Dacia Dusteria on valmistettu yli kaksi miljoonaa

Dacia Duster on kiihdyttänyt vajaassa 12 vuodessa nollasta kahteen miljoonaan. Dacia syntyi uudelleen vuonna 2004, kun esiteltiin nopeasti menestykseen noussut Logan.

Toinen tähti saatiin markkinoille vuonna 2010, kun Dacia lähti valloittamaan katumaasturimarkkinoita täysin uudella Dusterilla. Uutuus todettiin nopeasti sopivaksi niin Lapin pakkasiin kuin Marokon kuumille aavikoille.

Vähän yli kymmenen vuotta kestänyt menestystarina starttasi vuonna 2009, kun Dacia esitteli maaliskuussa hyvin futuristisen Duster-tutkielman Geneven autonäyttelyssä.

Uutta katumaasturia lähdettiin suunnittelemaan niin sanotusti täysin tyhjälle paperille, sillä H79:lle (ensimmäisen sukupolven Dusterin koodinimi) ei ollut esikuvaa.

Tavoitteena oli kaikkiin olosuhteisiin sopiva, monikäyttöinen ja luotettava katumaasturi, jota myytäisiin myös nelivetoisena. Yksi Dusterin erikoisuuksia oli hyvin lyhyt ykkösvaihde, mikä auttoi selviytymään vaikeassakin maastossa.

Ajatuksena oli, että sillä ajaessa moottorin käyntinopeuden ollessa 1 000 r/min auto etenee kävelyvauhtia. Dusterin tuotepäällikkö Loic Feuvray testasi asiaa aikoinaan käytännössä kävelemällä prototyypin rinnalla.

Kaksi miljoonaa

Vain vähän yli kymmenen vuotta myöhemmin Dusterin tuotanto ja myynti ovat ylittäneet kahden miljoonan auton rajan. Jos kaikki Dusterit pistettäisiin jonoon, se täyttäisi tien Helsingistä Ankaraan ja takaisiin. Tai autojen varastoimiseen tarvittaisiin yli 2 100 jalkapallokenttää.

Nykyisin Dacia Dusteria valmistetaan tuhannen auton päivävauhdilla. Se tarkoittaa käytännössä, että tuotantolinjan päästä putkahtaa asiakkaille toimitettavaksi uusi Duster kerran minuutissa (tarkka väli on 63 sekuntia).

Dusteria myydään lähes 60 maassa. Ylivoimaisessa kärjessä vientimaista on Ranska, jonne melkein joka neljäs Duster (454 707) on lähetetty Pitestin tehtaalta Romaniasta. Seuraavilla sijoilla vientimaista ovat Italia (258 102) ja Saksa (210 776) ennen Turkkia (152 406) ja Espanjaa (124 271).

Suomessa on rekisteröity vuoden 2021 loppuun mennessä 8 652 Dusteria henkilöautoksi, minkä lisäksi kymmeniä autoja on rekisteröity pakettiautoina.

Yli kaksi kolmasosaa Dacian myynnistä Suomessa on ollut Dustereita. Se on yksi harvoja kompakteja katumaastureita, jonka saa myös nelivetoisina. Valtaosa Dusterin Suomessa ostaneista valitsee autonsa nelivetoisena ja se onkin kärkimalleja luokassaan.

Kohti kolmatta miljoonaa

Dacia Duster uudistui muutama kuukausi sitten, mikä lisäsi kiinnostusta järkevää kompaktia katumaasturia kohtaan. Uutena vaihtoehtona mallisarjaan tuli automaattivaihteiston ja bensiinimoottorin yhdistelmä.

Suomessa Dacia Dusterin hinnat alkavat etuvetoisena 18 399 eurosta ja nelivetoisena 23 699 eurosta. Nelivetoisen voi samaan hintaan valita bensiini- tai dieselmoottorilla varustettuna.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here