Poliitikon puheenvuoro: Kimmo Kuusiranta, Liike Nyt, Helsinki 272

Kimmo Kuusiranta

Puolue: Liike Nyt
Vaalipiiri: Helsinki
Ehdokasnumero: 272

Helsingin liikenteen on kehityttävä, ja paljon.

Minä pidän autolla ajamisesta. Heti kun sain ajokortin 18-vuotiaana, faijani auto oli yötä päivää käytössäni. Halusin oppia ajamaan ja hallitsemaan autoa.

Ajoin autokoulussa kuorma-autokortin, koska oletin, että autoilu tulisi olemaan ehkä myös ammattini. Sitä se melkein tuli olemaan.

Olen ajanut kuorma-auton lisäksi pirssiä sekä dösää, pitkin ja poikin stadin katuja. Luulen ja uskon tietäväni, aika paljon Helsingin liikenteestä.

Mikä tällä hetkellä mättää meidän pääkaupungin liikenteessä?

Kovien ruuhkien lisäksi, sanon että myös pakokaasut.

Liikennemäärät ovat kasvaneet joka vuosi, ja meidän kadut eivät niitä vedä. Sen lisäksi meidän liikennesuunnittelu on aivan surkealla tolalla.

En tiedä, mitä ihmettä on liikennesuunnittelijat miettineet Ruoholahden ja Jätkäsaaren kohdalla.

Joko he ovat maaseudulta tulleita, taikka ovat olleet humalassa kun asiaa ovat miettineet.

Ei kukaan voi olla niin pöllö, että sanoo liikenneruuhkien tulleen yllätyksenä Ruoholahteen.

Siellä on ollut ruuhkia jo niin kauan kuin siellä liikennettä on ollut. Miten ihmeessä se voisi helpottua, kun liikenne lisääntyy ja mitään sinne ei ole tehty.

Jätkäsaaren asukkaiden tulo ja matkustajaliikenteen kasvu…ei voi tulla yllätyksenä ruuhkien lisääntyminen.

Mutta jos et ole liikkunut alueella muulla kuin pyörällä tai kävellen, et voi tietää miten siellä moottoriajoneuvoilla liikutaan.

Sanon suoraan, että potkut kyseisen alueen liikennesuunnittelijoille.

Miksi Hgin alueen liikenne on lisääntynyt, ja mitä voidaan tehdä?

Asukasmäärä on kasvanut, mutta sen lisäksi Hgin ulkopuolelta tuleva liikenne on kasvanut.

Jo vuosikausia on Tullinpuomin kohdalla ollut aamuruuhkan aikaan hengitettävä ilma aivan kelvotonta. Sen mittaustuloksia löytyy netistä.

Onko se oikein alueen asukkaille? Onko oikein minkään ison väylän asukkaille, että autot seisovat ja tupruttavat tyhjäkäyntiä sekä sisällä istuu parhaimmillaan vain yksi ihminen joka on joko menossa taikka tulossa töihin?

Ei se ole oikein.

Ykköstien ruuhkat, Munkan liikennevaloista Turun suuntaan aamulla ylettyy Lohjalle saakka!

Autot jotka jonottavat Helsinkiin aamuisin, pitää myöskin parkkeerata johonkin. Siksi ei kantakaupungin asukkailla ole tilaa edes parkkeerata päivisin.

Ei ole oikein

Siksi haluan tietullit, Euroopan tapaan. Tukholmassa väheni liikenne 20% tietullien ansiosta.

Rekkareiden luku onnistuu jo helposti ja se ei hidasta liikennettä yhtään.

Sen sijaan me saisimme tietullien rahoilla vaikka maksuttoman joukkoliikenteen, jolla saamme a) joukkoliikenteen toimivammaksi/nopeammaksi b) päästöt alemmaksi.

He ketkä edelleen haluavat tulla Hgiin maakunnista autolla, maksavat sitten siitä.
Ja Helsinkiläiset saavat puhtaamman ilman ja ilmaisen joukkoliikenteen.

En ole ajamassa autoilua alas, en todellakaan. Haluan, että liikenne sujuu mahdollisimman ripeästi ja siitä tulee mahdollisimman vähän saastetta.

Sähköautoilun verotus on aivan käsittämättömän huonolla tolalla.

Jos haluamme siirtää enemmän ja enemmän hybrideihin ja sähköautoihin, niin sitten siirretään veroporkkanaa ihan kunnolla sinne mihin sitä tarvitaan, eli sähköautoiluun.

Autot eivät Suomessa vaihdu uudempiin sillä, että pidetään verotus korkealla.
Polttoaineen hintaa ei voi nostaa enempää, koska esimerkiksi maaseudulla autoa tarvitaan edelleen ja siellä on pitkät välimatkat.

Olen ehdottomasti sähköautoilun kannalla, ja siihen siirtymistä pitää tukea.

Tykkään autoilusta, tykkään moottoripyöräilystä, tykkään kaikesta mihin liittyy moottorit.

Kovat äänetkin moottorista ovat korvilleni musiikkia.

Enkä ole ajamassa autoilua taikka muutakaan liikennettä alas. Ilman kuorma-autoja ei liiku edes ruoka meille kauppoihin, taikka taloja ei voida rakentaa ilman kuljettamista.

Mutta sen sijaan haluan, että Helsingin liikenne sujuu, ja häiritsee Helsinkiläisiä mahdollisimman vähän.

Liikennesuunnittelun on korjattava toimintaansa, ja valittava henkilöt liikenteen kokemuksen kriteereillä eikä pelkillä lukuopinnoilla.

Autoilijoiden on annettava joukkoliikenteelle tilaa sekä maksettava siitä.

Teksti: Kimmo Kuusiranta

Katso tästä muut Poliitikon puheenvuorot.

2 KOMMENTIT

  1. Hetkinen. Jos SINÄ haluat että liikenne sujuu H:gissä mahdollisimman ripeästi, niin miksi jonkun muun kuin SINUN pitäisi maksaa siitä? Mitä vastavuoroisesti tuumaisit, jos autoilevat työmatkalaiset haluaisivat tulla H:kiin nykyistä ripemmin ja puhtaammin, ja vaatisivat sinua sen maksumieheksi? Sillä sinähän yhtenä helsinkiläisenä olet vastuussa äänestämistänne kunnallispoliitikoista, jotka kieltäytyvät rakentamasta H:kiä alittavia tietunneleita. Nehän ne ruuhkat poistaisivat ja ilmaa puhdistaisivat – varsinkin kun ne mahdollistaisivat myös useamman siirtymisen busseista autoihin. Dieselbussin pakokaasut vastaavat terveyshaitoiltaan kaupunkiliikenteessä noin 500 henkilöauton päästöjä. Siksi ilma on sitä likaisempaa mitä suurempi osuus liikenteestä tapahtuu busseilla.

  2. Helsingin ulkoatulevat ruuhkat ovat lähinnä aamuruuhkia, jotka eivät ole loppujen lopuksi kovinkaan kummoiset. Iso määrä ihmisiä tulee sisääntuloväylin kautta, ja se ruuhkauttaa väkisinkin. Joukkoliikenne palvee sen varrella olevia, mutta se on myös hitaampi, jos ei ole juna. Todelliset ruuhkat ja huono vetokyky on sisäistä liikennettä, ja se taas on puhtaasti poliittista liikennesuunnittelua. Siksi tulit on yhtä tyhjän kanssa. Tukholmassa on muuten hemmetin paljon parempi metro-verkosto, joka sekin auttaa vähentämään liikennettä. Ihmiselle pitää ola validi vaihtoehto, mutta sitä vaihtoehtoa ei joku poliitikko määrää (kannustaminen = pehmeämi versio ”tee mitä me haluamme”. Meillä sen sijaan laajennetaan metro kaupungin ulkopuolelle pelto-Espoosen – ja sielä viellä maan alle. Kulosaaresta eteenpäin on suurimmaksi osaksi maan pinnalla. Metron pitäisi kaupungin sisäinen verkosto. Helsingin heikko liikennesuunnittelu ei ole kännisten sekoilua, vaan poliittista (tai amatöörien touhua). Mutta, kiitos varsinkin Vihreiden jopo-intoilun, jota on aggressivisesti lobannut ja vienyt eteenpäin mm. Otso Kivekäs, ja Leo Stranius, niin jatkossakin autoilua vaikeutetaan liikennevalojen heikolla rytmiikalla, joka hyödyttää käytännössä vain ratikoita. Kaikki muut on alisteisia sille vehkeelle.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Hyvä kysymys!