Ford Kugan nelivetojärjestelmää ohjataan tekoälyn avulla

Perinteiset nelivetojärjestelmät ovat jo vuosikymmenten ajan tuottaneet paremman pidon liukkaissa olosuhteissa jakamalla voiman auton jokaiselle neljälle pyörälle – mutta polttoainetaloudellisuuden kustannuksella, todetaan Fordin tiedotteessa.

Perinteisten nelivetojärjestelmien jälkeen markkinoille tullut uusi, älykäs nelivetojärjestelmä (AWD) parantaa tilannetta, sillä järjestelmä havaitsee, millä pyörillä on paras pito ja siirtää voimaa niille. Näin pito paranee, mutta vaikutus polttoaineen kulutukseen on pienempi.

Ford on nyt mennyt vielä askelen pidemmälle ja esittelee Kuga-malleihin teknologian, jolla nelivetojärjestelmän voi kytkeä pois päältä. Teknologia on saatavissa myös uuteen Kuga Hybrid täyshybridimalliin.

Järjestelmä käyttää hyväkseen tekoälyä ja kytkee Kugan älykkään nelivetojärjestelmän pois päältä silloin, kun se ei ajo-olosuhteiden vuoksi ole tarpeen parantaen näin auton polttoainetaloudellisuutta.

Nelivetojärjestelmä kytkeytyy silmänräpäystä nopeammin takaisin päälle tekoälyn havaitessa, että nelivedon tarjoamasta paremmasta pidosta olisi taas hyötyä.

Vaikka tienpinta voi olla liukas mihin vuodenaikaan tahansa, Fordin älykäs nelivetojärjestelmä tuo etua erityisesti talvikuukausina, jolloin sade, lumi ja jää tekevät useammin ajo-olosuhteista haastavia.

Fordin keräämän tiedon mukaan nelivetojärjestelmän kytkeminen pois päältä ja vaihtaminen etuvetoon voi tuoda noin 6,5 prosentin säästön polttoainekulutukseen.

“Sumea logiikka”

Kuga Hybridin nelivetojärjestelmä tarkkailee autossa olevien sensoreiden avulla jatkuvasti, millä pyörällä on paras pito.

Bensiini- ja sähkömoottorin yhdistävän täyshybridivoimansiirron tuottamaa voimaa jaetaan saumattomasti etu- ja takapyörien välillä, mikä takaa sujuvan etenemisen ja reagoivan kaarreajon.

Voimansiirron muutokset kestävät alle 20 millisekuntia. Jos etupyörillä ei ole lainkaan pitoa, järjestelmä voi siirtää jopa kaiken voiman takapyörille.

AWD-järjestelmän poiskytkentätoiminto käyttää tähän tarkoitukseen omistettua elektronista aivoa ja “sumean logiikan” algoritmia tehdessään päätöksiä siitä, onko takapyörille ohjattava voima mahdollista kytkeä kokonaan pois vallitsevissa olosuhteissa, esimerkiksi maantieajossa lämpimällä ja kuivalla kelillä.

Tässä tapauksessa Kuga Hybrid AWD toimii hetkellisesti etuvetoisena, mikä parantaa polttoainetaloudellisuutta.

Kriittisissä tilanteissa voima on aina mahdollista ohjata takaisin takapyörille järjestelmän huomatessa, että nelivetojärjestelmää tarvitaan välittömästi tai hetken kuluttua.

Nelivetojärjestelmän poiskytkentä seuraa eri järjestelmistä tulevaa tietoa, muiden muassa luistonestoa ja lukkiutumattomia jarruja, tarkastellessaan pyörien pyörimistä ja luistoa. Sääolosuhteita tarkkaillaan tuulilasinpyyhkijöiden toiminnan ja ulkolämpötilan perusteella. Järjestelmä myös huomaa, jos Kuga vetää peräkärryä ja tekee päätökset vain 10 millisekunnissa.

– ’Sumea logiikka’ viittaa algoritmiin, joka pystyy huomioimaan monenlaisia muuttuvia tekijöitä ennen päätöksentekoa, ihan kuten ihmiset tekevät esimerkiksi miettiessään pukeutumistaan sääennusteen, vuodenajan, tämänhetkisen sään ja sen mukaan, mihin he ovat menossa, sanoo tiedotteessa Scott Beiring, Ford Driveline Applications Supervisor.

– Kugassa se tarkoittaa, että älykäs nelivetojärjestelmä ei mene automaattisesti päälle vain sen takia, että tuulilasinpyyhkijät toimivat. Algoritmi huomioi useista sensoreista tulevan tiedon ennen päätöksentekoa, mutta tekee sen nopeammin kuin se olisi yhdellekään ihmiselle mahdollista.

Ensimmäiset uuden järjestelmän Kugat Suomeen alkuvuodesta

Uusi Ford Kuga Hybrid käyttää täyshybridivoimansiirtoa tuottaakseen pienemmän kulutuksen ja puhtaasti sähköistä tehoa ilman tarvetta ladata akkua ulkoisesta voimanlähteestä. Toimintamatka on dieselmallien kanssa samalla tasolla.

Kuga Hybrid on ensimmäinen Kuga-malli, jossa sähköistettyyn voimansiirtoon on yhdistettävissä Fordin älykäs nelivetojärjestelmä. Ensimmäiset Kuga Hybrid AWD -autot tulevat Suomeen alkuvuonna 2021.

Älykäs nelivetojärjestelmä on saatavana myös kahdeksanvaihteisella automaattivaihteistolla varustettuun Kuga 190 hv 2.0 litran EcoBlue-dieselmalliin.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here