Suomalaisyhtiö käynnisti tutkimushankkeen, joka etsii ratkaisuja korkeajänniteakkujen uusiokäyttöön ja korjaukseen

Korjaamolaitteiden ja -palvelujen johtava valtakunnallinen toimija Diagno Finland Oy on käynnistänyt työn sähkö- ja hybridiautojen huollon sekä korjaamisen tukemiseksi e-Expert-konseptin kautta.

e-Expert-konseptiin kuuluvissa korjaamoissa (yli 50 kpl) on sähköajoneuvojen tekniikkaan koulutettua henkilöstöä ja ajantasainen korjaamovarustus.

Määräaikaishuollot ja korjaukset tehdään merkistä riippumatta autonvalmistajan ohjeiden mukaisesti, jolloin myös ajoneuvon mahdollinen tehdastakuu säilyy.

Diagno toimii e-Expert-konseptin koordinoijana ja kehittäjänä, sekä tarjoaa e-Expert-korjaamoille jatkuvaa koulutusta. Samalla ylläpidetään myös ajantasaista korjaamovarustusta.

Ratkaisujen puute korkeajänniteakkujen elinkaaren jatkamiselle

Sähköautojen käyttö lisääntyy kovaa vauhtia, ja akkuihin liittyvät haasteet kasvavat merkittävästi lähivuosina. Lähitulevaisuudessa Li-Ion-akkujen korjaustarve nousee räjähdysmäisesti.

Li-Ion-akkujen määrä liikenteessä kasvaa vuosittain yli + 30 % seuraavien 10 vuoden aikana. Ensimmäiset sähköautot ovat jo siinä elinkaaren vaiheessa, että niiden akkujen korjaus tai vaihto on ajankohtaista eikä takuu ole enää voimassa.

Diagno kartoitti nykytilanteen ajoneuvojen korkeajänniteakkujen elinkaarenhallinnasta ja akkujen korjausmahdollisuuksista useiden kotimaisten ja kansainvälisten toimijoiden kanssa.

Johtopäätös oli, ettei merkittäviä kansainvälisiä ratkaisuja ole toistaiseksi löytynyt vanhenevien akkujen korjaukselle tai elinkaaren päähän tulevien akkujen uusiokäytölle. Markkinoilta puuttuu kansainvälisen tason toimija, joka olisi erikoistunut akkujen uusiokäyttöön ja korjaamiseen, palvellen sekä merkkiorganisaatioita että riippumatonta korjaamosektoria.

Tutkimushankkeen tavoitteet:

Hanke keskittyy akkujen elinkaaren ja uusiokäytön tutkimukseen ja kehitykseen, kolmessa pääsegmentissä:

  • Akkujen uusiokäytön mahdollistaminen varaosina
  • Akkujen uusiokäytön mahdollistaminen korjattuina akkuina
  • Akkujen elinkaaren jatkamisen mahdollistaminen käytönaikaisen mittausdatan avulla

Tutkimushanke toteutetaan yhteistyössä usean edelläkävijän voimin, hankevastaavana toimii Diagno Finland Oy. Hankkeessa on mukana myös useita suomalaisia korkeakouluja.

Hanke saa rahoitusta Business Finlandin Smart Mobility and Batteries –ohjelmasta.

Hankkeen lopputuloksena saatu tutkimus vastaa kysymykseen, onko akkujen uusiokäytön ratkaisut ajoneuvokäytössä mahdollista rakentaa.

Hankkeen on alkanut vuoden 2022 alussa, ja sen arvioidaan vievän noin 15 kuukautta aikaa.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN ILMAINEN UUTISKIRJE //

 

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän