Mika Häkkinen: ”Joskus oikea taktiikka on tyytyä toiseen tai kolmanteen sijaan”

Imolan F1-kisa päättyi Max Verstappenin juhliin. Mika Häkkisen mukaan Red Bullin tuplaonnistuminen oli tallille elintärkeä, kun taas Ferrarin Charles Leclerc teki kalliin virheen. Häkkinen kommentoi Unibetin kolumnissaan myös Mercedeksen jatkuvia vaikeuksia.

Sunnuntain Emilia-Romagnan osakilpailu kuvankauniilla Imolan radalla oli viihdyttävä sekä märissä että kuivissa olosuhteissa. Max Verstappen otti Red Bullille tärkeän voiton, ja tallikaveri Sergio Pérez tuli maaliin toisena varmistaen tallille ylivoimaisen kaksoisvoiton.

Verstappen kavensi tuloksella eroa MM-pisteissä kilpakumppaniinsa Charles Leclerciin, joka oli lopulta kuudes pyörähdettyään Ferrarillaan.

Leclercin spinnaus kostealla radalla kisan loppuvaiheessa nosti McLarenin Lando Norrisin kolmanneksi. Brittikuski oli nyt kolmatta kertaa peräkkäin palkintopallilla Italiassa.

Mercedeksen tahmea kauden aloitus sai jatkoa. George Russell onnistui hienolla ajollaan nousemaan 11. ruudusta neljänneksi, mutta tallikaveri Lewis Hamiltonilla oli katastrofaalinen viikonloppu, joka päättyi vaatimattomaan 13. sijaan.

Lopussa Russell joutui puolustamaan sijoitustaan Valtteri Bottasta vastaan. Suomalaiskuski toi taas vahvan suorituksen Alfa Romeolle.

Imolassa ajettiin uudella sprinttikisaformaatilla ensi kertaa vuonna 2022. Siinä aika-ajot ajetaan perjantaina, ja lauantain sprinttikisa määrää sunnuntain osakilpailun lähtöjärjestyksen.

– Tämä oli erittäin tärkeä voitto Maxille, Mika Häkkinen sanoo.

– Bahrainin ja Australian keskeytykset todella haittasivat kauden alkua, joten sunnuntain voitto oli elintärkeä. Red Bullin piti osoittaa, että heillä on sekä nopeutta että luotettavuutta, joita tarvitaan Ferrarin haastamiseen. Lauantain sprinttikisan voitto antoi Maxille hyvät asetelmat, ja hän kontrolloi varsinaista kisaa täysin. Tällaisia viikonloppuja hän tarvitsee puolustaakseen mestaruuttaan. ’Checo’ Perezin toinen sija viimeisteli tallin täydellisen tuloksen. Juuri sitä he tarvitsivatkin.

Katso tästä muita Mika Häkkisen juttuja.

Häkkinen on varma, että Charles Leclerc olisi voinut olla toinen tai ainakin kolmas ennen kisan loppuvaiheessa tekemäänsä virhettä Variante Alta -shikaanissa.

– Märän ja kuivan kelin olosuhteissa pitää olla todella varovainen, koska jos puristaa liikaa, auto puraisee nopeasti takaisin. Charles myönsi, että hän yritti liikaa. Ymmärrän hyvin, että hän halusi antaa Checolle mahdollisimman paljon painetta noustakseen toiseksi. Charles oli onnekas, kun pystyi palaamaan varikolle hakemaan uuden etusiiven. Hän olisi helposti voinut joutua jättämään leikin kokonaan kesken. Kuudes sija oli hyvä pelastus. Hänellä on silti reilu johto MM-pisteissä, mutta virhe on muistutus siitä, ettei joka kisaa voi voittaa. Joskus oikea taktiikka on tyytyä toiseen tai kolmanteen sijaan.

”Valtterilta mahtava kauden aloitus”

Norrisin palkintopallipaikka McLarenilla antaa Häkkiselle paljon aihetta hymyyn. Kaksinkertainen mestari näkee mielellään entisen tallinsa hyvillä sijoilla. Hän on mielissään myös siitä, että Valtteri Bottas ajoi taas vahvan kisan Alfa Romeolla.

– Lando Norris jatkaa edelleen vahvoja suorituksiaan McLarenilla. Vaikka kolmas sija putosikin syliin Charlesin spinnauksen takia, hän oli vahvasti kiinni neljännessä sijassa ja näytti erittäin kilpailukykyiseltä, Häkkinen sanoo.

– Valtterilta taas loistava tulos. Hän oli sprinttikisan seitsemäs ja varsinaisen kisan viides ja pääsi vielä haastamaan George Russellin viimeisillä kierroksilla. Valtterilla on kova luotto autoonsa, minkä ansiosta hän pystyy painamaan täysillä. Hän on kerännyt Alfa Romeolle enemmän pisteitä kuin talli saavutti kausilla 2020 ja 2021 yhteensä. Aika mahtava tulos vain neljän osakilpailun jälkeen!

– Mercedeksellä on selvästi pahoja ongelmia autonsa kanssa. Tuntuu aika uskomattomalta sanoa tämä, mutta molemmat mestaruudet näyttävät jo karanneen. Ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen kumpikaan kuljettaja ei päässyt kolmanteen aika-ajoon, mitä on vaikea uskoa. Auton suunnittelu on selvästi mennyt vikaan usealla osa-alueella. Max Verstappen ohitti kierroksella Lewis Hamiltonin 41 kierroksen jälkeen, mikä on osoitus Hamiltonin ja tallin vaikeuksista. Pääongelmat ovat tiedossa, mutta ratkaisujen suhteen aika alkaa loppua. Se onkin hankalaa F1:ssä – mestaruussarja ei jää odottelemaan ketään. Kisaa pukkaa toisen perään, ja isojen ongelmien ratkaisuun on vain vähän aikaa, Häkkinen kommentoi.

 

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän