F1: Keke Rosberg täyttää tänään 70 vuotta

Keke Rosberg Palkintopallilla MonacoSSA 1983. Kuva LAT Photographic Williams F1.

Vuoden 1982 F1-sarjan maailmanmestari Keijo ”Keke” Rosberg täyttää tänään 70 vuotta.

Autotodayn toimitus onnittelee Rosbergia!

Rosberg oli Suomen ensimmäinen maailmanmestari.

Keke Rosbergin poika Nico on vuoden 2016 F1-sarjan maailmanmestari.

Katso myös nämä

Päivän F1-auto: Keke Rosbergin mestaruusauto

Päivän F1-auto: Tällä autolla Keke Rosberg ajoi ensimmäisenä suomalaisena F1-sarjan palkintopallille

Vuonna 2009 julkaistiin Lasse Erolan kirjoittama kirja Keke Rosbergista nimeltään ”Keke Rosbergin elämä ja ajot”.

Alla Autotodayssa 20.10.2009 julkaistu lehdistötiedote kirjasta.

Keijo Rosberg raivasi tiensä huipulle kovalla työllä ja suomalaisella sisulla

Keke Rosberg oli ensimmäinen menestynyt suomalainen formula 1 -kuljettaja. Kun hän aloitti formula 1 -luokassa harva suomalainen tiesi, mikä formula 1 on.

Hän raivasi tiensä kilpa-autoilun huipulle ilman edelläkävijöiden apua – vastoinkäymisiltä välttymättä.

Lasse Erolan kirjoittama teos Keke Rosbergin elämä ja ajot (Ajatus Kirjat) valottaa Rosbergin vaiheita kilparadoilla, bisnesmaailmassa ja yksityiselämässä sekä tietä menestykseen.

Vuonna 1948 Ruotsin Solnassa syntynyt Keke Rosberg sai kipinän autourheiluun verenperintönä, sillä hänen isänsä ja äitinsä kilpailivat suunnistus- ja tarkkuusajossa sekä ralliautoilussa. Heti 16-vuotiaana kilpailuluvan saatuaan Keke alkoi ajaa kartingia menestyksekkäästi, ja intohimo autoiluun syrjäytti myös opinnot.

Formula Vee oli luonnollinen porras Rosbergin matkalla kohti huippua. Rosbergin asenne kilpa-autoiluun oli erilainen kuin useimmilla muilla – hän tiesi mitä oli tekemässä, hänellä oli suunnitelma. Hän teki töitä uransa puolesta enemmän ja monipuolisemmin kuin kukaan suomalainen autourheilija.

Sillä työmäärällä olisi onnistunut mikä homma vain, jos siinä olisi ollut sama määrätietoisuus.

”Minä voisin ihan hyvin olla purukumikauppias, lanseerata jotain ihan uutta purukumia, joka olisi tänä päivänä maailman hitti. Minua kiinnostaa markkinointi ja promootiotyö.”

Ensimmäinen käännekohta Keke Rosbergin uralla oli vuonna 1973. Sinä kesänä hän saavutti kaiken, mitä kilparadoilla tavoitteli ja päätti sen jälkeen ryhtyä ammattimaiseksi kilpa-ajajaksi.

Vuonna 1974 Rosberg aloitti kilpailun Keski-Euroopan radoilla Super Vee -luokassa, ja piti omaa palstaa Vauhdin Maailma -lehdessä.

Pikkuhiljaa Rosberg pääsi urallaan ylemmäs ja ylemmäs, Formula 2 -luokan kautta formula 1:een vuonna 1978.

Suomalaisen yleisön suhtautuminen maailmanmestaruutta havittelevaan formula 1 -kuljettajaan oli epäileväistä, jopa ivallistakin. Rosberg joutui ajamaan pienten budjettien talleissa usein kilpailukyvyttömällä kalustolla.

Kun tuloksena oli yleensä keskeyttäminen sen takia, että autosta särkyi jotain, oli hänellä hyvin vähän ymmärtäjiä. Monet väittivät bisnesmiehenä pidettyä Rosbergia myös rahanhimoiseksi.

”Ymmärrän hyvin, että Suomessa on vaikea yhdistää urheilua ja rahaa toisiinsa. Ammattiurheilijoita on täällä tuskin lainkaan, eikä heitä siten osata asettaa omaan kastiinsa. Minä rakastan autoilua. Pidän ihanteena sitä, että saan tehdä työtä josta eniten pidän. Toisekseen meillä on mainosarvoa, jota on osattava hyödyntää. Ajamisen lisäksi minua on aina kiinnostanut tämä lajin bisnespuoli. Olen myynyt tuotetta nimeltä Keke Rosberg.”

Vuonna 1981 soitto Frank Williamsilta mullisti periksi antamattoman kuljettajan elämän: se johti sopimukseen Williams-tallin kanssa, ja avasi Rosbergille lopullisesti tien kilpa-autoilun korkeimmalle huipulle.

Kun Rosberg vuonna 1982 voitti maailmanmestaruuden, formula 1-kilpailuista tuli Suomen seuratuimpia televisiolähetyksiä, Rosberg valittiin Vuoden urheilijaksi ja tasavallan presidentti kiitti häntä ritarimerkillä.

Lopetettuaan vuonna 1986 ajamisen Keke Rosberg ei jäänyt lepäämään laakereilleen. Hänestä tuli menestyvä manageri, jonka apu oli ratkaiseva Jyrki Järvilehdolle ja etenkin Mika Häkkiselle tämän tiellä toiseksi suomalaiseksi formula 1:n maailmanmestariksi.

Rosberg lupautui kummankin nuorukaisen isälle huolehtimaan pojista, ja hän koki sen tarkoittavan muutakin kuin vain sopimusten tekoa kilpatallien kanssa. Niinpä hän omaksui myös kasvattajan roolin, ja huolehti mm. suojattiensa henkilökohtaisista raha-asioista.

Kun Mika Häkkinen vuonna 1998 meni naimisiin Erja Honkasen kanssa, Rosberg ehdotti vihkimistä Monacossa. Näin heidän välilleen tuli automaattisesti avioehto, joka myöhemmin heidän erottuaan säästi Häkkiselle miljoonia.

LASSE EROLA
Lasse Erola (s. 1946) seurasi Keke Rosbergin kilpa-ajajan uraa lehtimiehenä 1980-luvulla. Hän on raportoinut paikan päällä 80 Grand Prix -kisasta. Erola on toimittanut muun muassa Formula 1 -tietosanakirjan sekä kirjoittanut elämäkertateokset ralliautoilun nelinkertaisista maailmanmestareista Juha Kankkusesta ja Tommi Mäkisestä.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here