Autotoday 10 vuotta sitten: Mullistava Volvo-tekniikka suojaa jalankulkijoita

Kuva: Autoliitto.

On se mielenkiintoista, että nyt yleinen ominaisuus autoissa oli kymmenen vuotta sitten jotain aivan uutta. Nyt jo useimmissa hätäjarrutusjärjestelmissä on mukana jalankulkijoiden tunnistus.

Mullistava Volvo-tekniikka suojaa jalankulkijoita

Volvo Cars esittelee uuden sukupolven ennaltaehkäisevää turvallisuustekniikkaa. Törmäysvaroitin täysjarrutustoiminnolla ja jalankulkijan tunnistuksella havaitsee auton eteen kävelevän jalankulkijan ja aktivoi auton täyden jarrutusvoiman automaattisesti, jos kuljettaja ei reagoi tilanteeseen.

// TILAA TÄSTÄ AUTOTODAYN UUTISKIRJE //

Tämä mullistava innovaatio nähdään Volvo S60 Concept -mallissa, joka paljastetaan Detroitin autonäyttelyssä tulevana viikonloppuna.

Uusi turvallisuusinnovaatio on syntynyt perusteellisesta kehitystyöstä ja edustaa edistyksellistä tekniikkaa, joka osaa tunnistaa vaaratilanteet ja voi aktiivisesti auttaa kuljettajaa välttämään onnettomuuksia.

– Ennaltaehkäisevän tekniikan aikaisemmat versiot kehitettiin auttamaan kuljettajaa välttämään yhteentörmäykset toisten ajoneuvojen kanssa. Nyt otamme valtavan askeleen eteenpäin toiminnolla, joka parantaa myös suojaamattomien tielläliikkujien turvallisuutta. Olemme lisäksi voineet siirtyä 50 prosentin jarruvoimasta täyden automaattisen jarrutusvoiman käyttöön.

– Ymmärtääkseni yksikään kilpailijoistamme ei ole ottanut tällä saralla yhtä merkittäviä edistysaskeleita. Uusi tekniikka tukee pitkäaikaista visiotamme luoda autoja, jotka eivät joudu lainkaan onnettomuuksiin. Tavoitteemme on, että vuonna 2020 kukaan ei menehdy tai loukkaannu Volvo-autossa, kertoo Volvon turvallisuusasiantuntija Thomas Broberg.

Jalankulkijaonnettomuudet ovat kaupunkiliikenteessä yleisiä

Euroopan unionissa jalankulkijoiden osuus liikennekuolemista vaihtelee 10-25 prosentin välillä maasta riippuen. EU-maiden pääkaupungeissa liikenneonnettomuuksissa menehtyi vuonna 2007 yhteensä 1 560 henkilöä. Heistä 43 prosenttia oli jalankulkijoita.

Ajonopeudella on auton ja jalankulkijan välisen törmäyksen lopputuloksen kannalta suuri merkitys. Nopeuden alentaminen pienentää merkittävästi jalankulkijan loukkaantumisriskiä. Jos auton nopeus putoaa 50 kilometristä tunnissa 30 kilometriin tunnissa, jalankulkijan selviytymismahdollisuudet paranevat huomattavasti.

– Tavoitteemme on, että uusi tekniikka auttaa kuljettajaa välttämään yhteentörmäykset jalankulkijoiden kanssa alle 20 km/h nopeuksissa. Jos autolla ajetaan nopeammin, tavoitteena on vähentää törmäysnopeutta mahdollisimman paljon. Useimmissa tapauksissa voimme vähentää törmäysvoimaa noin 75 prosentilla, Thomas Broberg sanoo.

Tekniikka tarjoaa myös merkittäviä etuja peräänajotilanteissa toisten ajoneuvojen kanssa. Tutkimukset osoittavat, että 50 prosenttia toisen ajoneuvon perään osuvista kuljettajista ei jarruta ennen yhteentörmäystä.

