oy:n paneelissa (N=1032) sekä DriveNow ja OP Kausiauto -palveluiden käyttäjille (N=196).

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here