Autotoday 10 vuotta sitten:"Palkitsiko Liikenneturva liian heppoisin eväin?"


22.5.2018 22.00 

Kymmenen vuotta sitten Liikenneturva palkitsi Lahden kaupungin liukkaan kelin varoitusjärjestelmästä. Autotodayn toimittaja ihmetteli palkitsemista.

Palkitsiko Liikenneturva liian heppoisin eväin?

Toimituksen kommentti Lahden kaupungin saamaan Liikenneturvan kunniakirjaan.

Maailma on mallillaan, kun pitää varoittaa tekstiviestillä, että ulkona on liukasta. Ja että siitä toiminnasta vielä palkitaan ja ehkä täysin ilman kunnon perusteita.

Lahden kaupunki on viime talvena kokeilumielessä lähettänyt asukkailleen varoitusviestejä matkapuhelimeen liukkaasta kelistä. Tästä hyvästä työstä Liikenneturva on antanut kunniakirjan Lahden kaupungin kunnallistekniikalle.

Mutta. Onko Lahden kokeilusta tehty edes kunnon tutkimusta? Onko minkäänlaista tietoa siitä, että juuri tekstiviesti on estänyt yhtään onnettomuutta? Tiedotteen perusteella vaikuttaa siltä, että ei ole. Kaikki on vain olettamusta.

Viime talvena on varoitettu liukkaasta kelistä 400 henkilöä yhdeksän kertaa. Nämä henkilöt ovat olleet mukana kokeilussa ja tietoisia siitä. He ovat jo alitajuisesti koko talven tarkkailleet keliä ja liikkuneet sen mukaan. Jo koeryhmään kuuluminen on varmaan jo parantanut turvallisuutta, ilman yhtään tekstiviestiäkin.

Pienellä otannalla ja yhden talven tiedoilla ei voi tehdä johtopäätöksiä. Voidaan ainoastaan verrata loukkaantuneiden kokonaismäärää, ja sekin pitää suhteuttaa talven keliolosuhteisiin. Jokainenhan tietää, että joskus melkein koko talvi on pääkallokeliä, joskus taas melkein koko talvi on sula tai pitävä pakkaskeli.

Tiedotteessa kehutaan, että kokeilun tuomat säästöt hoito- ym. kuluissa voisivat olla 500 000 tai jopa miljoona euroa. Voisivat. Voisivathan ne olla vielä suuremmatkin, jos kaikki pysyisivät sisällä koko talven.

Rahamäärä ei tiedotteen mukaan perustu mihinkään faktaan. Liikenneturva päästää kuitenkin julkisuuteen tällaisen summan.

Todellista hyötyä tällaisesta palvelusta olisi vasta silloin, kun jalankulkija saa varoitusviestin kännykkäänsä juuri ennen kuin hän kohtaa liukkaan paikan. Tämä lienee vielä utopiaa, mutta sen kehittäjä kannattaa palkita.

Vaikka sillä säästetyllä 500 000:lla eurolla.

Clas von Bell

Juttu oli Autotodayssa 21.5.2008


JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän