Autoliitto: Bensiiniin tämän vuosituhannen kovin veronkorotus

Lauantaina voimaan astuvat polttoaineveron korotukset iskevät kotitalouksien arkeen sekä kotimaanmatkailuun, todetaan Autoliiton tiedotteessa.

Viime syksyn budjettineuvotteluissa päätetyt polttoaineveronkorotukset astuvat voimaan lauantaina 1.8.2020. Moottoribensiinin vero nousee 5,71 senttiä ja dieselin 6,46 senttiä litralta, mikä tarkoittaisi arvonlisäveroineen seitsemän ja kahdeksan sentin veronkorotuksia.

Polttoaineisiin sekoitetaan nykyisin kuitenkin myös lievemmin verotettuja biokomponentteja, joten veronkorotuksen vaikutuksen on laskettu olevan huoltoasemilla 6,6 ja 6,9 senttiä litralta, tiedotteessa sanotaan.

– Bensiinin valmisteveronkorotus on kovempi kuin kertaakaan tällä vuosituhannella. Toiseksi suurin korotus oli vajaat neljä senttiä vuonna 2008. Dieselin veroa korotettiin peräti yli kymmenellä sentillä kahdeksan vuotta sitten, mutta tuolloin alennettiin samalla käyttövoimaveroa, Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen toteaa tiedotteessa.

Polttoaineveron korottaminen iskee Autoliiton mukaan aina erityisesti työssäkäyviin ihmisiin, sillä usein henkilöauto on ainoa realistinen kulkuneuvo työssäkäyntimatkoihin. Erityisen voimakkaasti veronkorotus koskettaa tasaverona ihmisiä, joilla ei ole varaa hankkia uusinta ja vähäpäästöintä teknologiaa hyödyntäviä autoja.

– Tänä vuonna oman auton käyttö on ollut kaikkein perustelluinta ja tarpeellisinta suomalaisten arjessa. Muiden liikennemuotojen kriisiytyminen on johtanut niiden kannattavuuden ja matkustajamäärien romahtamiseen, palvelutason heikentymiseen sekä yhteiskunnan rahoituksen kasvuun, Nieminen sanoo.

– Kotimaanmatkailu on tänä vuonna lähes kokonaan henkilöauton varassa. Ei ole johdonmukaista ja järkevää, että tässä tilanteessa kiristetään verotusta siinä liikennemuodossa, joka pitää suoraan ja välillisesti Suomen taloutta pystyssä ja suomalaiset liikkeessä.

Tuore veronkorotus aiheuttaa Autoliiton mukaan keskivertoautoilijalle parinkymmenen tuhannen kilometrin ajosuoritteella lähes sadan euron lisälaskun vuodessa.

Uusimman veronkorotuksen jälkeen bensiinin arvonlisäveroton valmistevero on Autoliiton mukaan noussut tällä vuosituhannella 20 sentillä ja dieselin noin 30 sentillä litraa kohden.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

1 KOMMENTTI

  1. Onpa omituista itkua taas autoliitolta. Ensinnäkin, ne jotka ajavat 20000km tai yli sen vuodessa saanevat kyllä korvauksen kilometreistään. Toiseksi, polttoaineet ovat olleet ja ovat edelleen halvempia reaaliselta arvoltaan kuin ties milloin. Ja vielä kolmanneksi, täytyyhän nämä ongelmat jotka ovat syntyneet edes jotenkin rahoitta. Keinoja kun ei kovinkaan paljon ole tarjolla. Verojen lisäksi vain leikkaukset ja ne paljon puhutut rakennemuutokset. Mitä ne sitten lienevätkään. Eiköhän Pasi nyt autoliitossakin vain kannattaisi tämä varsin yksinkertainen ja välttämätön tosiasia hyväksyä. Ymmärrän sen toki, että monelle 8€/kk lisä elinkustannuksiin merkitsee todella paljon. Meille muille jotka voimme hieman paremmin se ei merkitse yhtään mitään. Koetaan hyväksyä huonompi osaisille muita tukia kuin alhaiset polttoaineverot.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Hyvä kysymys!