Gasumin tuleva virolainen kilpailija lupaa matalampaa hintatasoa

Maakaasumarkkinat uudistuvat Suomessa ensi vuoden alusta. Ensi vuodesta lähtien Suomi siirtyy avoimeen maakaasumarkkinaan. Lisäksi rakenteilla oleva Baltic Connector -kaasuputki tulee yhdistämään Suomen osaksi Baltian maakaasumarkkinaa.

Virolainen energiayhtiö Elenger on pitkään ollut Baltian alueen johtavia maakaasun toimittajia. Nyt yhtiö pyrkii Suomen markkinoille vakavasti otettavana haastajana vahvan suomalaisedustuksen johdolla.

Uusi maakaasumarkkinalaki astui voimaan 1. tammikuuta 2018. Sen myötä Suomen maakaasumarkkinan jakeluverkko avautuu kilpailulle vuoden 2020 alusta.

Maakaasun maahantuonnista, siirrosta ja tukkumyynnistä Suomessa vastaa tällä hetkellä valtion monopoliyhtiö Gasum Oy ja putkikaasua toimittaa Suomeen vain venäläinen Gazprom.

Nesteytettyä maakaasua on aiemmin tuotu Suomeen laivakuljetuksilla, mutta muutoksen myötä uusilla toimijoilla on pääsy myös Suomen maakaasun jakeluverkkoihin.

Samalla kun maakaasumarkkina uudistuu, Suomen ja Viron välinen Balticconnector-putkiyhteys otetaan käyttöön. Elenger Oy:n suomalainen toimitusjohtaja Jarko Alanko odottaa innolla kotimaisen maakaasumarkkinan uudistumista.

– Elämme Suomen maakaasun lähes 50 vuotisen historian kenties mielenkiintoisinta aikaa. Toimijoiden määrän kasvaessa markkinalla kaasun hinnoittelumallit tulevat uudistumaan ja matalampi hintataso hyödyttää myös kaasun käyttäjiä. Baltic Connector -kaasuputken valmistuttua Suomi liittyy osaksi Baltian kaasumarkkinaa. Meillä on jo kokemusta markkinan avautumisesta Latviassa ja Virossa, mikä antaa meillä hyvät edellytykset onnistua myös Suomessa, Alanko kertoo.

Elenger on jo toimittanut Suomessa asiakkailleen monipuolisia maakaasuratkaisuja. Yhtiön toimesta muun muassa Tallink Siljan johtavaa matkustajalaiva Megastaria on tankattu nesteytetyllä maakaasulla (LNG) Helsingin satamassa jo yli 2000 kertaa. Elenger aloitti hiljattain myös rahtilaivojen LNG-tankkauksen Hangon satamassa.

Elengerillä on aikeissa vankistaa asemaansa Suomessa myös putkikaasupuolella markkinoiden vapautuessa.

Elengerin johdossa vahva suomalaisedustus

Elenger, joka tunnetaan kotimaassaan Virossa paremmin nimellä Eesti Gaas, on vahvistanut organisaatiotaan Suomen markkinoiden avautumista silmällä pitäen.

Yli 20 vuotta Gasumin palveluksessa toiminut Jarko Alanko siirtyi Elengeriin kesällä 2018 neuvonantajaksi ja tämän vuoden alusta Alanko on toiminut Elenger Oy:n toimitusjohtajana.

Yhtiön vahvaa suomalaisedustusta täydentää Tallink Siljan varatoimitusjohtajana toiminut Pasi Näkki, joka nimettiin Elengerin merikäytöstä vastaavan Elenger Marine OÜ:n toimitusjohtajaksi syyskuussa. Näkki istuu myös Elenger Oy:n hallituksessa.

Lisäksi yhtiöön on kiinnitetty myyntijohtajaksi energiayhtiön Linde Groupin puhtaan energian yksiköstä vastannut Pasi Moisio ja yhtiön hallituksessa istuu virolainen Kalev Reiljan, joka on toiminut Suomessa Soneran teknologiajohtajana ja Nokian myyntijohtajana.

Elenger, joka tunnetaan kotimaassaan Virossa paremmin nimellä Eesti Gaas on yksi Baltian alueen yksityisiä energiayhtiöitä, jonka juuret ulottuvat vuoteen 1965. Elenger toimittaa asiakkailleen maakaasun putkia pitkin kaasuna tai vaihtoehtoisesti paineistetussa tai nestemäisessä muodossa. Maakaasun lisäksi Elenger myy sähköä ja on mukana kehittämässä aurinkopaneeliteknologiaa ja muita ympäristöystävällisiä energiaratkaisuja. Elengerillä on yli 50 000 asiakasta ja yhtiö työllistää 240 henkilöä. Yhtiöllä on toimintaa Suomessa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän