Autokannan ikääntyminen jatkui viime vuonna

Viime vuonna ensirekisteröitiin kaikkiaan 120 499 henkilöautoa. Määrä on toiseksi suurin henkilöautojen ensirekisteröintimäärä tällä vuosikymmenellä.

Myös kierrätykseen palautuneiden autojen määrässä tehtiin viime vuonna ennätys – kierrätykseen palautui viime vuonna noin 82 000 henkilöautoa.

Muun muassa romutuspalkkio vauhditti vanhojen autojen poistumaa autokannasta.

Myönteinen kehitys ensirekisteröintien määrässä ja vanhojen autojen poistumassa ei kuitenkaan ollut riittävän suuri kääntämään autokannan ikäkehitystä, sillä henkilöautokannan ikä kasvoi viime vuonna 12,1 vuoteen, todetaan Autoalan tiedotteessa.

Keski-ikä kasvoi noin 1,3 kuukaudella vuoteen 2017 verrattuna.

Sähköautojen osuus henkilöautojen ensirekisteröinneistä kasvoi viime vuonna 4,7 prosenttiin – täyssähköautojen osuus ensirekisteröinneistä oli 0,6 prosenttia ja lataushybridien 4,1 prosenttia.

Kaasuautojen ensirekisteröintien määrä kasvoi selvästi viime vuonna, sillä niiden osuus rekisteröinneistä oli 1,0 prosenttia.

Kaasuautojen ensirekisteröintejä vauhditti erityisesti romutuspalkkio. Noin viidennes viime vuonna ensirekisteröidyistä kaasuautoista hankittiin romutuspalkkiolla.

Noin neljännes viime vuonna ensirekisteröidyistä henkilöautoista oli dieselautoja. Koko henkilöautokannasta 28 prosenttia on dieselkäyttöisiä.

Ensirekisteröinneissä dieselin osuus on viime vuonna pienentynyt, mutta autokannassa olevien dieselautojen määrä kasvaa vielä lähivuosien ajan.

Dieselautojen suhteellinen osuus kasvaa autokannassa lähivuosina, sillä tällä hetkellä romutusikäisten autojen ikäluokissa on vain vähän dieselkäyttöisiä autoja.

Pääosa dieselautoista on iältään alle 10-vuotiaita. Lisäksi dieselautojen määrää kannassa kasvattaa käytettyjen autojen maahantuonti.

Lähes 60 prosenttia käytettynä maahantuoduista autoista on dieselkäyttöisiä.

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here

Hyvä kysymys!