Autotoday testasi: Volvo V90 Cross Country D5 AWD Ocean Race – purjehdushengessä nyt valkoisissa väreissä

Ensimmäinen Volvo Cross Country -malli, V70 XC, tuli markkinoille jo vuonna 1997. Nyt reilut 20 vuotta myöhemmin vastaava huippusuosittu farmari on mallinimeltään V90 CC, ja tällä kertaa koeajossa on purjehduspiireistä tuttu erikoismalli Volvo Ocean Race.

Volvo V90 on malliston suurin farmari, ja kokoa todella on. Pituutta autolla on 4,94 metriä, leveyttä peilien kanssa yli kaksi metriä ja omamassa on hieman alle 1900 kiloa. Tavaratila on suuri, kuten Volvon farmarimalleissa on totuttu. Yhteensä kapasiteettia löytyy 560 litraa.

Katso tästä muut koeajot.

Kuljettajalle V90:ssä avautuu hyvin identtinen näkymä Volvon muun malliston kanssa. Keskellä kojelautaa komeilee Sensus-järjestelmän suuri yhdeksän tuumainen kosketusnäyttö.

Kuva: Antti Järveläinen.

Sensus-järjestelmä on tehty helpottamaan arjen autoilussa. Perinteisten navigaattoreiden ja Spotifyn lisäksi Sensus mahdollistaa kuljettajalleen muun muassa tarkkailla säätietoja, käyttää parkkimaksusovelluksia tai etsiä tietoa Wikipediasta.

Sensus-järjestelmä mahdollistaa lukuisten eri aplikaatioiden käyttämisen ja sitä voi pitää kilpailijoihin verrattuna ehdottomasti yhtenä markkinoiden helppokäyttöisimmistä järjestelmistä.

Käytettävyydeltään Sensus vastaa nykyistä tablettimaailmaa ja yksi parhaista ominaisuuksista näin kylmenevissä sääolosuhteissa on, että näyttö reagoi tarkasti myös paksujen hansikkaiden kanssa.

Kuva: Antti Järveläinen.

Cross Country – korotettua maavaraa

V90 tuntuu ajossa suurelta autolta ja pienimmissä paikoissa auton kulmat ovat helposti hieman peitossa. Lisävarusteena saatava 360 asteen pysäköintiavustin helpottaa kulmien hahmottamista ja 11,6 metrin kelpo kääntösäde auttaa ison auton parkkeeraamisessa.

Parhaimmillaan V90 on maantiellä ja huonokuntoisemmilla syrjäteillä. Meno on erittäin vakaata ja vaivatonta. Vakiovarusteena tuleva puoliautonominen ohjausapu Pilot Assist II pitää varsin tunnokkaasti huolen kaistalla pysymisestä huonommissakin keliolosuhteissa.

Cross Country -malleissa maavaraa on 21 senttiä, mitä on nostettu normaali V90-mallista kuusi senttiä. Ulkonäöltään Cross Country eroaa normaalista V90-mallista puskureiden ja helmojen mattalistoilla.

Kuva: Antti Järveläinen.

Ocean Race – päivitetyt pirteät värit

Volvo Ocean Race -malleissa on totuttu edellisten mallien kohdalla siniseen ulkoväriin. V90 Ocean Race on päivittynyt edukseen ja nyt valkoisen maalipinnan lisäksi tehostusta on haettu mattaharmailla listoilla ja oransseilla yksityiskohdilla.

Oranssit yksityiskohdat nostavat myös ohjaamon ulkonäön uudelle tasolle. Ocean Race näkyy sisällä pieninä yksityiskohtina muun muassa logoina, oransseina tikkauksina ja tavaratilan sivupaneelissa vakiona tulee taskulamppu ja usb-virtalähteet.

Ocean Race nostaa laadukkaan V90-mallin uudelle tasolle, tuoden autoon ulkonäöllisesti pirteyttä ja persoonallisuutta. Uusi sopusuhtaisemmin muotoiltu V60-malli hidastaa varmasti V90:n markkinoita paremmalla ulkonäöllä ja lähes yhtä suurilla sisätiloillaan. Ulkonäön puolesta tämä V90 Cross Country Ocean Race vie kuitenkin voiton näiden mallien mittelöissä.

Kuva: Antti Järveläinen.

Valtamerien asialla

Volvo Ocean Race nimen takana on paljon muutakin kuin hyvä ulkonäkö ja logot penkkien sivuttaistuissa.

Volvo lahjoitti tiedeohjelmalle yhteensä 300 000 euroa ensimmäisten V90 Cross Country Ocean Race -mallien valmistuksen yhteydessä. Tiedeohjelma keskittyi keräämään lisää tietoa valtameriemme ominaisuuksista varustamalla Ocean Race -kilpapurjehdusveneet erilaisilla antureille.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

Valtameristä ja niiden syrjäisiltä alueilta kerättiin tietoa lämpötiloista, paineista, virtauksista, suolapitoisuuksista, hiilidioksidin ja levän määrästä yhteistyökumppaneille kuten tutkimusorganisaatio NOAA:lle.

V90 Cross Country Ocean Race osallistuu myös taisteluun merten muovijätteitä vastaan. Lattiaverhoilussa on käytetty 100-prosenttisesti nailonia, Econyliä. Econylin valmistuksessa on hyödynnetty myös hylättyjä kalastusverkkoja.

Kuva: Antti Järveläinen.

Volvo V90 Cross Country D5 AWD Ocean Race

  • Moottori: 2,0-litrainen 4-sylinterinen turboahdettu diesel
  • Maksimiteho: 235 hv. @ 4000 rpm.
  • Maksimivääntö: 480 Nm. @ 1750 – 2250 rpm.
  • Omamassa: 1882 kg.
  • Vaihteisto: 8-portainen Geartronic automaatti
  • Vetotapa: Neliveto
  • Alkaen hinta: 80 491 euroa (V90 D4 AWD Ocean Race aut.), 63 646 euroa (V90 Cross Country D4 aut.)

Kuva: Antti Järveläinen.

Antin arviot:

Kokonaisarvosana Premiumautot-kategoriassa: 4,1 / 5,0

Tunne vs. järki: Farmarivolvot ovat olleet suomalaisten suosikkeja suurten ja käytännöllisten perhefarmareiden sarjassa jo vuosikymmenet. V90 Cross Country Ocean Race täyttää tiukimmatkin vaatimukset, mitä farmarilta voi odottaa. Volvoista puhuttaessa harvoin mennään hirveästi tunteisiin, mutta tämä purjehdushenkinen malli on varmasti niin purjehdusta harrastavien kuin siitä haaveilevienkin mieleen.

Autokuumetta: Volvo osaa farmareiden muotoilun. V90 Ocean Racessa yhdistyvät sekä persoonallisuus, käytännöllisyys että erittäin hyvin ajan hammasta kestävä design. Kun konservatiivinen Volvo saa aikaan jopa 40,0 asteen autokuumeen, voidaan todeta Volvon onnistuneen todella monessa asiassa tämän mallin kohdalla.

Kuva: Antti Järveläinen.

Kuva: Antti Järveläinen.

Kuva: Antti Järveläinen.

Kuva: Antti Järveläinen.

Kuva: Antti Järveläinen.

Kuva: Antti Järveläinen.

Kuva: Antti Järveläinen.

Kuva: Antti Järveläinen.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Hyvä kysymys!