Ralli SM: Teemu Asunmaa suvereeniin voittoon Turussa

Rallin SM-sarjan kesäkausi korkattiin käyntiin vauhdikkaasti Turun seudulla ajetulla SM Mad-Croc Länsirannikon Rallilla. Seitsemän osakilpailua tällä kaudella käsittävän sarjan neljäs kohtaaminen tarjosi kahden päivän aikana rutkasti tapahtumia niin hyvässä kuin pahassa. SM-pisteiden lisäksi Turussa jaettiin ensimmäistä kertaa myös Viron rallimestaruussarjan pisteitä.

Rallissa koettiin melkoinen olosuhteiden kirjo. Perjantai ja lauantai-aamupäivä ajettiin rutikuivassa ja pölyisessä olosuhteessa, iltapäivällä erikoiskokeille iski vuorostaan paikallisia rankkojakin sadekuuroja. Rallin seitsemäs erikoiskoe jouduttiin puolestaan perumaan salaman iskun takia aiheutuneen metsäpalon vuoksi. Loppujen lopuksi rallin tapahtumista saisi aikaiseksi jopa pienen kirjan.

Perjantai päästiin SM1-luokassa ilman isompia klikkiotsikoita läpi, mutta heti lauantain avauspätkällä pelti alkoi rytisemään, ja ihan huolella alkoikin. Ensimmäisenä reitille startannut sarjakärki Roope Korhonen rysäytti heti Sunin 18-kilometrisellä avauspätkällä rajusti kerien ulos.

Heti seuraavana startannut Benjamin Korhola rullasi Hyundainsa samalla erikoiskokeella peräti kaksi kertaa, mutta pystyi jatkamaan aina seuraavan erikoiskokeen jälkeiseen huoltoon ja lopulta maaliin. Eroa kärkeen kertyi kuitenkin reilusti yli kaksi minuuttia. Myös Mikko Eskelisen lauantai käynnistyi mollivoittoisesti, tuloksena ulosajo samaisella avauserikoiskokeella.

Niclas Grönholmin hyvin käynnistynyt ralli sai harmillisen käänteen aamun toisella pikataipaleella, kun Skoda-kuski kärsi rengasrikon. Aikatappiota avauspätkällä tuli 20 sekuntia, joka vesitti taistelun kilpailun voitosta. Grönholm kesti kuitenkin rengasrikostakin huolimatta toiseksi ja keräsi hyvät pisteet.

Luokan ykkösenä avauspäivän jälkeen ajanut Teemu Asunmaa sai edellä mainittujen sattumusten jälkeen rauhoittaa tilanteen, kun repimiselle ei ollut enää tarvetta. Toisen peräkkäisen Länsirannikon Rallin yleiskilpailun voiton kirjauttanut alavutelainen oli maalissa lopulta kokonaisajalla 56.32,6, joka oli 20 sekuntia nopeampi kuin toiseksi kestäneellä Grönholmilla.

Luokan kolmanneksi ajoi konkarikuski Anssi Rytkönen, joka kärsi myöskin rengasrikon ja aamun avauksella kaataneen Korholan perässä ajamisesta. Eroa kärkeen kertyi reilut kaksi minuuttia.

Pisteissä Korhonen jatkaa keskeytyksestä huolimatta sarjakärjessä ennen Korholaa ja Rytköstä.

Hokkala iski aamulla ja tyylitteli SM2-luokan voittoon

Henri Hokkalan aloitus perjantaina Länsirannikon Rallissa ei vakuuttanut ja edessä oli kirittävää. Lauantaihin Jyväskylän raketti löi kuitenkin uuden vaihteen silmään ja tykitti aamun avaukselle peräti 14 sekunnin pohjat ja riisti kärkipaikan Jesse Kalliolta, eikä siitä enää luopunut. Maalissa kaksikon ero oli 27 sekuntia.

Vaikka Kallio taipuikin nyt Hokkalalle, oli vauhti kuitenkin hyvää, kun talvikaudella vaivanneet viat oltiin saatu paikallistettua.

Kallio varmisti suorituksellaan samalla paikkansa Flying Finn Future Star -valintatilaisuuteen, joka järjestetään kauden seuraavan osakilpailun, SM Pohjanmaa Rallin jälkeen. Palkintona lopulliselle voittajalle on täysi kilpailupaketti Ford Fiesta Rally3:lla Pirellin renkailla varustettuna Suomen MM-ralliin.

Viimeisen palkintosijan kuittasi kazakstanilaisvieras Petr Borodin.

Hokkala vankisti voitollaan mestaruustoiveitaan. Kalliolla on kirittävää Hokkalaan nähden jo 39 pistettä. SM1-luokkaan täksi ralliksi vaihtanut Jooa Iivari on edelleen kolmas.

Joni Korhonen vastasi rallin suurimmasta yllätyksestä

SM3-luokassa ralli käynnistyi Tuukka Kauppisen johdolla, joka joutui taipumaan heti lauantain avauksella hurjan pohja-ajan takoneelle Joni Korhoselle. Korhonen painoi kaikkien yllätykseksi pätkälle liki 20 sekunnin pohjat.

Korhoselle ei vastusta löytynyt lopuillakaan erikoiskokeilla ja Peugeot-kuski pääsi juhlimaan uransa ensimmäistä SM-luokkavoittoa peräti 44 sekunnin erolla Kauppiseen.

Leevi Lassila peri kolmannen sijan Niko Kalmilta, jolle lätkäistiin kahden minuutin aikarangaistus rengaskoodilomakkeeseen merkitsemättömän renkaan takia.

Flying Finn Future Star -kilpailussa ovat SM2-luokan lisäksi myös SM3-luokan kilpailijat. Leevi Lassila sinetöi kolmannella sijallaan paikan valintatilaisuuteen. Paikkaa tavoittelevat vielä Raoul Dahlqvist, Ossi Pohjanharju ja NikoKalmi. Yltääkseen valintatilaisuuteen on kilpailijan sijoituttava luokassaan vähintään kolmen parhaan joukkoon SM Pohjanmaa Rallin jälkeen.

Lassila jatkaa Turunkin jälkeen tukevassa 48 pisteen sarjajohdossa ennen Kauppista. Korhonen nousi voitolla kolmanneksi.

Vataselle kauden neljäs voitto pienimmällä mahdollisimmalla erolla

SM4-luokan voittaja ratkesi vasta aivan kalkkiviivoilla. Henri Sääskilahti ja Ville Vatanen taistelivat tasapäin koko rallin ajan ja viimeiselle erikoiskokeelle lähdettäessä ero oli 0,9 sekuntia Vatasen hyväksi. Sääskilahti teki minkä pystyi ja ajoi pätkälle pohjat 0,8 sekunnin erolla Vataseen. Tämä tarkoitti sitä, että maalissa kaksikon välinen marginaali oli pienin mahdollinen, eli 0,1 sekuntia.

Hurjaa taistelua käytiin myös kolmannesta sijasta, jonka nappasi lopulta viime vuoden Nuorten Suomen mestari Esko Kytömäki. Palkintosija on nuorukaisen uran ensimmäinen yleisellä puolella.

Vatasen pistejohto vankistui entisestään voiton myötä. Ero toisena Tomi Tikkiseen on jo 45 pistettä. Sääskilahden toinen peräkkäinen kakkossija nosti tämän sarjakolmoseksi.

Keski-Korsu joutui taipumaan Lähdeniemen iskuun

SM5-luokan sarjakärki Pekka Keski-Korsu starttasi kesäkauden avaukseen ykkössuosikkina. Raahelainen aloittikin vahvasti perjantain asfalttierikoiskokeet, mutta lauantain huippunopeille sorapätkille siirryttäessä Fiesta S2000:n potku ei riittänyt pitämään Arttu Lähdeniemeä takana.

Lähdeniemi ajoi vahvan kisan ja antoi näytön siitä, että vauhti ei ole viime vuodesta kadonnut mihinkään. Voittomarginaaliksi Lähdeniemelle kirjattiin 12,5 sekuntia. Keski-Korsun perässä kolmanneksi ajoi Rasmus Tuominen.

