Tiukkaa kärjessä – Vuoden Auto -titteli ratkesi vain viiden pisteen erolla

13.12.2017 23.40

Seat jäi viime vuonna Ateca-mallilla kakkoseksi Vuoden Auto Suomessa -valinnassa. Silloin potin korjasi Volvo V90-mallillaan.

Nyt Seat päihitti Ibiza-mallillaan sekä Skoda Kodiaqin että Volvo XC60 -mallin. Voitto ei kuitenkaan ollut ylivoimainen, koska toiseksi jäänyt Skoda jäi vain viisi pistettä kärjestä.

Suomessa päätyökseen autoista ja liikenteestä kirjoittavia toimittajia edustava Auto- ja liikennetoimittajat ry valitsi merkittävimmän uuden automallin nyt neljäntenä vuonna peräkkäin. Kahdessa vaiheessa toteutettuun äänestykseen osallistui kaikkiaan 56 yhdistyksen jäsentä.

Ensimmäisellä kierroksella olivat mukana kaikki marraskuun alun 2016 jälkeen ja ennen lokakuun 2017 loppua Suomessa myyntiin tulleet uudet automallit. Ehdolle asettui ennätykselliset 39 mallia, joten tuomariston rooli oli tänä vuonna erityisen haastava.

Raatilaiset pääsivät tutustumaan ehdokkaisiin Nummelan lentokentällä järjestetyssä koeajopäivässä, jonka jälkeen äänestettiin, mitkä kuusi autoa pääsevät loppukilpailuun. Ratkaiseva toisen kierroksen äänestys oli vuorossa finalistiautot sisältäneen toisen koeajopäivän jälkeen.

Toisella äänestyskierroksella jokaisella raatilaisella oli käytössään 15 ääntä, jotka sai jakaa haluamallaan tavalla kuuden ehdokkaan kesken. Yksi kuudesta ehdokkaasta oli nostettava voittajaksi, ja sille sai antaa enintään kuusi ääntä.

Auton uutuusarvon ohella Vuoden Auto Suomessa -äänestyksen tärkeimpänä valintaperusteena on rahalle saatava vastine. Lisäksi arvioidaan ajettavuutta, mukavuutta, tiloja, teknistä edistyksellisyyttä sekä ympäristöystävällisyyttä. Myös muotoilua painotetaan arvioinneissa.

 

Ibizalle myös eniten ykkössijoja

Autot jakautuivat äänestyksessä selkeästi kahteen ryhmään, ja ykköstila ratkesi vaivaisen viiden pisteen erolla.

Tuomaristo kehui voittaja Seat Ibizaa pikkuautoksi, jossa hinta ja ominaisuudet kohtaavat houkuttelevalla tavalla. Etenkin auton ajettavuutta ylistettiin, ja myös pirteä muotoilu sai kiitosta.

Seat Ibiza sai äänestäjiltä myös selvästi eniten ykkössijoja. Peräti 17 tuomariston jäsentä asetti Seatin omassa äänestyksessään voittajaksi, kun muiden ensimmäiset sijat jakautuivat järjestyksessä Škoda 13, Kia 9, Volvo 7, Opel 5 ja Volkswagen 5.

Vuoden Auto Suomessa 2018 lopputulokset:

  1. Seat Ibiza (178 p.)
  2. Škoda Kodiaq (173 p.)
  3. Volvo XC60 (156 p.)
  4. Volkswagen T-Roc (113 p.)
  5. Kia Stinger (111 p.)
  6. Opel Insignia (109 p.)

 

Aikaisemmat Vuoden Auto Suomessa

 

  • 2017 Volvo V90
  • 2016 Opel Astra
  • 2015 Volkswagen Passat

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän