Auto- ja liikennetoimittajat ry täytti 50 vuotta

Auto- ja liikennetoimittajat ry (AuLi) täytti tänä vuonna 50 vuotta.

Auto- ja liikennetoimittajat AuLi ry:n historia sai alkunsa 16. helmikuuta 1971 Moottoritoimittajat ry:n Helsingissä ravintola Sillankorvassa järjestämässä kokouksessa.

Tuon yhdistyksen silloinen puheenjohtaja Mauri Salo ilmoitti kesken kokouksen, että yhdistyksen johtokunta ei nauti jäsenistön luottamusta.

Moottoritoimittajat ry:ssä oli jäseninä sekä alan toimittajia ja tiedottajia. Salon ja hänen kanssaan yhdistyksestä eronneiden jäsenien mielestä toimittajat tarvitsivat oman, itsenäisen yhdistyksen.

Siitä alkoi Auto- ja liikennetoimittajien taival, jonka kuluessa se on kasvanut yli sadan jäsenen vahvuiseksi yhdistykseksi, jonka jäsenistöön kuuluvat lähes kaikki Suomessa autoista ja tieliikenteestä uutisoivat toimittajat.

Moottoritoimittajat ry toimii edelleen nimellä Moottoritoimittajat ja tiedottajat (MOTT).

Vuosikymmenten aikana AuLi on ottanut vahvasti kantaa muun muassa liikenteen ja autokannan kehitykseen sekä turvallisuuteen. Autoalan mainontaa arvioitiin pitkään jakamalla vuosittain risuja ja ruusuja. Autojen polttoaineenkulutusta tutkittiin ja taloudelliseen ajotapaan kannustettiin järjestämällä taloudellisuusajokilpailuja.

Vuoden Auto Suomessa -valinta

Jäsenkuntaa on koulutettu monipuolisesti. Yhtenä tärkeänä osana ovat vuodesta 1992 lähtien järjestetyt keväiset koeajopäivät, joissa jäsenet ovat voineet kerralla koeajaa uusimpia automalleja.

Vuodesta 2014 alkaen AuLi on tehnyt Vuoden Auto Suomessa-valinnan, joka julkistettiin kahdeksannen kerran juuri ennen AuLin 50-vuotisjuhlaa. Uuden aikakauden kunniaksi voiton vei sähköauto Škoda Enyaq.

AuLin 50-vuotisjuhlan järjestäminen oli pitkään vaakalaudalla koronatilanteen takia. Sen takia juhla myös siirtyi oikeasta syntymäpäivästä Aulin-nimipäivään 16.12.

AuLin uusiksi kunniajäseniksi juhlassa kutsuttiin Kai Lauri Bremer, Klaus Bremer, Matti Järvi, Matti Korjula ja Jukka Miettinen, jotka ovat olleet mukana yhdistyksen toiminnassa sen perustamisesta lähtien.

Yhdistyksen historiikki

Historiaan liittyi myös vahvasti AuLin historiasta kertovan kirjan julkaiseminen. Juha Partasen kirjoittama Totuuden torvet – Auto- ja liikennetoimittajien yhdistys AuLin ensimmäiset 50 vuotta kertoo monipuolisesti yhdistyksen värikkäästä historiasta, johon liittyy myös monenlaisia kommelluksia.

Puolen vuosisadan kunniaksi jaettiin kaksi palkintoa. Puolen vuosisadan tiedottajan palkinto annettiin Vehon merkkien viestintäpäällikölle Pekka Koskelle.

Perusteluna todettiin, että tarkkaa tietoa taitavasti jakava Koski on ammattikuntansa erinomainen edustaja, joka on tehnyt työtä eri merkkien parissa vuodesta 1983 lähtien.

AuLin jäsenilleen järjestämän puolen vuosisadan valokuvakilpailun tuomaroi kansainvälisesti palkittu QEP-tittelin saanut Mika Levälampi.

AuLi 50 vuotta -valokuvakilpailuun hyväksyttiin mukaan AuLin vuosina 1971–2021 ottamia kuvia. Auto- ja liikenneaiheisen valokuvakilpailun kärkikolmikon muodostivat Jari Kohonen, Antti Hentinen ja Marko Mäkinen.

Auto- ja liikennetoimittajat ry:n 50-vuotisjuhla todisti, että Suomessa on kansainvälisesti ottaen erittäin vireä ja alan toimijat kokoava yhdistys.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

2 KOMMENTIT

  1. Auto- ja liikennetoimittajien 50-vuotiskuvassa Matti Järven ja Matti Korjulan nimet ovat kuvatekstissä väärässä järjestyksessä. Kai Lauri Bremerin jälkeen Matti Korjula ja kuvassa hänestä oikealla Matti Järvi.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän