Viranomaiset tarkastivat yli 200 taksia, melkein sadassa taksissa puutteita

Taksiliikenteen valvonta suoritettiin perjantaina 8.11.2019 ensimmäistä kertaa koko Uudenmaan alueella yhtäaikaisesti kaikkien takseja valvovien viranomaisten voimin.

Viranomaisista mukana olivat Helsingin poliisilaitos, Itä-Uudenmaan poliisilaitos, Länsi-Uudenmaan poliisilaitos, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom sekä Verohallinto.

Perjantaiyönä suoritetun valvonnan aikana tarkistettiin yhteensä 213 taksia. Kaikki oli kunnossa 125 taksin kohdalla eli 59 prosentissa tarkistettuja ajoneuvoja. Valvonnan aikana havaittiin seuraavia rikkeitä tai puutteita:

  • Luvanhaltijan nimi ja yhteystiedot eivät olleet matkustajan nähtävillä 78 kpl
  • Kuljettajan nimi ei ollut matkustajan nähtävillä 50 kpl
  • Hintatiedot eivät olleet helposti matkustajan havaittavissa 15 kpl
  • Ajoneuvoa ei ollut merkitty luvanvaraiseen käyttöön 4 kpl
  • Kuljettajalla ei ollut voimassa olevaa taksinkuljettajan ajolupaa 3 kpl
  • Luvaton taksiliikenne 1 kpl

Helsingin poliisi tarkisti valvonnan aikana 160 taksia. Sakkoja kirjoitettiin 10 taksinkuljettajalle mm. ajoluvan puutteesta. Auton kunnosta, katsastuksen puutteesta tai verojen maksamattomuuteen liittyen annettiin viisi valvontailmoitusta tai näyttömääräystä. Lisäksi kahdesta autosta jouduttiin poistamaan rekisterikilvet epäkuntoisuuden vuoksi.

Itä-Uudenmaan poliisi havaitsi valvonnan aikana yhden luvattoman taksiliikenteen harjoittajan ja peruutti yhden taksikuljettajan ajoluvan.

Länsi-Uudenmaan poliisi kirjoitti valvonnan aikana yhden sakon ja yhden kirjallisen huomautuksen.

Eniten puutteita tietojen esillä pitämisessä

Liikennepalvelulain mukaan taksiliikenneluvan haltijan on vastattava ja huolehdittava mm. siitä, että taksiliikenteessä matkustajan nähtävillä ovat luvanhaltijan nimi- ja yhteystiedot sekä kuljettajan nimi. Mainittujen tietojen esillä pitäminen on ollut yleisin havaittu puute myös aikaisemmin järjestetyissä taksiliikenteen valvontaiskuissa.

– Nyt järjestetty taksivalvonta osoitti, että näiden velvoitteiden asianmukaisessa täyttämisessä on edelleen liian usein huomautettavaa, kommentoi Traficomin johtava asiantuntijaa Pasi Hautalahti.

Lain vaatimat luvat olivat kunnossa suurimmalla osalla muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta: valvonnassa havaittiin yksi luvaton taksiyrittäjä, ja ajolupa puuttui kolmelta taksinkuljettajalta.

Yli puolessa tarkastetuista takseista ei löytynyt mitään huomautettavaa. Puutteita havaittiin 41 prosentissa tapauksia.

– Puutteita esiintyy edelleen liian monen taksin kohdalla. Meidän pitäisi päästä siihen tilanteeseen, että huomautettavaa löytyy vain harvakseltaan, sanoo ylikomisario Jarkko Lehtinen Helsingin poliisilaitokselta.

Yhteisvalvonnoista on muodostunut pysyvä toimintamalli

Taksiliikenteen yhteisvalvonnasta on muodostunut pysyvä toimintamalli, sillä se on katsottu tehokkaimmaksi tavaksi toimia. Valvonnassa yhdellä pysäytyksellä jokainen mukana oleva viranomaistaho tarkastaa samanaikaisesti omaan toimivaltaansa kuuluvat asiat.

Liikennepalvelulain mukaan taksilupien myöntäminen ja valvonta kuuluu liikenne- ja viestintävirasto Traficomille. Lain mukaan taksina käytettävä ajoneuvo pitää olla rekisteröitynä luvanvaraiseen liikenteeseen. Taksiliikennettä harjoittavalla yrityksellä tulee olla voimassa oleva lupa sekä taksinkuljettajalla voimassa oleva ajolupa.

Poliisin näkökulmasta valvonnassa korostuu liikenneturvallisuus. Poliisi valvoo ensisijaisesti liikenneturvallisuuteen liittyviä asioita, kuten ajokuntoa ja ajoneuvon riittävää kuntoa.

Verohallinto kerää vertailutietoa valvontakäyttöön. Erityisesti valvonnassa nousseiden tapausten ilmoituskäyttäytymistä seurataan ja tulorekisteritietoja hyödynnetään palkkatietojen reaaliaikaisessa valvonnassa.

Verohallinto on havainnut aiempien valvontatapahtumien jälkeen parannusta ilmoitusten antamisessa. Myös kuitinantoon ja kuitin oikeellisuuteen kiinnitetään huomiota. Kuluttajat voivat ilmoittaa havaitsemistaan väärinkäytöksistä Verohallintoon vihjetietolomakkeella.

Jo viides yhteisvalvonta

Taksiliikenteen sääntely muuttui heinäkuun alusta 2018, minkä jälkeen taksiliikenteen yhteisvalvonta aloitettiin. Eri viranomaisten toteuttamaa yhteistä taksivalvontaa on tehty kuluvan vuoden aikana yhteensä viisi kertaa.

Takseja valvottiin Helsingissä 1. helmikuuta, Itä-Uudenmaan ja Länsi-Uudenmaan poliisin toiminta-alueilla 29. maaliskuuta ja näiden lisäksi Kuopiossa ja Siilinjärvellä 13.–14. kesäkuuta, Turussa 26. kesäkuuta sekä Oulussa 4. syyskuuta.

Perjantain valvonnan kohteena olivat kaikki asiakkaita kuljettavat taksit. Valvontaa suoritettiin Helsingin keskustassa, erityisesti Rautatientorin ympäristössä, Katajanokalla, Länsisatamassa sekä Itä- ja Pohjois-Helsingissä.

Itä-Uudellamaalla valvottiin erityisesti Vantaalla lentoaseman läheisyydessä, Myyrmäessä ja Tikkurilassa.

Länsi-Uudellamaalla valvonta painottui Espoon kaupungin alueelle. Valvontaa tehtiin Leppävaaran, Matinkylän, Espoon keskuksen ja Tapiolan taksiasemilla.

Valvontaan osallistui 12 poliisia Helsingin poliisilaitoksen, 11 poliisia Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen ja kuusi Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen liikennevalvonnasta sekä kahdeksan Verohallinnon verotarkastajaa ja yhdeksän Traficomin edustajaa.

Katso tästä muita juttuja taksien valvonnasta.

 

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //   

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here