Ny Teknik: Vauhtipyörätekniikka tulee Volvoihin jo tänä vuonna

Volvon vauhtipyörä 2011. Kuva: Volvo.

Ny Teknik -lehti kertoo Volvon tuovan vielä tänä vuonna autoihinsa tarjolla vauhtipyörätekniikan.

Vauhtipyörään kerätään jarrutusenergia, joka säilyttää sen pyörimisliikkeen avulla.

Yksinkertaisesti järjestelmä toimii niin, että jarrutusenergia pistää vauhtipyörän pyörimään sen sijaan että jarrutusenergia muuttuisi lämmöksi jarrupaloissa.

Kun autolla taas kiihdytetään siirtyy vauhtipyörään varastoitu energia auton pyöriin.

Lehden jutun mukaan tekniikka tekee saman asian kuin kevythybridit, jotka ottavat talteen jarrutusenergian sähkömoottorin avulla. Jarrutuksessa sähkömoottori toimii laturina ja lataa virtaa akkuun.

Volvo on jo ilmoittanut, että kaikissa tänä vuonna markkinoille tulevissa uusissa automalleissa on sähkömoottori.

Ny Teknik -lehden mukaan se tarkoittanee käytännössä 48 voltin kevythybridijärjestelmää, mutta viimeisten tietojen mukaan myös vauhtipyörätekniikkaa.

Ny Teknik -lehden mukaan Volvo ei ole suostunut kommentoimaan tätä uutista.

Testattu jo vuodesta 2011

Volvo on jo pitkään valmistellut vauhtipyörätekniikkaansa. Jo vuonna 2011 Autotodayssa julkaistiin oheinen juttu.


Volvon vauhtipyörätekniikalla polttoaineen säästöt ovat jopa 25 prosenttia

Vauhtipyörätekniikka on kevyt, edullinen ja ympäristöystävällinen ratkaisu, joka saa nelisylinterisen moottorin tuntumaan kuusisylinteriseltä ja vähentää samalla polttoaineen kulutusta jopa 25 prosenttia.

Volvo Car Corporationista tulee tänä syksynä yksi maailman ensimmäisistä autonvalmistajista, joka testaa vauhtipyörätekniikan potentiaalia yleisillä maanteillä.

Volvo on saanut Ruotsin energiavirastolta 6,57 miljoonan kruunun (730 000 euroa) apurahan, joka on tarkoitettu uuden jarrutusenergian talteenottotekniikan kehittämiseen yhteistyössä Volvo Powertrain -yksikön ja SKF:n kanssa.

– Tavoitteenamme on kehittää kokonainen kineettisen energian talteenottojärjestelmä. Testit Volvo-autoilla alkavat vuoden 2011 jälkimmäisellä puoliskolla. Tällä tekniikalla on potentiaalia vähentää polttoaineen kulutusta jopa 25 prosenttia. Lisäksi se antaa kuljettajan käyttöön 80 ylimääräistä hevosvoimaa, mikä saa nelisylinterisen moottorin kiihtymään kuusisylinterisen voimanlähteen tavoin, kertoo Volvon voimansiirtoyksikön varajohtaja Derek Crabb.

60 000 kierrosta minuutissa

Uusi järjestelmä tunnetaan nimellä Flywheel KERS, ja se asennetaan auton taka-akseliin. Jarrutusenergia saa auton hidastamisen yhteydessä vauhtipyörän pyörimään jopa 60 000 kierrosta minuutissa. Kun auto jälleen lähtee liikkeelle, vauhtipyörän pyöriminen välitetään takapyörille erityisen vaihteiston kautta.

Etupyöriä pyörittävä polttomoottori sammutetaan heti, kun jarrutus alkaa. Vauhtipyörän energialla voidaan kiihdyttää autoa, kun on jälleen aika lähteä liikkeelle, tai se voi tuottaa autolle tehoa, kun matkanopeus on saavutettu.

– Vauhtipyörän varastoitu energia riittää antamaan autolle tehoa lyhyeksi ajaksi. Tällä on merkittävä vaikutus polttoaineen kulutuksen kannalta. Laskelmiemme mukaan polttomoottori voidaan sammuttaa noin puolet ajasta uuden eurooppalaisen ajosyklin (NEDC) mukaisessa ajossa, Crabb kertoo.

Koska jarrutus aktivoi vauhtipyörän ja energian varastoinnin kesto – eli aika, jolloin vauhtipyörä pyörii – on rajallinen, tekniikka on tehokkaimmillaan ajossa, johon sisältyy toistuvia pysähdyksiä ja liikkeellelähtöjä. Toisin sanoen, polttoainesäästöt ovat suurimmat ruuhkaisessa kaupunkiliikenteessä sekä aktiivisessa ajossa.

Jos vauhtipyörän energia yhdistetään polttomoottorin täyteen kapasiteettiin, auto saa 80 hevosvoimaa ylimääräistä tehoa. Nopean väännön muodostumisen ansiosta tämä tarkoittaa ripeää kiihtyvyyttä ja lukemat 0 – 100 km/h voivat pudota useita sekunteja.

Hiilikuitu varmistaa kevyen ja kompaktin ratkaisun

Volvo testasi vauhtipyöräsovellusta jo 1980-luvulla Volvo 240 -mallissa, ja viime aikoina eri autonvalmistajat ovat tutkineet teräksestä valmistettujen vauhtipyörien mahdollisuuksia. Mutta koska teräksestä valmistettu yksikkö on suurikokoinen ja painava ja sen pyörimisominaisuudet ovat rajalliset, se ei ole Volvolle varteenotettava vaihtoehto. Volvon testiautossa käyttämä vauhtipyörä on valmistettu hiilikuidusta. Se painaa noin kuusi kiloa ja sen halkaisija on 20 senttimetriä. Hiilikuitupyörä pyörii tyhjössä, mikä minimoi kitkahävikit.

– Emme ole ensimmäinen autonvalmistaja, joka testaa vauhtipyörätekniikkaa, mutta kukaan ei ole aikaisemmin käyttänyt sitä taka-akselissa autossa, jonka polttomoottori pyörittää etupyöriä. Jos testit ja tekninen kehitystyö etenevät suunnitelmien mukaisesti, uskomme, että vauhtipyörätekniikalla varustettuja malleja nähdään autoliikkeissä muutaman vuoden kuluttua. Vauhtipyörätekniikka on suhteellisen edullista. Sitä voidaan käyttää huomattavasti useammassa autossamme kuin huippuluokan plug-in-hybriditekniikkaa. Tämän ansiosta sillä on potentiaalia nousta merkittäväksi tekijäksi nollapäästöstrategiassamme, Crabb toteaa.

Juttu julkaistiin Autotodayssa 30.5.2011

2 KOMMENTIT

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here