Vaara vaanii takapenkillä

Arkistokuva. Kuva: Matti Sulanto.

Joulun pyhät lahjaostoksineen ja lomamatkoineen tarkoittavat monille runsasta autolla ajoa. Kun auto on täynnä esimerkiksi ihmisiä, pienelektroniikkaa, matkalaukkuja tai eväitä, on tärkeää huolehtia irtaimiston turvallisesta sijoittelusta. Äkkipysähdyksen sattuessa tavallinen irtotavara voi muuttua odottamattomaksi vaaratekijäksi.

Autoklinikan kyselytutkimuksessa selvitettiin, miten suomalaiset kuljettavat tavaraa autoissaan. 53 prosenttia autoilijoista myöntää säilyttävänsä joskus auton takapenkillä irtotavaraa, kuten tablettia, juomapulloa tai lasten leluja. Lapsiperheillä osuus nousee 62 prosenttiin.

– Pienten tavaroiden heittäminen takapenkille tai kuskin viereiselle penkille on todella helppoa. Äkkijarrutuksessa näistä voi kuitenkin tulla vaarallisia, joten tavarat kannattaisi aina sijoitella suljettaviin lokeroihin tai telineisiin. Iskuriskien lisäksi esimerkiksi penkillä oleva läppäri tai puhelin voi jo pienessä jarrutuksessa heikentää liikenneturvallisuutta kuljettajan huomion hajaannuttamalla, mikäli kuljettaja koettaa vaistomaisesti napata laitteen kiinni ennen lattialle putoamista, Vesa Mattila Autoklinikalta muistuttaa.

Kyselytutkimus paljastaa myös, että vain yhdellä viidestä autoilijasta (22 prosenttia) on autossaan turvaverkko, joka erottaa tavaratilan matkustamosta.

– Onnettomuustilanteissa kookkaat tavarat, kuten matkalaukut ja laatikot, voivat lähteä vauhdilla liikkeelle äkkipysähdyksessä ja tehdä tilanteesta entistä vaarallisemman. Kookkaat esineet tulisikin aina pakata tavaratilaan, jonka olisi hyvä olla eristetty muusta matkustamosta, Mattila jatkaa.

Kyselytutkimuksen toteutti autoiluun ja liikkumiseen erikoistunut markkinatutkimustoimisto Value Clinic Oy. Kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 1 028 mannersuomalaista, jotka käyttävät autoa vähintään satunnaisesti. Otos kerättiin elokuun aikana internetpohjaisella kyselylomakkeella, johon vastaajat kutsuttiin sähköpostitse.

www.autoklinikka.fi

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here