Fordin Mindfulness-konseptiauto auttaa keskittymään ja rentoutumaan

Viimeisten 18 kuukauden tapahtumat ovat rasittaneet monia meistä sekä fyysisesti että henkisesti. Yhä suositumpi tapa käsitellä stressiä ja ahdistusta on mindfulness – tietoisuus, joka syntyy keskittymällä ja olemalla läsnä nykyhetkessä.

Joillekin ihmisille auto on osoittautunut paratiisiksi näinä aikoina. Autossa on tilaisuus rentoutua ja päästä välillä pois kodista, joka on mukautettu työpaikaksi ja koululuokaksi. Samalla omalla autolla ajaminen voi lievittää julkisessa liikenteessä liikkumisen aiheuttamaa huolta.

Ford on nyt kehittänyt Mindfulness-konseptiauton tutkiakseen, miten erilaiset menetelmät voivat poistaa ajon aiheuttamaa stressiä ja tehdä matkasta miellyttävämmän.

Konseptiautossa on erilaisia teknologioita ja ominaisuuksia tähän tarkoitukseen, esimerkiksi matkustamon ilman puhdistaminen hygieeniseksi ennen autoon astumista, sähköisesti aktivoitava kuljettajan istuin, joka stimuloi hengitystä ja sykettä sekä rauhalliset navigointiäänet. 2)

– Mindfulness auttaa ihmisiä keskittymään, rauhoittumaan ja saavuttamaan enemmän selkeyttä – ja kun olet ratin takana, tämä voi auttaa sinua tulemaan paremmaksi kuljettajaksi, sanoo mindfulness-valmentaja ja kirjailija Mark Coleman, joka on luonut konseptiauton meditaatio-oppaat.

– Tulet tietoisemmaksi ja reagoit nopeammin samalla kun häiriötekijöiden todennäköisyys vähenee. Jos liikenteessä on enemmän tarkkaavaisempia kuljettajia, voi matkoista tulla turvallisempia ja hauskempia kaikille tiellä liikkujille.

Mindfulness-konseptiauto

Monet kuljettajat saattavat jo nyt huomaamattaan sisällyttää tietoisuustekniikoita päivittäiseen ajamiseensa. Näihin voi kuulua esimerkiksi hengittäminen hetken rauhallisesti stressaavassa tilanteessa tai yksinkertaisesti ajaminen tien sivuun nauttimaan upeista näkymistä.

Uuteen Ford Kugaan perustuva Mindfulness-konseptiauto tarjoaa lisäksi monia räätälöityjä ominaisuuksia:

Hygieeniset sisätilat

 • Ilmanpuhdistus (Unlock Purge) aktivoituu avaimella tai sovelluksella ja tuottaa puhdasta ja raikasta ilmaa matkustamoon ilmastointilaitteen avulla ennen kuin kuljettaja nousee autoon.
 • Premiumsuodatin poistaa lähes kaiken pölyn, hajut, allergeenit ja bakteerikokoiset hiukkaset.
 • UV-C-ledit estävät virusten ja bakteerien syntymisen älypuhelimissa, näytöillä ja pinnoilla, jotta matkustamosta tulee vielä hygieenisempi

Tunnelma tilanteen mukaan

 • Ambient-valaistus yhdistettynä ilmastointilaitteen lämpötilaan luo autoon erityisiä tunnelmia, kuten kuulas aamu, rauhoittava sininen taivas ja öinen tähtitaivas.
 • Kuljettajan istuin, jonka toimintojen avulla voi stimuloida hengitystä ja sykettä sekä antaa niistä palautetta auton näytön kautta.
 • Puettavat laitteet seuraavat kuljettajan sykettä ja muita fysiologisia mittareita ja voivat synkronoida sykkeen istuimen toimintojen ja valaistuksen kanssa.
 • Erikoisverhoilu, jossa on käytetty kestäviä materiaaleja ja luonnollisia värejä.

Erilaiset äänimaailmat

 • B&O Beosonic taajuuskorjain mahdollistaa äänitilojen valitsemisen mielialan mukaan. Äänitiloihin kuuluvat “kirkas”, “energinen”, “rento” ja “lämmin”.3)
 • B&O niskatukikaiuttimet tuottavat ääntä lähelle kuljettajan ja matkustajan korvia ja tarjoavat mukaansatempaavan kuuntelukokemuksen.
 • Eri tilanteisiin ja paikkoihin räätälöityjen soittolistojen ansiosta voi kuunnella esimerkiksi meren ääntä ajettaessa rannikolla tai rauhoittavaa musiikkia liikenneruuhkassa.

Tyynenä ja rentoutuneena koko matkan ajan

 • Mukautuva ilmastointi tarjoaa rauhoittavaa ja viileää ilmaa sen jälkeen, kun kuljettajaa avustava teknologia on auttanut kuljettajaa välttämään vaaratilanteen esimerkiksi hätäjarrutuksella.
 • Powernap-toiminto sisältää alastaitettavan istuimen selkänojan, niskatuen ja rauhoittavaa musiikkia. Näiden avulla kuljettaja voi levätä pitkillä matkoilla, ja jatkaa matkaa virkeänä levon jälkeen.
 • Erityiset joogaoppaat sisältävät kevyttä liikuntaa ja lyhyitä meditaatioistuntoja tauoille auton ollessa pysäköitynä.
 • Pelilliset elementit ohjaavat kuljettajaa keskittymään liikenteeseen esimerkiksi kysymällä etäisyydestä edessä oleviin ajoneuvoihin.

Ford uskoo, että tapa lähestyä ajoneuvoteknologiaa tietoisemmin voi auttaa parantamaan tulevia sähköisiä ajoneuvoja siten, että matkustajat voivat viettää matkaan ja lataukseen kuluvan ajan hyödyllisemmin ja rentouttavammin.

Mindfulness-konseptiauto on esittelyssä 6.-12.9. Münchenissä järjestettävässä kansainvälisessä IAA Mobility -näyttelyssä.

# # #

2) Mindfulness-konseptiauto on rakennettu tutkimustarkoitukseen, ja siinä olevia ominaisuuksia ei ole saatavana valmiina pakettina. Fordille turvallisuus on erittäin tärkeää. Mindfulness ja tietoinen käyttäytyminen ratin takana ei häiritse kuskin keskittymistä turvalliseen ajoon ja ympäristön tarkkailuun

3) Tavaramerkki BeosonicTM on Bang & Olufsen a/s -yhtiön omaisuutta. B&O Beosonic™ on esiasennettu tiettyihin EcoSport-, Fiesta-, Focus-, Kuga- ja Puma-malleihin, joissa on B&O -äänentoistojärjestelmä.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän