Autoliitto: Vastuu lasten turvallisesta koulumatkasta on aikuisilla

Peruskoulut käynnistyvät ensi viikolla tiistaista alkaen ja keskiviikko 12.8. on yleisin koulujen alkamispäivä Suomessa. Koulutiellä on luvassa vilskettä, sillä Suomessa on yli puoli miljoonaa peruskoululaista, todetaan Autoliiton tiedotteessa.

– Katukuvaan ilmestyy noin 60 000 ekaluokkalaista, joista monet ovat ensimmäisiä kertoja itsenäisesti liikenteessä. Pienten lasten kyky havainnoida ja arvioida liikennetilanteita on rajallinen ja heidän huomionsa saattaa kiinnittyä aivan muihin asioihin, kuten tien toisella puolella oleviin kavereihin, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen toteaa tiedotteessa.

– Vastuu lasten turvallisesta koulutiestä on aikuisilla. Autoilijoiden pitää sovittaa ajonopeutensa sellaiseksi, että auton pystyy pysäyttämään yllättävässä tilanteessa. Kaikki keskittyminen pitää olla liikenteessä. Varsinkaan koulujen läheisyydessä ei pidä vaihtaa edes radiokanavaa laittomasta kännykän räpläämisestä puhumattakaan.

Varsinkin ensimmäisinä päivinä vanhemmat haluavat saattaa lapsensa kouluun.

Jos koulumatka ei edellytä auton käyttöä, olisi lapsi hyvä saattaa kävellen. Näin vältettäisiin turhaa saattoliikennettä lapsia vilisevien koulujen lähistöllä ja samalla voidaan harjoitella turvallista koulureittiä.

– Saattoliikenne on joidenkin koulujen pihalla todella vilkasta ja jopa sekavaa. Lasta kuljetettaessa, auto on syytä pysäyttää niin, ettei sitä joudu lähtiessä peruuttamaan, sillä taakse jää helposti lapsi piiloon, Vesalainen huomauttaa.

Lapset ottavat mallia aikuisista ja asenteet opitaan pienestä pitäen. Onkin kaikkien aikuisten vastuulla toimia liikenteessä sääntöjen mukaan ja olla hyvänä esimerkkinä.

– Jos aikuinen ei malta odottaa valojen vaihtumista vihreäksi ylittääkseen kadun, niin miksi lapsikaan malttaisi.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän