Porokellolle tuhat uutta varoittajaa


22.5.2018 21.30 

Porokello vastaa asiakaspalautteeseen ja tuplaa porovaroittajien määrän vuoden 2018 aikana.

Porokellon varoittajiksi on haastettu ammattiryhmiä, jotka liikkuvat työssään ja vapaa-ajalla aktiivisesti poronhoitoalueella ja haluavat omalla toiminnallaan edistää liikenneturvallisuutta.

Uusille varoittajille tarjotaan erillinen sovellus, jolla he antavat varoituksia. Mukaan ovat lähteneet jo mm. paliskuntien liikennevahinkoarviomiehet ja Luonnonvarakeskus. Porovaroittajiksi haastetaan myös poronhoitoalueen ELY-keskusten ja kuntien työntekijät.

Porokello -palvelu pohjautuu reaaliaikaisiin porovaroituksiin, joita tarvitaan lisää ennen kaikkea ilta- ja viikonloppuaikana sekä vähäliikenteisemmällä tieverkolla poronhoitoalueella.

Porokello tilastojen valossa

Ammattiautoilijoiden tekemiä porovaroituksia on annettu kesäkuun 2016 – joulukuun 2017 aikana yhteensä reilut 252 000. Vuoden 2017 aikana tuli varoituksia noin 166 000.

Varoitukset annettiin lähinnä arkipäivisin päiväsaikaan. Syyskuussa 2017 lanseerattua Porokello-sovellusta on ladattu tähän mennessä 42 800 kertaa.

Porovaroitukset Porokello-sovelluksella

Jokainen tienkäyttäjä voi ladata ilmaisen Porokello-sovelluksen puhelimeensa sovelluskaupasta. Porokello-sovelluksella saa käyttöönsä poronhoitoalueella annetut porovaroitukset sekä reaaliaikaisina hälytyksinä että kartalla. Lisäksi sovelluksesta löytyy ohjeet, miten toimia mahdollisen porokolarin sattuessa.

Porokello-hanke

Porokello on Lapin ELY-keskuksen hallinnoima tutkimus- ja kehityshanke, jossa mobiiliteknologiaa hyödyntäen luodaan uusi älyliikenteen palvelu porovaroittamiseen.

Autoilijat saavat varoitukset reaaliaikaisesti tietoonsa Porokello-sovelluksen kautta. Tavoitteena on varoittaa tienkäyttäjiä ajoissa tiellä olevista poroista ja näin ehkäistä kolareita ja edistää liikenneturvallisuutta.

http://www.porokello.fi/

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here