Mikä ihmeen AdBlue, ja mihin sitä käytetään?

AdBlue-liuosta tankataan sinisen korkin putkesta.

14.9.2017 21.55

 

Dieselautojen lähipäästöt eli ilmanlaatuun vaikuttavat pakokaasupäästöt ovat viime aikoina nousseet otsikoihin, ja niiden vaikutuksesta kaupunkien ilmanlaatuongelmiin on käyty ahkeraa keskustelua. 

Tutkimuksissa suurennuslasin alle on otettu erityisesti typenoksidit. Niiden päästöjä uusissa dieselautoissa on mahdollista vähentää AdBlue-urealiuoksen avulla.

AdBlue-liuosta on käytetty raskaan liikenteen ajoneuvoissa jo pitkään, mutta sen käyttö yleistyy nopeasti myös henkilö- ja pakettiautoissa.

Nesteen asiantuntija ja tuotepäällikkö Kari Jaanila selventää, mistä AdBluessa on kysymys.

Mitä AdBlue on?

AdBlue on dieselmoottoreissa käytettävä lisäaine, joka koostuu urea-vesiliuoksesta. Se on ISO- ja DIN-standardoitu tuote. Kun AdBlueta ruiskutetaan pakokaasun sekaan, katalysaattori neutraloi typenoksidit. Näin ollen AdBluen käyttö parantaa ympäristön ilmanlaatua, ja sen avulla täytetään Euro IV, Euro V ja Euro VI -päästönormien vaatimukset pakokaasujen jälkikäsittelyssä.

Missä ajoneuvoissa AdBlueta käytetään?

AdBlueta käytetään uusissa SCR-teknologialla (Selective Catalytic Reduction) varustetuissa dieselajoneuvoissa. Tämän tietää siitä, että polttoainetankin korkin vieressä on pienempi sininen AdBlue-säiliön korkki. Lähes kaikki autonvalmistajat ovat päätyneet uusimmissa dieselautoissa SCR-järjestelmään päästötasojen alentamiseksi.

Mikä on SCR-järjestelmä, ja miten se liittyy AdBlue-lisäaineeseen?

SCR-katalysaattori asennetaan dieselmoottoreiden pakoputkistoon. Katalysaattorin toiminta edellyttää AdBlue-lisäainetta, jota järjestelmä suihkuttaa pakokaasun sekaan ennen katalysaattoria. Lisäainetta varten ajoneuvot varustetaan polttoainetankin lisäksi erillisellä AdBlue-tankilla. AdBluen avulla katalysaattori lopulta muuttaa typenoksidit typeksi ja vedeksi, jotka ovat normaalistikin ilmassa esiintyviä ja ihmiselle harmittomia aineita.

Kuinka usein AdBlueta tulee lisätä tankkiin?

AdBluen käyttö yleistyy kasvavaa vauhtia myös henkilö- ja pakettiautokalustossa. Syyskuun alussa voimaan tulleen uuden pakokaasupäästöjen mittausjärjestelmän (RDE) myötä AdBluen kulutus esimerkiksi keskisuurissa ja suurissa henkilöautoissa tulee suurin piirtein kaksinkertaistumaan nykyisestä tasosta (noin 1 litra / 1000 km). Raskaassa kalustossa kulutus on noin viisi prosenttia käytetyn polttoaineen määrästä.

AdBlueta tulee lisätä tankkiin pian sen oman merkkivalon sytyttyä. Muuten auton moottori ei enää käynnisty, ja myös SCR-järjestelmä saattaa vaurioitua.

Mitä AdBlueta tankatessa tulee ottaa huomioon?

AdBluen käsittelyssä kannattaa olla huolellinen. Nyrkkisääntö on, että dieselpolttoainetta ja AdBlueta ei koskaan tankata samasta täyttöaukosta. AdBlueta ei laiteta dieselsäiliöön eikä dieseliä AdBlue-säiliöön. Ajoneuvon ohjekirjasta kannattaa varmistaa oman ajoneuvon AdBlue-täyttöaukon sijainti.

Roiskunut AdBlue voi syövyttää ajoneuvon maalipintaa ja muita materiaaleja. Ympäristöön roiskunut liuos tulee puhdistaa huolellisesti ja viipymättä, vaatteille ja kengille riittää normaali vesipesu ja puhdistus.

Miten AdBlueta säilytetään?

AdBlue-liuoksen koostumuksen on säilyttävä alkuperäisenä. Liuokseen ei saa sekoittaa mitään muita nesteitä tai kemikaaleja.

AdBluen käsittelyssä ja säilytyksessä on hyvä huomioida, että se jäätyy -11 °C lämpötilassa, ja sitä tulee säilyttää sisätiloissa alle 25 °C lämpötilassa. Jos liuos on jäätynyt, se voidaan sulattaa esimerkiksi tuomalla pakkaus sisätiloihin. Mikäli AdBlue jäätyy ajoneuvon tankkiin, se säilyttää toimintakykynsä ja on käytettävissä kun ajoneuvo käynnistämisen jälkeen lämpiää.

AdBlue säilyy 18 kuukautta pakkaukseen merkitystä pakkauspäivästä tai tankkaushetkestä asemalla.

Mistä ja missä muodossa AdBlueta voi ostaa?

AdBlueta voi ostaa muun muassa huoltoasemilta ja tarvikeliikkeistä. Liuosta myydään sekä säiliöissä että mittareista. Useimmiten mittarijakelu toimii vain raskaan liikenteen kulkuneuvoille. Henkilöautoille sopivia mittarijakelupisteitä on vielä vähän.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here