WRC: Pajari avasi pistetilinsä kakkostilalla Ruotsin MM-rallissa

Torstaina käynnistyneessä Ruotsin MM-rallissa nähtiin WRC2-luokassa loppuun asti tiukkaa taistelua palkintopallin kakkos- ja kolmospaikoista. Kovimmin sijoituksista taisteltiin uusilla Toyota GR Yaris Rally2 ajokeilla kilpailevien Sami Pajarin ja Georg Linnamäen välillä.

Ralli käynnistyi torstaina illalla Uumajassa yleisöerikoiskokeella, joka lopulta ajettiin jossakin muodossa kisan aikana peräti neljästi. Avaus sujui Pajarin ja Enni Mälkösen autokunnalta kolmanneksi nopeinta vauhtia, kotiyleisön edessä ajaneen Ruotsin Oliver Solbergin näyttäessä muille jo heti avauspätkällä kaapin paikan. Pajarille kirjattiin kuitenkin illan pisin hyppy yleisön iloksi rakennetusta hypystä.

– 37 metrin loikka, no olihan se aikamoinen. Muuten en ajamiseen niin tyytyväinen ole, sekunteja jäi muutamiin mutkiin, mutta nyt kisa on avattu sentään, tuumaili Pajari erikoiskokeen jälkeen.

Perjantaina sääolosuhteet olivat niin kuljettajien kuin katsojien puheenaiheena, lunta nimittäin oli saatu yön aikana reippaasti ja lisää tuli. Olosuhteiden haastavuutta alleviivasi se, että maailmanmestarit Kalle Rovanperää ja Ott Tänakia myöden joutuivat lumen kanssa liiankin läheisiin tekemisiin.

Päivätauolle tultaessa Pajari – Mälkönen kaksikko oli toisena, vajaat 20 sekuntia kärjessä ajaneesta Solbergista. Aamupäivän lenkki oli sujunut hieman kaksijakoisesti, osittain ajo oli tullut puhtaasti, toisaalta taas yhdellä erikoiskokeella oli tuntunut kuin olisi rengasrikko.

– Melkoinen aamulenkki, näytti monet olleen aikamoisissa ongelmissa. Melko puhdasta ajoa meiltä, aletaan lämmetä hiljalleen, pohti Pajari.

Hölmö virhe lähdössä

Perjantain jälkimmäinen lenkki alkoi kuitenkin synkästi, kun Pajari onnistui sammuttamaan moottorin erikoiskokeelle startattaessa. Sakean lumisateen myötä iltapäivä ja ilta oli äärimmäisen haastava kuljettajille.

Perjantain osalta erikoispiirteenä oli tien puhdistuminen taaempana tuleville, samaisella erikoiskokeella kilpailun viisi nopeinta aikaa ajettiin WRC2-luokan kalustolla. Pajarin autokunta oli perjantain päätteeksi pudonnut luokassaan kolmanneksi, vajaan 16 sekunnin päähän Linnamäestä.

– Kävi varmaan yksi hölmöimmistä virheistäni koskaan, kun sammutin auton. Päivän toiseksi viimeisellä jouduttiin lumisateen johdosta tulemaan paikoin ilman lisävaloja illan pimeydessä, jotta näkisi edes jotakin, siinä todella ollaan silloin pelkän nuotin varassa. Varmaankin yksi hankalimpia erikoiskokeita koskaan.

Lauantaina hyvä hyökkäys

Lauantain avaukseen saatiin heti hyvä hyökkäys päälle ja ero Linnamäen autokuntaan kutistui kerralla yli 10 sekuntia. Hyvä paineistus tuotti tulosta ja aamupäivän viimeisellä Linnamäe spinnasi, Pajarin autokunta nousi näin jälleen luokassaan toiseksi, mutta takana aivan tuntumassa oli nyt Roope Korhonen.

– Pitoa oli paljon vähemmän kuin oletin, joten paikoin tultiin melkoisia sivuluisuja. Ei likimainkaan täydellistä, mutta Enni tuntuu nauttivan, myhäili Pajari.

Lauantain päätteeksi ajettiin neljän erikoiskokeen rypäs ja renkaiden säästely oikeissa kohdissa olisi nyt osa taktiikkaa.

Pajarin autokunta avasi tauon jälkeen ensimmäisellä pohja-ajallaan Toyotalla ja ero lähimpiin jahtaajiin kasvoi muutamia sekunteja. Metsäpätkät sujuivat suhteellisen kontrolloidusti, mutta jo kolmatta kertaa ajetulla Uumajan yleisöpätkällä tuli virolaiskuljettajalta kova hyökkäys ja sunnuntaille lähdettäisiin kakkostilalta vain 0,2 sekunnin turvin.

– Osasin vähän odottaa tätä, ehkä olisi pitänyt ajaa hienovaraisemmin aiemmilla pätkillä, mutta tässä ollaan, sunnuntai on vielä pitkä päivä, mietiskeli Pajari ennen päätöspäivää.

Sunnuntaina sekuntitaistelu

Sunnuntain kolme erikoiskoetta tarjoaisivat 61 piinaavan pitkää kilometriä sekunneista ja kymmenyksistä taisteluun. Avauspätkä sujuikin mallikkaasti lähimpään uhkaajaan verraten, ero kasvoi 3,8 sekuntia ja jälleen rengastaktiikkaakin oli mietitty.

– Aika hyvä avaus, tehtiin jonkinlainen rengastaktiikka, ei laitettu kaikkia parhaimpia tähän avauspätkälle, jos olimme nopeampia niin sehän meni sitten hyvin, kertoi Pajari ennen päivän ainoaa huoltoa.

Kilpailun toiseksi viimeisenä ajettiin sama pitkä Västervikin erikoiskoe uudestaan ja nyt Pajari ajoi kilpailun toisen pohja-aikansa, mutta Linnamäe taisteli kunniakkaasti jäi vain 0,8 sekuntia.

Neljättä kertaa ajettavalle Uumajan pätkälle jäisi isot panokset, kun eroa oli edelleenkin vain 4,8 sekuntia Pajarin eduksi. Pajarin autokunta kesti paineet hyvin, Linnamäe kuroi viimeisellä eroa hieman, mutta toinen sija irtosi suomalaisparille lopulta 2,5 sekunnin turvin.

-Oli vaikea pätkä, taaskin liukkaampaa kuin odotin. Kokonaisuutena haastava ralli ja olen hyvin kiitollinen toisesta sijasta niin meidän kuin tallinkin puolesta. Auto on nopea ja luotettava. Muutamia pikkujuttuja niin taas päästään eteenpäin, tästä on hyvä jatkaa tuleviin kisoihin, päätti Pajari.

Ruotsin MM-rallin WRC2-luokka

  1. Oliver Solberg SWE 2:38:09,1 Skoda
  2. Sami Pajari FIN +1:19,7 Toyota
  3. Georg Linnamäe EST +1:22,2 Toyota
  4. Roope Korhonen FIN +1:43,9 Toyota
  5. Mikko Heikkilä FIN +2:21,5 Toyota

Lue myös

WRC: Lappi ajoi varmistellen Ruotsin MM-rallin voittoon

WRC: Esapekka Lapin johto toista minuuttia

WRC: Lappi selvässä johdossa aamupäivän jälkeen — WRC2-luokassa tiukka kisa palkintopallisijoituksista

WRC: Katsutan kisa päättyi ulosajoon!

WRC: Tästä tilanteesta Ruotsin MM-ralli jatkuu lauantaina

WRC: Hurja iltapäivä Ruotsin MM-rallissa — kympin kärjessä peräti viisi suomalaista!

WRC: Draamaa Ruotsin rallissa — Rovanperä ja Tänak ulkona voittokamppailusta

WRC: Toyotalla kolmoisjohto Ruotsin rallin avauspätkän jälkeen

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //  

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän