Autotoday 10 vuotta sitten: "Katainen: Autojen hiilidioksidipäätöt laskeneet"

5.5.2018   22.10

Jo kymmenen vuotta sitten puhuttiin Suomen iäkkäästä henkilöautokannasta. Jo silloin kokeiltiin eräänlaista romutuspalkkiota, joka tosin oli vain 500 euron arvoinen ostettaessa uutta autoa.

Katainen: Autojen hiilidioksidipäätöt laskeneet

– Alkuvuonna ensirekisteröityjen henkilöautojen keskimääräiset hiilidioksidipäästöt ovat laskeneet lähes 10 prosenttia viime vuoteen verrattuna, kertoo valtiovarainministeri Jyrki Katainen.

Katainen avasi Kierrätysarvoa-kampanjan tänään maanantaina Finlandia-talolla.

Avauspuheessaan Katainen nosti esiin autoveron ohjaavan vaikutuksen ja ilmaisi tyytyväisyytensä siihen, että vuoden alussa tehty autoveron uudistus on toiminut halutulla tavalla.

Suomessa on tilastojen mukaan läntisen Euroopan vanhin henkilöautokanta, keski-iältään 10,7 vuotta. Autokannan uudistuminen on ensiarvoisen tärkeää taistelussa liikenteen päästöjen vähentämiseksi, sillä ennen vuotta 1992 rekisteröidyt autot aiheuttavat 60 prosenttia liikenteen typenoksidipäästöistä, vaikka niiden osuus liikennesuoritteesta on vain 10 prosenttia.

Uudet autot myös kuluttavat vähemmän polttoainetta kuin vanhat, minkä ansiosta myös niiden hiilidioksidipäästöt ovat pienemmät kuin vanhoissa autoissa.

Vanhat autot ovat myös turvallisuusriski. Liikennevakuutuskeskuksen toimitusjohtajan Ulla NikuKoskisen mukaan uusimpien automallien kuljettajien loukkaantumisriski on 20 prosenttia pienempi kuin 10 vuotta vanhemmilla malleilla ajavien. Vanhat autot ovat myös usein mukana kuolonkolareissa, sillä joka toisessa nuorten miesten aiheuttamassa kuolonkolarissa auto on yli 15-vuotias.

Kierrätysarvoa-kampanjan avulla heikkokuntoiset autot pois liikenteestä

Kierrätysarvoa-kampanja on kansallinen projekti, jonka tavoitteena on lisätä kuluttajien tietoisuutta lainmukaisesta autojen kierrätyksestä sekä uudistaa Suomen autokantaa.
Kampanjan aikana 5.5.2008 – 30.9.2008 Suomen Autokierrätyksen vastaanottopisteistä saa romutustodistuksen yhteydessä arvosetelin. Lisäksi auto poistetaan rekisteristä veloituksetta. Seteli on 500 euron arvoinen uutta autoa ostettaessa ja 200 euron arvoinen käytetyn auton kaupassa.

Seteli käy maksuvälineenä uusia autoja myyvissä autoliikkeissä. Arvosetelit ovat voimassa vuoden 2008 loppuun asti.


Juttu julkaistiin Autotodayssa 5.5.2008
JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän