Autotoday 10 vuotta sitten: Nissan Leaf tulee ensiksi Portugaliin, Irlantiin, Iso-Britanniaan ja Alankomaihin

Nyt on jo kymmenen vuotta siitä, kun Nissan Leaf tuli markkinoille. Leaf valittiin myös 2011 Euroopan vuoden autoksi.

Nissan Leaf tulee ensiksi Portugaliin, Irlantiin, Iso-Britanniaan ja Alankomaihin

Nissan saavutti tänään historiallisen virstanpylvään, kun täysin sähkökäyttöinen Nissan LEAF julistettiin vuoden 2011 European Car of the Year -palkinnon saajaksi.

Maailman ensimmäinen edullinen ja massamarkkinoille suunnattu sähköauto vei autoilevan maailman arvostetuimman palkinnon 40 polttomoottorin voimalla liikkuvan kilpailijan keulan edestä.

Tämä oli ensimmäinen kerta kilpailun 47-vuotisen historian aikana, kun juryn valinta osui 100-prosenttisesti sähköllä toimivaan autoon. Palkinnosta oli Nissan LEAFin kanssa kilpailemassa loppusuoralla muun muassa Alfa Romeon, Citroenin, Dacian, Fordin, Opelin ja Volvon malleja. Kilpailun palkintoraadissa istui 57 eturivin autotoimittajaa 23 Euroopan maasta.

Nissan LEAFin voimanlähteenä toimii auton etuosaan sijoitettu kompakti sähkömoottori, joka välittää voimaa etupyörille. 80 kW:n vaihtovirtamoottori kehittää vääntöä 280 Nm ja takaa yli 145 km/h:n huippunopeuden. Moottori saa virransyötön Nissanin kehittämästä, laminoiduilla kennoilla varustetusta litiumioniakusta, jonka antoteho on yli 90 kW. Auton toimintasäde latausten välillä on 175 km uuden eurooppalaisen NEDC-testisyklin mukaan, joten se on todella varteenotettava vaihtoehto etupäässä kaupungissa autoileville.

Auton varusteluun kuuluu jarrutusenergian talteenotto, ilmastointi, satelliittinavigointi, peruutuskamera sekä edistyneet IT- ja telematiikkajärjestelmät. Käyttäjä voi asettaa lataustoimintoja, seurata jatkuvasti lataustilaa ja jäljellä olevaa akkukapasiteettia sekä kytkeä matkustamon lämmityksen tai jäähdytyksen päälle etukäteen matkapuhelimen tai tietokoneen välityksellä.

Nissan LEAF on saatavissa Euroopassa viidellä värivaihtoehdolla, jotka ovat sininen (metalli- ja helmiäisväri), valkoinen (helmiäisväri), hopea (metalliväri), musta (perusväri) ja punainen (helmiäisväri). Ainoa valinnainen lisävaruste on takaspoileriin asennettava aurinkopaneeli, joka lataa osaltaan auton sähkölaitteiden virranlähteenä toimivaa 12 V:n akkua.

Toimitukset japanilaisille ja yhdysvaltalaisille asiakkaille alkavat joulukuussa 2010. Euroopassa asiakastoimitukset käynnistyvät ensi vuoden alkupuolella Portugalissa, Irlannissa, Isossa-Britanniassa ja Alankomaissa.

Katso tästä muita Autotoday 10 vuotta sitten -juttuja.

Täysin päästötön Nissan LEAF valmistetaan toistaiseksi Japanissa, mutta tuotantoa laajennetaan Pohjois-Amerikkaan ja Eurooppaan, kun uudet tehtaat avataan vuoden 2012 loppupuolella ja vuoden 2013 alussa.

Nissan on saanut vuoden auton palkinnon Euroopassa aikaisemminkin. Englannissa valmistetusta Nissan Micrasta tuli vuonna 1993 ensimmäinen tämän tunnustuksen saanut japanilaisen yhtiön auto. Siitä sai alkunsa eurooppalaisten pitkään jatkunut, intohimoinen suhde tähän Nissanin pikkuautoon.

Uutinen oli Autotodayssa 29.11.2010.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

 

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Hyvä kysymys!