Keski-Korsun pistejohto supistui nyt 11 pisteeseen Lähdeniemeen nähden. Miikka Vuokila jatkaa kolmantena.

Ralli SM -sarja jatkuu kolmen viikon päästä Seinäjoella ajettavalla SM Pohjanmaa Rallilla.

Urmo Aava uskomattomassa kyydissä Viron mestaruussarjan puolella

Ensimmäistä kertaa Suomessa vieraillut Viron mestaruussarja edusti hienosti myös aivan yleiskilpailun kärkisijoilla, sekä vastaavilla autoilla SM-luokkien kanssa kilpailleiden kohdalla.

Kovimmasta virolaissuorituksesta vastasi nykyisin Rally Estonian johtotehtävissä toimiva Urmo Aava, joka oli kaikki autot mukaan luettuna peräti koko rallin kolmanneksi nopein. Huomionarvoista on myös se, että MM-rallipoluillakin tehdastiimissä 2000-luvulla esiintynyt Aava kilpaili Turussa vanhemmalla Subaru Imprezalla tuoreempia Rally2- ja R5-autoja vastaan.

Ralli SM -osakilpailujen koostelähetykset esitetään tällä kaudella kisaviikonlopun sunnuntaina Yle TV2:lla ja Yle Areenassa. SM Mad-Croc Länsirannikon Rallin parhaat palat ovat vuorossa sunnuntaina 26.5. klo 20.35.

Alustavat tulokset: SM Mad-Croc Länsirannikon Ralli

SM1
1. Teemu Asunmaa 43:03,5
2. Niclas Grönholm +51,7
3. Anssi Rytkönen +2:12,4
4. Tommi Jylhä +2:34,6
5. Benjamin Korhola +2:46,1

SM2
1. Henri Hokkala 45:15,2
2. Jesse Kallio +27,0
3. Petr Borodin +1:26,3
4. Tom Williams +2:13,5

SM3
1. Joni Korhonen 46:39,1
2. Tuukka Kauppinen +44,3
3. Leevi Lassila +1:10,0
4. Ossi Pohjanharju +1:48,2
5. Raoul Dahlqvist +1:50,1

SM4
1. Ville Vatanen 42:25,2
2. Henri Sääskilahti +0,1
3. Esko Kytömäki +41,4
4. Tomi Tikkinen +42,2
5. Verneri Aallontie +45,7

SM5
1. Arttu Lähdeniemi 45:45,5
2. Pekka Keski-Korsu +12,5
3. Rasmus Tuomiinen +36,8
4. Miikka Vuokila +1:06,7

Alustava pistetilanne: 4/7 osakilpailua

SM1
1. Roope Korhonen 70p
2. Benjamin Korhola 59p
3. Anssi Rytkönen 53p
4. Teemu Asunmaa 50p
5. Niclas Grönholm 49p

SM2
1. Henri Hokkala 109p
2. Jesse Kallio 70p
3. Jooa Iivari 40p
4. Ville Ruokanen 23p
5. Toni Herranen 20p

SM3
1. Leevi Lassila 90p
2. Tuukka Kauppinen 52p
3. Joni Korhonen 43p
4. Raoul Dahlqvist 43p
5. Giovanni Trentin 41p

SM4
1. Ville Vatanen 109p
2. Tomi Tikkinen 64p
3. Henri Sääskilahti 36p
4. Lauri Halonen 34p
5. Aaron Holopainen 33p

SM5
1. Pekka Keski-Korsu 88p
2. Arttu lähdeniemi 77p
3. Miikka Vuokila 55p
4. Rasmus Tuominen 48p
5. Arto Juolahti 23p

Tiimit
1. Rautio Motorsport 165p
2. RTE-Motorsport 159p
3. Printsport 117p
4. Ouneva Oy 113p
5. TGS Motorsport 67p

Lue myös

Teemu Asunmaa kärjessä yötauolle Länsirannikon SM-rallissa

Ralli SM: Ensimmäistä kertaa yhdessä — Turussa kilpaillaan Suomen ja Viron rallimestaruuspisteistä

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän