Autotoday 10 vuotta sitten: "Ensimmäinen kaasulla toimiva ralliauto kehiin"

24.2.2018 19.15 Päiv. klo. 22.21

Autotoday täytti viime viikolla 10 vuotta ja julkaisemme päivittäin kymmenen vuotta sitten julkaistun jutun.

Nyt kerromme erikoisesta ralliautoprojektista. Tietojen  mukaan projekti ei koskaan edennyt, koska Jani Paasonen ei saanut lupaa kilpailla autolla Suomessa. Itävallassa autolla ajettiin kilpasarjaa. 

Ensimmäinen kaasulla toimiva ralliauto kehiin

Tavallista ralliautoa huomattavasti ekologisempaa kaasuautoa on kehitetty 1,5 vuoden ajan. Projektin takana on itävaltalainen Stohl Racing, jonka keulakuvana on 126 MM-rallin kokemuksella Manfred Stohl.

Auto esiteltiin Lopella 21.helmikuuta kun mäntyharjulainen ralliautoilija Jani Paasonen esitteli tämän maa- ja biokaasulla toimivan N-ryhmän Mitsubishi Lancer Evolution IX -ralliauton.

Vastaavaa ajoneuvoa ei ole aiemmin nähty Pohjoismaissa.

Tavallisesta N-ryhmän Mitsubishi Lancer Evolution 9-ralliautosta muutettu kaasuauto ei ulospäin näytä eikä kuulosta mitenkään poikkeavalta. Näkyvimmät erot ovat tavaratilassa sijaitseva yksi suuri kaasutankki ja toinen takaistuimen paikalla. Niihin voi tankata sekä maa- että biokaasua.

Pakoputkesta tulevat päästöt ovat huomattavasti bensakäyttöistä ralliautoa pienemmät – biokaasulla käydessään auto on käytännössä saasteeton.

Sekä Stohl että Paasonen kertovat, että autourheilua pitää tarkastella uudesta, vihreästä näkökulmasta.

– Tarvitaan uusia ideoita, ja mielestäni kaasulla toimiva ralliauto on yksi potentiaalisimmista vaihtoehdoista, Stohl sanoo.

Itävaltalaisen kuljettajan tavoitteena on saada FIA:n hyväksyntä kaasuautolle, jonka jälkeen osallistuminen N-ryhmän MM-sarjaan olisi mahdollista. Paasosen tavoitteet ovat ensi alkuun SM-sarjassa.

Paasonen itse huomasi konkreettiset hyödyt heti tankatessaan autoa. Noin 60 kisakilometriä varten tarvittava kaasu maksoi vajaat 20 euroa. Vastaava määrä kisapolttoainetta maksaisi noin 250 euroa.

– Ero on rahalla mitattuna huomattava, mutta vielä sitäkin tärkeämpää on tietysti kaasuauton ekologisuus.

Juttu julkaistiin Autotodayssa 25.2.2008

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän