Euroopassa kokeillaan turvallisuustietojen jakamista autojen välillä

Kuva: Antti Järveläinen.

Useat autonvalmistajat, palveluntarjoajat ja eri maiden hallitukset ovat mukana Euroopan laajuisessa pilottiprojektissa, jossa jaetaan autojen ja infrastruktuurin muodostamia liikenneturvallisuustietoja maanteiden turvallisuuden parantamiseksi.

Pilottihanke toimii European Data Task Force -nimellä kulkevan julkisen ja yksityisen sektorin välisen yhteistyöaloitteen alaisuudessa ja tuo yhteen joitakin Euroopan johtavia autonvalmistajia ja palveluntarjoajia sekä useita EU-jäsenvaltioita.

Yhteistyökumppanit jakavat anonyymejä turvallisuustietoja tai -palveluita pilvipohjaisen alustan kautta.

Esimerkiksi Volvo tarjoaa projektille reaaliaikaisia tietoja yhdistetyistä turvallisuusteknologioistaan, eli hätävilkkuvaroituksesta ja liukkaan tien varoittimesta.

Osallistuvat autonvalmistajat voivat esimerkiksi käyttää tietoja varoittaakseen kuljettajia edessä olevista potentiaalisista vaaratilanteista, ja palveluntarjoajat voivat välittää näitä tietoja reaaliaikaisten liikennepalveluidensa kautta kansallisten tieviranomaisten liikennepalveluihin.

Rajat ja automerkit ylittävän pilottiprojektin tavoitteena on parantaa kaikkien liikenneturvallisuutta.

European Data Task Force perustettiin vuonna 2017 juuri tätä tarkoitusta varten: lisäämään kaikkien tiellä liikkujien turvallisuutta asettamalla yhteisölliset edut voittojen tavoittelun edelle.

Volvo on toivonut avointa anonyymien turvallisuustietojen jakamista jo vuosia.

Volvon omat hälytysjärjestelmät mahdollistavat Volvo -autojen viestimisen toistensa kanssa.

Ne varoittavat kuljettajia lähestyvistä liukkaista olosuhteista ja vaaratilanteista pilvipohjaisen verkon kautta.

Molemmat toiminnot esiteltiin ensimmäisen kerran vuonna 2016, ja ne ovat saatavilla kaikkiin uusiin Volvo -malleihin ympäri Eurooppaa.

Liikennetietojen jakaminen reaaliajassa voi parantaa yleistä liikenneturvallisuutta merkittävästi, ja siitä tulee sitä tehokkaampaa, mitä enemmän autoja on yhteydessä.

Volvo Cars ja Volvo Trucks ovat viime vuodesta lähtien jakaneet tietoja varoittaakseen kuljettajia vaaratilanteista Ruotsissa ja Norjassa.

– Mitä useampi ajoneuvo jakaa turvallisuustietoja reaaliajassa, sitä turvallisemmiksi maantiet tulevat. Tämän vuoksi European Data Task Force on niin tärkeä aloite. Haluamme tuoda mukaan vielä enemmän kumppaneita, jotka ovat yhtä sitoutuneita turvallisuuteen kuin me, sanoo Volvon turvallisuuskeskuksen johtaja Malin Ekholm.

European Data Task Force käsittää seuraavat organisaatiot.

EU-jäsenvaltiot: Hollanti (infrastruktuuri- ja vesihuoltoministeriö), Espanja (sisäasiainministeriö, La Subdirección General de Gestión de la Movilidad DGT), Suomi (Traficom), Saksa (liikenne ja digitaali-infrastruktuuriministeriö) ja Luxemburg (talousministeriö).

Palveluntarjoajat: HERE Europe B.V. ja TomTom Traffic B.V.

Autonvalmistajat: BMW AG, Ford Smart Mobility Ltd, Mercedes Benz, Volvo Cars.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here