Ennaltaehkäisevän tekniikan pääasiallisena tarkoituksena on, että järjestelmän antama ensimmäinen varoitus riittää ja kuljettaja jarruttaa tai väistää vaaratilanteessa omatoimisesti. Automaattijarrutus on hätäkeino, joka aktivoituu vasta, kun törmäysvaara on välitön. Tällaisissa tapauksissa törmäysvaroitin täysjarrutustoiminnolla voi auttaa kuljettajaa välttämään kolarin kokonaan, jos ajoneuvojen välinen suhteellinen nopeusero on alle 25 km/h.

Turvallisempaa tunnistusta huippuluokan tekniikalla

Törmäysvaroitin täysjarrutustoiminnolla ja jalankulkijan tunnistuksella sisältää auton etusäleikköön integroidun uuden tutkayksikön, taustapeilin taakse asennetun kameran sekä keskusohjausyksikön.

Tutka ja kamera tarkkailevat auton edessä olevaa tietä. Tutkan tehtävänä on havaita kohteet ja mitata etäisyys niihin. Kameran tehtävänä on määrittää, minkä tyyppisistä kohteista on kyse.

Toiminto on ohjelmoitu reagoimaan edessä oleviin autoihin, jotka ovat pysähdyksissä tai liikkuvat samaan suuntaan oman ajoneuvon kanssa. Huipputeknisellä tutkalla on laajennettu näkökenttä, ja yksikkö osaa sen ansiosta havaita myös jalankulkijan liikekuvion.

– Olemme työskennelleet tämän tekniikan parissa jo kymmenen vuotta. Meillä on ollut testiautoja maanteillä usean vuoden ajan, ja olemme tehneet testejä monissa eri maissa. Lopullisen järjestelmän suunnittelussa on täytynyt huomioida eri liikennetilanteiden, tieolosuhteiden ja ilmastojen kaltaiset tekijät. Voimme hyödyntää testeistä kerättyjä tietoja ja suorittaa myös edistyksellisiä tietokonesimulaatioita, joilla voimme kokeilla järjestelmän toimivuutta eri skenaarioissa, Thomas Broberg kertoo.

Kuljettajaa varoitetaan hätätilanteessa ensin äänimerkillä ja tuulilasiin heijastettavalla vilkkuvalla varoitusvalolla. Jotta varoitus synnyttäisi kuljettajassa nopean ja asianmukaisen reaktion, varoitusvalo on suunniteltu näyttämään edessä palavalta jarruvalolta. Jos kuljettaja ei reagoi varoitukseen ja järjestelmä päättelee, että törmäysvaara on välitön, se aktivoi auton täyden jarrutusvoiman automaattisesti.

– Aktiivinen jarrujen aktivointi edellyttää, että sekä tutka että kamera ovat vahvistaneet kohteen. Huippuluokan anturit ovat mahdollistaneet täyden jarrutusvoiman käytön. Olemme yksi ensimmäisistä autonvalmistajista, jotka ovat onnistuneet tässä, Thomas Broberg toteaa.

Järjestelmä toimii samojen periaatteiden mukaan kuin ihmissilmä, joten sen toimintakyky voi olla heikompi pimeällä tai huonossa säässä.

Uudistettu mukautuva vakionopeudensäädin

Volvon mukautuvaa vakionopeudensäädintä (ACC) on päivitetty, ja se sisältää nyt jonoaputoiminnon. Uusittu tutkapohjainen mukautuva vakionopeudensäädin ylläpitää asetettua aikaväliä edessä kulkevaan ajoneuvoon aina pysähtymiseen asti. Järjestelmän edellinen versio ei ollut aktiivinen alle 30 km/h nopeuksissa, mutta uusi ajomukavuutta parantava järjestelmä on käyttökelpoinen myös hitaasti etenevissä jonoissa, joissa esiintyy toistuvia pysähdyksiä ja liikkeellelähtöjä.

On syytä korostaa, että uudistettu ACC on kehitetty pääasiassa tarjoamaan parempaa ajomukavuutta automaattivaihteiston kera normaaleissa olosuhteissa ajettaessa.

Törmäysvaroitin täysjarrutustoiminnolla ja jalankulkijan tunnistuksella sekä päivitetty mukautuva vakionopeudensäädin lanseerataan täysin uudessa Volvo S60 -mallissa vuonna 2010.

Juttu oli Autotodayssa 6.1.2009.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here