Mobiliassa pistetään tankit täyteen — mutta mitä?

Ei ole itsestään selvää, että autot ovat liikkuneet lähinnä bensiinin voimalla sadan vuoden ajan. Vielä 1900-luvun alussa polttomoottoriautojen rinnalla kilpailivat höyry- ja sähköautot lähes tasaväkisesti.

Mobilian uudessa Tankit täyteen -näyttelyssä pohditaan, mikä siivitti bensiinikäyttöisen polttomoottorin autoilun alkuvaiheessa ylittämättömälle etumatkalle muihin käyttövoimiin verrattuna, ja miksi vaihtoehtoiset energianlähteet palasivat lähes sadan vuoden kuluttua fossiilisten polttoaineiden rinnalle.

Mitä maailmassa tapahtui ja mikä muuttui?

Kuva: Mediakettu.

Suomi ja autoilun kokeilut

Autoilun käyttövoiman historia on osa maailmanpolitiikkaa ja täynnä isoja maailman talouden ratkaisuja, mutta Mobiliassa aihetta tarkastellaan erityisesti Suomen näkökulmasta.

Näyttely muistuttaa, että Suomessakin on kokeiltu ajan saatossa vaihtoehtoisia energianlähteitä.

Nähtävillä on esimerkiksi sota-aikaan käytössä ollut puukaasutin, jolla autot saatiin liikkumaan puupilkettä polttamalla. Samaan aikaan Helsingissä tehtiin autoliikenteen tarpeisiin toimivia biokaasuratkaisuja, jotka sittemmin päätettiin unohtaa tarpeettomina.

1970-luvun öljykriisin seurauksena säästettiin niin koti- kuin katuvalaistuksessa ja vähennettiin asuntojen lämmittämistä.

Samalla autoteille tuli yleisnopeusrajoitukset ja autot muuttuivat pienikulutuksellisemmiksi.

Vuosien saatossa sähköautoja kehitettiin Suomessakin eteenpäin, ja ensimmäinen suomalainen sähköauton prototyyppi ns. Tallbot Strömberg rakennettiin vuonna 1984.

Tallbotin lisäksi näyttelyssä pääsee tutustumaan postinjakelussa käytettyihin suomalaisiin sähköautoihin Finnvaniin ja Elcat Cityvaniin.

Kuva: Mediakettu.

Huoltoasemamuistoja

Alkuaikojen suomalainen autoilija joutui asioimaan apteekissa saadakseen bensiiniä. Sittemmin bensiinin myynti siirtyi bensakioskeihin, ja varsinaisia huoltoasemia alettiin rakentaa 1920-luvulta lähtien.

Etenkin maaseudulla huoltoasemat nousivat merkittävään asemaan kyläläisten kohtaamispaikkana.

Katso tästä Päivän huoltoasema -tarinoita.

Eri huoltamoketjut houkuttelivat asiakkaita moninaisilla keräilytuotteilla. Kerättävänä oli esimerkiksi Kesoilin kristallilaseja ja Unionin Olympia-seteleitä, joilla sai henkarin tai Surf-pesuainetta.

Tankit täyteen -näyttelyssä pääsee tunnelmoimaan entisaikojen huoltoaseman kahvioon ja tutustumaan huoltoasemien vanhoihin mainoksiin.

Muistatko ajan, jolloin tiikeri laitettiin tankkiin?

Tankit täyteen -näyttely taustoittaa päivän polttavaa keskustelua autoilun tulevaisuudesta kertomalla autojen käyttövoiman historiasta.

Tankit täyteen -näyttely Mobiliassa 13.3.–20.12.2020.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän