Eteläisimmässä Suomessa on kiihkein renkaiden vaihtoaika meneillään. Drivalia Lease Finlandin asiakkaiden henkilöautoissa on edelleen ollut lähes 67 prosentissa nastarenkaat. Reilut 33 prosenttia autoilijoista on valinnut kitkat. Onneksi kesärenkaissa ei tarvitse valita rengasheimoa, vaan asentaa alle vain mahdollisimman turvalliset renkaat, jotka toimivat lämpimässä ja sadekelillä.
– On aika yllättävää, että nastarenkaiden suosio on pysynyt niin vakaana. Kitkarenkaat asennetaan uusiin työsuhdeautoihin ja varsinkin täyssähköautoihin. Kitkarenkaiden osuus on kuitenkin kasvussa muutaman prosentin vuosivauhdilla. Täyssähköisissä työsuhdehenkilöautoissa kitkarenkailla ja nastarenkailla on edelleen tasapeli, vaikka sielläkin on nähtävissä pientä nousua kitkarenkaiden eduksi, Drivalian Business Analyst Ville Rasila tulkitsee Drivalian omia tilastoja.
Leasingpakettiautoissa kitkarenkaat ovat edelleen vain noin kahdella prosentilla.
Vahinkoalttiuden erot kaventuneet
Drivalian tilastoista selviää myös se, onko vahinkotilanteessa olleella autolla ollut nasta- vai kitkarenkaat alla. Muutamia vuosia sitten tilastot näyttivät vielä kitkarenkaiden olevan hieman vahinkoalttiimpia, mutta nyt erot ovat pienentyneet. Talvikauden 2023–2024 mukaan vahinkotiheysero on kaventunut reiluun prosenttiin.
– Talviaikainen vahinkotiheys koko autokannan työsuhdehenkilöautoissa on kitkarenkailla 4,3 prosenttia ja 2,9 prosenttia nastarenkailla, Rasila sanoo.
Drivalian vahinkotilastoseuranta kattaa talviajan, jolloin vuorokauden keskilämpötila on ollut pysyvämmin nollan alapuolella Etelä-Suomessa. Näistä luvuista on poistettu tuulilasivahingot, toisen osapuolen aiheuttamat vahingot sekä auton paikallaan ollessa sattuneet vauriot kuten ilkivalta.
Vaikutus hiukkaspäästöihin ja meluun
Täyssähköautojen osuus uusista työsuhdehenkilöautoista on jo 65 prosenttia. 50 prosenttiin täyssähköautoista asennetaan kitkarenkaat. Ne aiheuttavat vähemmän hiukkaspäästöjä, koska kitkarenkaat eivät riko tien pintaa nastojen tapaan. Pienhiukkasilla on myös haitallisia vaikutuksia terveyteen erityisesti hengitys- ja sydänsairaille henkilöille.
Kitkat vai nastat -keskustelun yhtenä vaikuttimena onkin ilmanlaadun parantaminen ja kaupunkien keskustojen melun vähentämien. Esimerkiksi Helsingissä on Lönnrotinkadulla meneillään nastarenkaiden käyttökieltokokeilu, jota on suunniteltu myös laajennettavan.
Tämän tiedon mukaan kitkarenkailla on siis 48% suurempi vahinkotiheys kuin nastarenkailla. Ainakin vanhanaikaisen matematiikan mukaan…
Juuri niin. Tuo jutussa ollut ilmaisu, että vahinkoero on supistunut reiluun prosenttiin, on virheellinen. Ero on supistunut 1,4 prosenttiyksikköön, joka kuitenkin on 48 prosenttia nastarenkaiden vahinkotiheydestä.
Prosentti ja prosenttiyksikkö eivät tässä ole synonyymejä.
Vanhukset ajamat vähemmillä riskeillä