Bosch on vahvasti mukana sähköisen liikkumisen markkinassa

Sähköisen liikkumisen markkinoiden arvioidaan viisinkertaistuvan vuoteen 2025 mennessä. Bosch on ennakoivasti investoinut jo yhteensä yli 5 miljardia euroa alan ratkaisuihin ja panostukset kantavat hedelmää: Boschin myynti kasvaa tällä sektorilla kaksi kertaa markkinoita nopeammin, liikevaihto ylittää tänä vuonna miljardi euroa, todetaan Boschin tiedotteessa.

– Arvioimme, että vuonna 2035 uusista rekisteröidyistä ajoneuvoista noin 60 prosenttia kulkee sähköllä. Valmistaudumme sähköisten ajoneuvojen globaalisti kasvavaan kysyntään, sanoo Dr. Stefan Hartung, Mobility Solutions -toimialan vetäjä.

Bosch johtaa markkinaa niin teknologioissa kuin liiketoiminnassakin: Mobilty Solutions -liiketoimintasektorin liikevaihto kasvaa noin 10 prosenttia tänä vuonna.

– Hiilineutraali liikkuminen on selkeä kasvualue ja sähköisestä liikkumisesta tulee meille ydinliiketoimintaa. Käännämme haasteet mahdollisuuksiksi, sanoo Boschin pääjohtaja Volkmar Denner IAA Mobility 2021 -messuilla.

Kuljettajaa avustavat järjestelmät automatisoidun ajamisen perusta

Boschin portfolio sisältää kaikki automatisoituun ajamiseen tarvittavat elementit. Noin 5000 insinööriä ja tutkijaa työskentelee aiheen ympärillä päivittäin. Bosch kasvaa tälläkin sektorilla markkinaa nopeammin ja on 40 prosentin osuudellaan markkinajohtaja.

Yksi tärkeimmistä kehityskohteista ovat toiminnot, joiden ansiosta kuljettajat voivat irroittaa kätensä ratista. Myös täysin kuljettajattomat toiminnot ovat jo mahdollisia: Bosch on jo toteuttanut automaattisen ajamisen pilottiprojekteja Saksassa ja Yhdysvalloissa ja kehittänyt samalla alan standardeja eteenpäin.

Bosch ja Mercedes-Benz kehittävät tätä toiminnallisuutta yhdessä muiden yrityskumppaneiden kanssa. Automaattista ajamista viedään käytännössä eteenpäin pilottiprojektissa Stuttgartin lentokentän P6-pysäköintihallissa, jossa kehitetään täysin ilman kuljettajaa toimivaa pysäköintipalvelua.

Mercedes-Benzin uusi S-luokan malli on ensimmäinen sarjatuotannossa oleva ajoneuvo, joka on varustettu asiaankuuluvalla teknologialla: Kuljettamattomia ajoneuvoja ohjataan älypuhelimella, ja ne navigoivat itsenäisesti määrättyyn parkkiruutuun.
Tätä varten pysäköintihalli varustetaan Boschin kiinteillä videokameroilla. Bosch arvioi toimittavansa noin tuhat vastaavaa pysäköintihallien järjestelmää vuoteen 2025 mennessä.

Bosch näkee automatisoidun ajamisen ennen kaikkea tekijänä, joka voi parantaa liikenneturvallisuutta. Monet Boschin kehittämät ratkaisut kuten automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä vievät kohti Boschin asettamaa nollan liikenneonnettomuuden tavoitetta.

Uutta: Joustava ja kevyt latauskaapeli tekee sähköautoilijan elämästä helpompaa

Sähköisessä ajamisessa akkujen lataamisella on kriittinen rooli. Bosch esittelee Münchenin messuilla uuden joustavan latauskaapelin sähköautoille. Kaapeliin on integroitu hallinta- ja turvallisuusteknologiaa sekä adapterit kotitalouskäyttöön ja Type 2:lle.

Kaapeli painaa vain alle kolme kiloa, eli noin 40 prosenttia vähemmän kuin tavanomaiset kaapelit, joissa on kiinteä ohjauspaneeli. Boschin kaapelilla voi ladata jopa 230 voltin teholla ilman ohjauspaneelia.

Sähköautoilijoiden elämää helpottaa myös Boschin latauspalvelu, joka tarjoaa yli 200 000 latauspistettä eri puolilla Eurooppaa – sekä sujuvan tavan maksaa.

Teknologianeutraaleja ilmastoystävällisiä ratkaisuja

Bosch on kehittänyt sähköisen liikkumisen läpimurtoa edesauttavan akkukäyttöisen voimansiirtoratkaisun. Lisäksi Bosch investoi polttokennokäyttöisiin ratkaisuihin ja on mukana asiakasprojekteissa Kiinassa, Yhdysvalloissa ja Euroopassa.

– Liikkumisen täytyy olla ilmastoystävällistä, mutta myös houkuttelevaa ja hinnaltaan riittävän huokeaa ja sen täytyy täyttää EU:n asettamat kunnianhimoiset ilmastotavoitteet, Denner lisää.

– Vain näin sekä ihmiset että rahti pysyvät liikkeessä myös tulevaisuudessa.

Kilpailuetuna ohjelmisto- ja integraatio-osaaminen

Kuten Bosch ennusti jo vuosikymmen sitten, ajoneuvot muuttuvat yhä enenevässä määrin pieniksi internetin solmukohdiksi.

Tulevaisuudessa ohjelmistot ovat yhtä olennaisia ominaisuuksia autoissa kuin voimansiirto tai tehokkuus. Bosch vie tätä kehitystä tehokkaasti eteenpäin: Lähes puolet Mobility Solutions -liiketoiminta-alueen tutkimus- ja kehitystyöntekijöistä on ohjelmistoinsinöörejä.

– Liikkumisen tulevaisuus pohjautuu ohjelmistoihin ja tässä maailmassa syvällinen järjestelmäosaamisemme on ehdoton etu. Bosch on kotonaan sekä autoihin asennetussa elektroniikassa sekä esineiden internetissä, johon autot liitetään, Denner sanoo.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän