Sähköauton hankinnassa mietityttävät etenkin lataaminen, akut ja hinta

Latausverkoston kattavuus, akkujen kestävyys, autojen toimintasäde ja sopivuus Suomen ilmasto-olosuhteisiin sekä hankintahinta. Nämä asiat nousivat viiden kärkeen, kun LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselyssä tiedusteltiin, mitkä asiat mietityttävät sähköauton hankinnassa.

Keskimäärin noin 60 prosenttia niistä, jotka eivät vielä harkitsisi ladattavan auton hankintaa, nostivat nämä merkittäviksi tekijöiksi, todetaan Lähitapiolan tiedotteessa.

– Ei ole ihme, jos lataamiseen ja akkuihin liittyvät asiat mietityttävät, koska ajoneuvojen sähköistyminen muuttaa monia tuttuja asioita auton käytössä. Kattavan latausverkoston ohella ihmisiä mietityttävät kyselyn mukaan varsin paljon myös sähköautojen latausaika ja latausmahdollisuus kotona, mitkä ovatkin keskeisiä tekijöitä päivittäisten ajojen kannalta, sanoo LähiTapiolan autopalveluista ja liikenneturvallisuudesta vastaava johtaja Tapani Alaviiri.

Autojen hankintahinta voi olla ymmärrettävä kynnyskysymys, sillä täyssähköautot ja lataushybridit ovat edelleen pääosin uusia ja hintavia autoja. Akkujen kestävyyteen ja Suomen ilmasto-olosuhteisiin liittyvät kysymykset sen sijaan saavat Alaviirin hieman mietteliääksi.

– Saattaa olla, että ihmisillä ei ole näistä asioista vielä tarpeeksi tietoa. Toisinaan julkisessa keskustelussa tuntuvat myös menevän sekaisin ajoakut sekä niin sanotut pikkuakut, joita on myös ladattavissa autoissa. Tänä pakkastalvena olemme voineet hyvin nähdä, miten sähköautot toimivat kylmässä: sähkömoottori lähtee kyllä yskimättä käyntiin, mutta esimerkiksi auton lämmitys verottaa toimintamatkoja. Tämä täytyy tietysti ottaa huomioon ajoissa.

Kuva: Lähitapiola.

Uusi ihmetyttää – oma käyttötarve tärkeä

Kysymykseen sähköauton hankinnassa mietityttävistä asioista vastasivat Arjen katsaus -kyselyssä henkilöt, jotka eivät tällä hetkellä harkitse täyssähköauton tai ladattavan hybridisähköauton hankintaa.

Kaikkiaan kyselyn mukaan täyssähköauto voisi nyt tulla kyseeseen vajaalle viidennekselle ja lataushybridi noin kolmannekselle suomalaisista, jos he nyt olisivat hankkimassa autoa. Bensiiniauto nousi kyselyssä edelleen suosituimmaksi vaihtoehdoksi.

Ladattavien autojen määrä on moninkertaistunut Suomen teillä viime vuosina, vaikka niiden osuus koko autokannasta on vielä verrattain pieni. Viime vuoden lopulla liikennekäytössä oli Traficomin mukaan noin 46 000 lataushybridiä ja noin 10 000 täyssähköautoa.

Uusien henkilöautojen ensirekisteröinneissä ladattavien autojen kokonaisosuus nousi tämän vuoden helmikuussa jo noin neljännekseen. Jonkin verran suomalaiset hankkivat niitä myös käytettyinä vaihto- ja tuontiautoina.

Sähköauton hankintaa epäröivistä noin kolmannes miettii Arjen katsaus -kyselyn mukaan sähköautojen käyttöikää ja todellisia päästövähennyksiä. Noin joka neljäs vastaajista taas kokee, että vielä kannattaa odottaa, koska teknologia kehittyy nopeasti.

– Uudet innovaatiot ja teknologia herättävät aina kysymyksiä. Autoilussa näin on ollut aiemmin esimerkiksi katalysaattoreiden ja kuljettajaa avustajien järjestelmien kanssa. Autoa hankkiessa tärkeää on aina miettiä omia ajotarpeita ja elämäntilannetta: käyttövoiman, mallin ja varusteiden valinnassa vaikuttavat niin päivittäinen ajotarve, asuinympäristö kuin tilantarve, monilla myös ympäristötekijät. Jos autoa vaihtaa jopa muutaman vuoden välein, ei tekniikassa ehdi tapahtua suuria muutoksia, sanoo Alaviiri.

Vajaa viidennes kyselyyn vastanneista kertoo yhdeksi mietityttäväksi asiaksi sähköauton vakuutuksen hinnan.

– Ajoneuvojen vakuutusten, eli lakisääteisen liikenne- ja vapaaehtoisen kaskovakuutuksen, hintoihin vaikuttavat monet tekijät. Esimerkiksi auton kaskon hintaan vaikuttaa itse valitun vakuutusturvan laajuus, auton ikä, malli ja esimerkiksi teho sekä kuljettajan ikä ja asuinpaikka. Vakuutusyhtiöt pyrkivät hinnoittelussa arvioimaan eri ajoneuvojen vahinkoriskiä ja esimerkiksi korjauskustannuksia. Keskimäärin sähköautot ovat vielä uusia ja usein hintavia malleja, mikä voi heijastua vakuutushintoihin, ei niinkään itse käyttövoima.

LähiTapiolan Arjen katsaus -kyselytutkimukseen vastasi 15.–21. tammikuuta kaikkiaan 1027 suomalaista. Kysymykseen sähköauton hankinnassa mietityttävistä asioista vastasivat ne, jotka eivät vielä harkitsisi täyssähköautoa tai ladattavaa hybridisähköautoa (550 vastaajaa). Kyselyn toteutti Kantar TNS ja sen virhemarginaali on noin 3,1 prosenttiyksikköä. Kyselyn vastaajat edustavat manner-Suomen 15–74-vuotiasta väestöä.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

1 KOMMENTTI

  1. Polttokenno ja vety on tulevaisuuden ratkaisu sähköautoiluun. Lataussähköauto on vain välivaihe siirryttäessä vedyllä toimiviin polttokennoautoihin.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän